Ebró, a halparadicsom

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az EBRO Spanyolország leghosszabb folyója. Teljes hosszúsága  909 km. A Kantaber-i hegységből ered, és az Aragónia-i völgyön át a Földközi tengerbe torkollik. A folyó teljes hosszúsága valamint a két tározója felejthetetlen élményt nyújt a horgászat szerelmeseinek.

Az odautazás sem jelent túl nagy problémákat, ha esetleg még nem is rendelkezünk személygépkocsival. Habár ezzel 2200 kilométer Budapestről, megoldható repülővel is az út, mégpedig a Budapest – Barcelona vonalon.  

Jó kérdés, miért pont az Ebrora menjünk horgászni. Fórumokból, cikkekből, kommentekből egyértelműen kiderül, hogy aki járt már itt akár hosszabb-rövidebb időre, senki sem csalódott sem a környezet, sem a megfogott halak mennyiségét illetően. Ilyenekkel találkoztam:


  • „Én személy szerint már több éve rendszeresen horgászok az Ebro folyón, és csak ajánlani tudom azon horgászok számára, akik megismételhetetlen  élményekre vágynak.”
  • „Az Ebro többet kínál, mint egy átlag víz. Ez maga a paradicsom!’
  • „Megéri a hosszú utazást, életre szóló élményt gyűjtöttem be az eltöltött napok alatt.”

Ezek a hozzászólások is bizonyítják, hogy nem „csak egy hely”-ről beszélünk. A csodálatos környezet és a tiszta vízpart a nyugalom szigetévé varázsolja az Ebro vidékét. Kiváló otthon ad a harcsáknak és pontyoknak egyaránt, melyek csak arra várnak (vagy csak erre nem), hogy örömünket leljük a megfogásukban. A legjobb időszakban (április-május, és október-november) naponta tucatnál is több fogás is elképzelhető. Általában 25-50 kg-os halakat szoktak akasztani, de időnként ennél nagyobbakat is. Természetesen ahhoz, hogy az Ebróból rendszeresen harcsát fogjunk, megfelelő módszereket kell 

alkalmazni; mindenek előtt speciális, igen erős szereléket. A bajszos halak legjobban a természetes csalira mozdulnak, vagy az ún. pelletre, de kitartásukért a tapasztalt pergetők jutalma sem marad el. 

Az Ebro folyón több víztározó található és mind különbözik egymástól a mélységben, hőmérsékletében, a víz tisztaságában és színében, de a halak viselkedésében is. Az egyik tározó a RIBA ROCHA Mequinenza mellett, ahol keveredik a hűvös és tiszta víz az EBRO folyó  felső tározójából és a meleg, zavaros víz a  CINCA folyó egyik ágából.  
Ez a két tározó az a hely ahová a világ összes tájáról érkeznek horgászok trófea gyűjtés céljából. Ezekben a tározókban valóban gigantikus méretű példányok élnek,  óriási mennyiségben 200 cm-nél nagyobb harcsák, amik máshol nem találhatók.  

Van ám horgászrend is

A horgásztábor kizárólag sporthorgász vendégeket fogad, akik a helyi szabályok betartása mellett, sporthorgászatot űznek. Természetesen nem azt várjuk el a horgásztól, hogy halat se egyen a túra alatt, fogyasztási mennyiséget természetesen nyugodtan hazavihetünk a szállásra. Egy jó süllő, harcsaétel szebbé teszi a napot. De természetesen ezeket az ételeket, nem a kapitális méretű halakból, és nem korlátlan mennyiségben készítsük el. Akik a szabályokat megszegik súlyos büntetéseket fizetnek a helyi hatóságoknak. Az élőhalas horgászat tiltott, akit ennek ellenére angolnával való horgászaton érnek 800 EUR büntetésre számíthat!


Koncz Eszter 

Címkék : folyó