Rabsic invázió – Van megoldás az orvhorgászatra

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Igazából rengeteg politikai vagy akár környezetvédelmi problémát fel lehetne hozni példának, ami rányomja bélyegét a horgásztársadalomra, egészen pontosan annyit, hogy a cikk kifutna a megengedett karakterszámból. De talán mégis van egy valami, ami fokozottan és kiemelkedett szerepben megemlítendő, hiszen nekünk, tisztességes sporthorgászoknak is belerondít a horgászatba vetett hitünkbe. Mi, akik alig várjuk, hogy kimehessünk kedvenc vízpartunkra, hogy megfogjuk az megálmodott halat, hogy eltöltsünk egy kellemes napot akár a családunkkal, mi tényleg azért horgászunk, mert számunkra kikapcsolódás. Azonban vannak, akiket teljesen más célok vezérelnek. Hadd mutassam be a főszereplőket, kiknek pereg a dob, bár legyen ez a legkisebb öröm nélkül, kik kártevők, környezetrombolók, bűnözők: ők a rabsicok. 

Rabsicmunka


Az elkövetők ún. gereblyézéssel jutnak az állatokhoz, melynek lényege, hogy nem csalival, hanem hármas horgokkal halásznak, miközben súlyos sebeket ejtenek a halakon. Ez a halfogási módszer állatkínzásnak minősül, ami bűncselekmény. Idén tavasszal például két balatoni rabsicot letöltendő szabadságvesztésre ítéltek azért, mert hasonló eszközökkel horgászott. A halőrök azt mondják, a rabsicok nem válogatnak az eszközökben: egyre brutálisabb módon gereblyézik le a halakat a vízről. A gereblyézés különösen nagy károkat okoz ívási időszakban, amikor a halak vermelnek, együtt, egyszerre jelennek meg tömegesen, és akkor, amikor fontos, hogy az állomány újratermelődjön. Az elkövető akár 2 év szabadságvesztést is kaphat egy ilyen tettet követően. 

Van megoldás!


Biztosan tudom, hogy van köztünk olyan, aki nem egyszer látott már ehhez hasonló bűncselekményt. Abban is biztos vagyok, hogy hiába a borzasztó látvány, hiába a tudás, mit a rabsicok kegyetlen módszereiről birtokolunk, a többség nem nyitja ki a száját, s nem emeli fel a telefont. Miért? Félelemből? Nemtörődömségből? Pedig a bejelentés elhalasztása a mi horgászatunkat is befolyásolja a jövőben. Így hát a legfontosabb, ami mindenki szeme előtt ott kell heverjen: a tenni akarás! Kell az az elszántság és az a vágy, hogy ez így ne mehessen tovább.

Gyomorforgató a sok gátlástalan ember, kik mindössze haszonszerzés céljából kínozzák szerencsétlen halainkat. A rabsicok, akik akár fényes nappal is képesek meglopni és kifosztani vizeinket, nem számít, hogy kietlen vagy lombos vízpart, vagy hogy látják-e őket, vagy sem. Pont ezért, az ő trehányságuk miatt lehetne őket könnyedén sarokba szorítani, s megszűntetni egyszer, s mindenkorra ezt a borzasztó tevékenységet. 

ANTIRABSIC- mozgalom


A Paksi Sporthorgászok Egyesülete mint nagy múltú, idén már 63 éves egyesület immár közel öt éve fokozottan kiemelt feladatának tekinti az orvhalászat és orvhorgászat felszámolását. A kialakulóban lévő mozgalom jelenlegi célja az, hogy az aktívan is tenni akaró civileket, halőröket valamint hatósági személyeket, szervezeteket összegyűjtse, és általános betekintést nyújtson cikkeken, esettanulmányokon, aktív térképen keresztül mindenki számára a jelenleg kialakult helyzetről. Állampolgárként bárki bejelentést tehet, ha környezetében olyat tapasztal, ami véleménye szerint etikátlan, szabálysértő vagy törvénytelen.

Csatlakozz te is hozzájuk, segíts te is, hogy megakadályozzuk az egyre jobban terjedő halmészárlást!

Koncz Eszter