Busa halfasírozott narancsos-vörösáfonya mártással

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A fűszeres busa halfasírozottat azoknak ajánlom, akik egyébként ritkán vagy egyáltalán nem, vagy csak karácsonykor esznek halat. Legnagyobb mennyiségben a busa halunkban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben lévő koleszterinszintet. A busa húsa szerencsére a kispénzűek számára is elérhető tápanyag. Fogyasztása esetén csökken a vér triglicerid-szintje, ennek hatására csökken a magas vérnyomás is. 

Hozzávalók 6 főre


Halfasírozotthoz


  • 1 kg-os busa
  • 2 db házi tyúktojás
  • 2 db zsemle
  • 1,5dl tej
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fehérbors
  • őrölt szerecsendió vagy őrölt kömény, ízlés szerint
  • petrezselyem zöld ízlés szerint

Narancsos-vörösáfonya mártáshoz


  • 25 dkg vörösáfonya
  • 1 evőkanál narancs likőr
  • 05 dl édes vörösbor
  • 1 kis darab fahéj
  • 1db narancs
  • 10 dkg kristálycukor
  •  

(A vörös áfonyát elég nehéz beszerezni, ezért használhatunk a recepthez áfonyalekvárt is.)


Elkészítés


Halfasírozott elkészítési javaslat:

  1. A busahúst (halhúst) előkészítjük daráláshoz, kicsontozzuk, filézzük, kockára vágjuk.
  2. A halfilét a tejben áztatott és kinyomkodott zsemlével, a kevés étolajon megpárolt vöröshagymával ledaráljuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, borsot, őrölt köménymagot a tojást, az apróra vágott petrezselymet, és jól összekeverjük.
  4. Az így elkészült halfasírozott alapanyagból kis pogácsaméretű kerekded fasírozottakat formálunk, és étolajban egyenletesen átsütjük. 

 
Narancsos-vörösáfonya mártás 


  1.  Az áfonyát megmossuk, felfőzzük a fahéjjal, édes vörösborral, és a kifacsart narancslével felforraljuk.
  2. Lassú tűzön főzzük majd. Amikor az áfonyák megpuhultak, (kb.30 percig) hozzáöntjük a narancslikőrt és cukorral elkeverjük.
  3. A fahéj darabot kivesszük a mártásból, félretesszük, megvárjuk, míg a mártás besűrűsödik.

Jó étvágyat hozzá!

 

Koncz Eszter