Pinki

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A halak rajonganak értük, de vajon mi tudjuk-e, mi is az a pinki? Nem más, mint különböző fajtájú legyek lárvái. A csontitól az különbözteti meg, hogy a pinki sokkal kisebb méretű. Kettejük bebábozódott fejlettebb állapota pedig a báb. Ezért nevezik így a csontkukacot, hogy: Csonti, Pinki, vagy Báb.  Most pedig kivesézzük a pinkit.


Feltűnt-e már, hogy nyáron a ház körül láthatunk kék potrohú legyeket? Ha még eddig nem figyelted, akkor tapasztald meg, hiszen ezeknek a lárvái méretesek és fehérek. Ha láttál már zöld potrohú legyeket is, akkor tudod, hogy nekik sötétzöld, enyhén fényes testük van. Nyüveiket horgásznyelven pinkinek hívják. annak ellenére, hogy a pinki kisebb, mint a csonti, nagyszerű etetőanyag.  

Frissen a pinki majdnem teljesen fehér, ám 1-2 nap elteltével halvány, lilás színű lesz, innen ered a neve (angolul rózsaszín-pink). A halakat hidegen hagyja a színe, nem úgy, mint a fürgesége. A pinki ugyanis kicsi, de eleven, és ez csalja oda a halak zömét. Mozgékonysága mellett az is mellette szól, hogy jóval a vízbe dobás után is tekereg, és a hideg víz ellenére is tovább marad a horgon, mint más csali, mely hamar elpusztul.

A méretes és bronzos csonti és a pinki között szemre nem látható nagy eltérés, de a halak észrevesznek mindent. Nekik jelentős különbség van a két csali között. A pinki remek télen és nyáron is egyaránt. A csontik lassan süllyednek, így ha beszórva etetünk mély, erős sodrású, vagy sekély, de sebes vízben, a tömör, gyorsan süllyedő etetőanyag gyorsan leér a halakhoz. A könnyű csali viszont, mint a pinki, könnyen kisodródik a célterületről. 

Tárolására a legjobb módszer a száraz kukoricadara, egy jól szellőző, zárható dobozban. Így se feledjük, hogy rajta kell tartani a szemünket, mert a pinki igazi szabaduló művész. 

Remek módszer a pinki a gyenge sodrású, sekély vizekben, ahol, ha könnyebb csalit használunk etetőanyagként, akkor a halakat rávehetjük, hogy már a beesés pillanatában kapjanak. Önmagában, vagy csontival keverve is beszórhatjuk a pinkiket. A sügér csalogatására nagyszerű módszer a pinkivel való etetés. Könnyen feltűzhetőek, ezáltal nem sérülnek úgy meg.

A kis méret előnye még, hogy minden hal szereti. Logikusan átgondolva, minél nagyobb a csali, annál kevesebb hal tudja lenyelni. Nagy csalival tovább tarthat a kapás. Ha szórakozásból, vagy versenyen horgászol, és nem jön a kapás, érdemes kipróbálni egy kis horogra tűzött csalit, egy kis pinkit bevetni. Ha pedig nagy halra vágysz, akkor légy türelmes.

Színüket tekintve a vörös pinkik a dévérek és sügérek kedvencei, míg a természetes színűek kedvelői a bodorka és a süllő. A foszforeszkáló pinkik rózsaszín, narancssárga, és néha kék vagy zöld színben kaphatóak. Intenzív fényük miatt érdemes őket kipróbálni, főként gilisztákkal keverve. Egy-egy pinkihez 24-es vagy 22-es, míg kettőhöz már 22-es vagy 20-as horog való. 

Karikás Brigitta