Törpeharcsa

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A törpeharcsa a sugarasúszójú halak osztályába, a harcsaalakúak rendjébe és a törpeharcsafélék családjába tartozó Észak-Amerikában őshonos halfaj. Gazdaságilag nem jelentős, bár a húsa ízletes, szálkátlan és a piacon eladható áru. Magyarországra telepített állománya inváziós fajként, amennyiben túlságosan elszaporodik, akkor az ikra és az ivadékfogyasztása miatt a természetes vizekben, valamint a tógazdaságokban is kárt tud okozni. 

  • Teste a folyami harcsáénál zömökebb, a fejtájékán felülről és a farokrészén oldalról lapított testű hal.
  • Háromnyaras korára elérheti a 20–25 centimétert.
  • Aránylag nagy feje széles, elől lapos az orra hosszú és a szeme kicsi.
  • Alsó és felső állkapcsán 4-4, összesen 8 bajuszszálat visel.
  • Széles szájában sűrű kefefogazata van.
  • Bőre pikkelytelen, csupasz és az oldalvonala gyakorlatilag végigfut a testén.
  • Háta sötétbarna, oldala felül sötétbarna, lefelé fokozatosan világosabbra válik, szürke, márványozott, foltokkal.

Szaporodása


Ivarérettségét a tejes a második, az ikrás a harmadik életévére éri el. Áprilisban, májusban párosan ívik. Ívás előtt a hím kisebb gödröt váj ki az ikrának az aljzaton. A nőstény körülbelül 4000-5000 ikrát rak (ennek átmérője 3 mm). A fészekben mindkét nem őrzi az ikrákat. A kikelő lárvák mintegy 6 mm hosszúak, és még egy hétig a fészekben maradnak. A zsenge ivadékok ezután is együtt maradhatnak és csoportosan mozognak. Ez a jelenség a fiatal pundrák gomolygó csapata gyakorta megfigyelhető élőhelyükön.


Táplálkozása


Ragadozó hal fiatal korában férgeket, rovarlárvákat és alsóbbrendű rákokat fogyaszt. A kifejlett hal az előbbieken kívül megeszi még a halikrát, a békalárvát, a békákat és az apró halakat is. Tavasszal és ősszel a sekélyebb, míg nyáron a mélyebb vízterületeket kedveli. Nappal kevésbé mozog, mert ilyenkor a fenéken tartózkodik és éjjel mutatkozik aktívabbnak. 

Előfordulása


Eredeti élőhelye Észak-Amerika keleti része, Magyarországra, 1904-ben került Franciaországból és Németországból. Folyó- és állóvizeinkben egyaránt előfordul, a Balatonba szervezett telepítése is történt.  Különösen kedveli a növényzetben gazdag sekély állóvizeket az iszapos fenekű holtágakat és a tavakat. A folyóvizekben is megtalálható, de a patakokban ritka. Nagyobb folyókban a márnazóna alatti rész és a kisebb folyókban a domolykózóna alsó része a sügérzóna az igazi otthona.


Ahogy ismerheted:

barna törpeharcsa, kusza harcsa,  törpe,  törpincs,  régi törpe,  törpike

A magyar horgászrekord 1,98 kg, melyet 1996-ban regisztráltak.


Koncz Eszter