Balin

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Békés halnak hinnénk, mivel a pontyfélék családjába tartozik, ám mégis ragadozó. Izmos és nagy testtel rendelkezik, melyen vörhenyes uszonyok vannak, amik az ívási idő alatt kivörösödnek.

 

  • A háta sötétzöld, néhol arany és ezüst színárnyalatokkal.
  • Hasa fehér, testének oldalai ezüstfehéren csillognak.
  • Szemei kicsik, ám látása igencsak jó.
  • Szája fogatlan, felfelé nyílik.
  • Kisebb méretű pikkelyeit sötét szélek jellemzik.
  • Rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a természeti változásokra.
  • Egész Európában megtalálható, csak Dániában és Angliában pusztult ki teljesen.

Testhossz


A kifejlett példányok 50-70 centiméteresek és súlyuk eléri a 2-6 kilogrammot.


Szaporodás


Ívása március-április között zajlik az erősebben áramló vizekben. A hím 4, a nőstény 5 évesen válik ivaréretté. Csapatokba tömörülve járja el a „balintáncot”. Így vándorolnak az ívási helyükre.

Horgászati tilalom ideje: március 1 – április 30-ig!


Táplálkozás


A kisebbek planktonokkal, később rákfélékkel táplálkoznak. Amikor elérik a 20-30 centiméteres hosszt, előjön a ragadozó mivoltuk, elkezdenek a küszrajokban vadászni. Fogyaszt békát és vízi madárfiókát is. A németek „egérharapónak” hívják. Bár nagyon óvatos hal, de a kisebb halrajoknak nagy erővel ront neki. Tiszavirágozáskor megfigyelhető, ahogy csapatokban vadásznak a víz felett repülő kérészekre. Kedveli a vízi rovarokat is. Táplálkozás közben a küszrajokat követve vándorol.  

A hivatalos magyar rekord 10,54 kilogramm, de Oroszországban állítólag 20 kilogrammon felüli példányok is horogra akadtak!


Így ismerheted még hazánkban:

Bálind, bálint, balling, baing, baksa, bolyín, boín, buczó, búczókeczeg, csabak, fenekeszeg, jászkeszeg, kapókeszeg, nagypénteki hal, nagy-szélhal, nyilkeszeg, őn, őnhal, őnkeszeg, őny, őnyhal, pőlind, ragadozó küsz, ragadozó őn, szellőkeszeg, torzsáskeszeg, vadászkeszeg, vezérhal, vízenjárókeszeg.