Pellet

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A britek találmányának köszönhetően sokkal gyorsabban foghatunk halat, mintsem gondolnánk. A pellet sokat segít abban, hogy jelentős tápanyagot juttassunk a vízbe, ami által hamar odacsalogatjuk a halakat. Nincs más dolgunk, mint eldönteni, milyen pelletet használjunk!

Hivatalosan a pellet olyan nagy nyomású, préselt szálas, rostos anyag, melyet saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. Néhány milliméterestől több centiméteres változatáig kapható. Anyag rudak ezek, melyek tápanyagul szolgálnak. Pellet technológiával készül például a nyúltáp is.  

Ezt a technológiát az angoloknak köszönhetjük, mint oly sok új horgásztechnikát, eszközt, csalit, etetőanyagot. A horgászirodalomban több mint két évtizede jelen van a pellet szó, mely többféle jelentést hordoz magában. Lehet szó golyócskáról, préselt takarmányról, vagy granulátumról. Érdekes, hogy míg Magyarországon, búzán és kukoricán nő fel a hal, addig Angliában pelleten.  Innen ered, hogy a szabad vizekben is akkor ezzel akarják odacsalni a horgászok a halakat.


Ezek a falatok kisebbek, és nagyon rövid idő alatt megpuhulnak, így intenzívebben oldódnak, aromájuk hamarabb utoléri a vízben élő állatokat. Ám össze sem hasonlítható a pellet az őrölt, hagyományos etetőanyagokkal, hiszen azokat villámgyorsan felfalják a halak. Különlegessége, hogy tartalmasabb, hallisztet is tartalmazó granulátum, így nem fogy olyan gyorsan. Igaz, hogy a keszegeknek nem ez a kedvenc csemegéje, de a pontyok imádják. 

Könnyen emészthető, így nem okoz a halakban teltségérzetet, hanem ugyanúgy kívánják, és a rabjává válnak majd. Nem kószálnak el más területre, ha itt megkapják a kedvencüket. Főként a nagyobb halak részesítik előnyben, hiszen bármennyit ehetnek belőle.

Egyes horgászok hamar felismerték, hogy pellettel ugyanannyi etetőanyagot juttatnak a vízbe, mintha bojlival horgásznának.

Mint minden más etetőanyagnak, a pelletnek is különböző típusai vannak.


  1. Etetőanyag típusú pelletet

Granulátumok, melyek a normál etetőanyag változatai. Ezek vízbe kerülve 5-30 perc alatt feloldónak, és odacsalogatják a halakat. Felpuhulva átformálódnak, hengeres alakjuk elvész, és kis etetőanyag kupacokká válnak. Apróhalak környezetében beválik, hiszen a hagyományos gombócokról leváló szemcséktől lehetetlen a horgászat. Ezzel szemben ez a pellet a mederfenéken dolgozik, így távol tartja a kis halakat. Sekély vízben is kitűnő választás, valamint ráetetéskor, hogy maradásra bírjuk a halakat. A csúzlival belőtt pelletek maradásra bírják őket, ha szétugrálnak.

2. Növényi eredetű pelletek


Több cég is gyárt kizárólag növényi alapanyagú pelletet. ezek olyan granulátumok, melyek gyengébb fogási időszakban segítenek a horgászoknak pontyot fogni.

Beszélhetünk egyrészt kukorica pelletről, mely szárított, őrölt csemegekukorica granulátum. Nagyon intenzív kukorica illatot áraszt, mely a 90%-os tömény csemegekukoricának köszönhető. Íze finom, édes. Lassan oldódik, körülbelül 1 óra alatt esik teljesen szét, 25 Celsius fokos vízben. A kisebb halak támadásának így még jobban ellenáll.

Másrészt van a lucerna pellet, mely 100%-os, tiszta, friss lucernából készül. amur horgászatánál kiváló, valamint közvetlenül etetésre illetve etetőanyaghoz keverve. Gyorsan oldódik és erős, friss lucerna illatot áraszt. csalogató hatása utolérhetetlen a tavakon. Ha az amur nem ismerné, akkor hamar megszokja. Csalizni érdemes zöld lucernahajtással, de csak ha friss, vagy a pellet szemek közé kevert kukoricával. 2-5 perc alatt oldódik fel teljesen. 

3. Halliszt alapú pelletek


Klasszikus pellet, mely csáberejét a magas halliszt tartalmának köszönheti. Készül belőle natúr halas, és egyéb, halak számára ínycsiklandó aromás ízesítésű granulátum is. Fontos a halaknak is a megfelelő állati eredetű fehérjebevitel, hiszen minél nagyobb a hal, annál több ilyen típusú tápanyagra van szüksége.


4. Bojli alapanyagú pelletek


Új generációs pelletek, melyek bojli mixekből készülnek, mégis más technológiával, mint maga a bojli. Nem főzéssel készül, így azok a tipikus bojli szilárdságot adó anyagok hiányoznak belőle.


5. Csalizó pelletek


Elméletben bármely pellet alkalmas némi trükkel csalizásra is, ám ez nagyon körülményesnek mondható. A nagy igényre való tekintettel, így az egyszerűség kedvéért elkészült a horogra való pellet. Manapság már minden nagyobb cég készít ilyet. Több variánsa megtalálható a piacon: van nagyon lágy, úgynevezett „soft pellet”, van kőkemény, van süllyedő és lebegő pellet is. Mindenki igénye és kedve szerint válogathat belőlük.

 

Karikás Brigitta