Sima tok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • A teste nyúlánk, az orra rövid.
  • Szája kisebb, kerekded.
  • Teste az első hátvértnél a legmagasabb.
  • A bajuszszálak hengeresek, rojtozottak, hátrasimítva olyan hosszúságúak, hogy majdnem elérik a felső ajkat.
  • Háta szürkészöld, vörhenyesbarna, oldala világosabb.
  • A hasi oldal sárgásfehér, az úszói zöldes színűek.

Testhossz


Maximálisan életkora 40 év lehet, de átlagban 30 évet él. Legfeljebb 2 méteresre nőhet, és 40-50 kilogrammot nyomhat. Átlagban 8-10 kilogrammos példányokat foghatunk. Az első éves halak 23-29 centiméteresek és 40-60 kilogrammosak.

Szaporodás


Eredetileg tengeri hal, de íváskor édesvizekbe úsznak. Hazánkban megtalálható fajaik a romániai vaskapu megépítése után már nem tudtak visszatérni a tengerbe. Valószínű, hogy itt maradva alkalmazkodtak az új körülményekhez, így azok már nem vándorolnak, hanem egész életükre édesvízben maradnak.

Ivaréretté az ikrások 12-14, a tejesek 6-8 éves korukban válnak. A nőstények két- háromévente ívnak. A dunai ívás 10-15 Celsius fokos vízben március-áprilisban, a folyó kavicsos medrében történik. A lárvák körülbelül 5 nap múlva kelnek ki, és egy év alatt teszik meg a tengerbe vezető útjukat.


Magyarországon védett faj!


Táplálkozás

 

A Dunában főként kérész- és más rovarlárvák, rákok és puhatestűek teszik ki táplálékukat, de a többi tokféle ikráját is elfogyasztja. A Kaszpi-tengerben élő egyedek fő tápláléka a tengerfenéken élő gébfélék.


Így ismerheted még hazánkban:

Színtok, szín-tok.