9 999,00 Ft felett Ingyenes szállítás!
Még 9 999,00 Ft szükséges
A kosár üres.
Az Ön kosara jelenleg üres!


Minden címke 131Mutasd az összes cikket...

A feeder botos horgászat alapjai – 1. rész

A technika és a botok bemutatása

A feeder botos technika talán a legnépszerűbb Magyarországon. Nincs még egy technika, ami ekkora rajongótábornak örvendene! Joggal merül a kérdés, hogy minek köszönheti ezt a hatalmas népszerűséget! Az oka egyszerű! A magyar horgászok körében a fenekező horgászatnak igen komoly kultúrája van. Leginkább az egyszerűsége, viszonylag kicsi eszközigénye, és végül, de nem utolsósorban hatékonysága tett igazán ismertté! De ugye, mint a legtöbb valamire való „tanítvány”, ez is felülmúlta „mesterét”, a fenekező horgászatot. Az esetek nagy többségében sokkal eredményesebbek lehetünk feeder bottal mint a hagyományos fenekező módszerrel! 

Egy kis történelmi áttekintés...

Mint a legtöbb újítás, a feeder botos horgászat is Angliából származik. A szigetországban igen komoly kultusza van a horgászatnak, főleg a finomszerelékes technikáknak, így a feeder botos horgászatnak is! Ez részben köszönhető a már említett előnyeinek, valamint annak, hogy Angliában a versenyeken engedélyezett a rezgőspicces botok használta is! Bizony, vannak olyan esetek, amikor a versenyhorgászok által preferált úszós módszerek nagyon csúnyán alulmaradnak ezzel a finom, fenekező technikával szemben! Sokan nem is tudják, hogy az angolok a horgászatot tartják az egyik legférfiasabb sportnak! Így nem is csoda, hogy folyton előrukkolnak valami igazán nagyszerű dologgal.

Az angolok tiszta vizű tavaikban képtelenek voltak megfogni a pontyokat hagyományos fenekező módszerrel, ezért muszáj volt lefinomítaniuk a szereléket. A fenekezéshez használt, sokak által „durung”-nak tartott botok viszont alkalmatlanok a kifejezetten vékony zsinórral történő horgászathoz, ezért speciális, rendkívül érzékeny botra volt szükség!

Ahhoz, hogy a horgászok a leheletfinom kapásokat is megfelelően észleljék, egy teljesen új kapásjelzőre is szükség volt! Ez végül nem más lett, mint maga a bot spicce! Innen ered a rezgőspicc elnevezés is, ugyanis a kapást a spicc apró rezgései, határozott húzása, vagy éppen hirtelen kiegyenesedése jelzi számunkra. Több pozitívuma is van ennek a „kapásjelzőnek”: eggyel kevesebb eszközt kell magunkkal vinni, ugyanis nincs szükség hagyományos kapásjelzőre (kutyanyelv, kúszómajom stb.), valamint csak akkor jelez számunkra, ha valóban kapásunk van! 

A spicc, azaz a feeder botok lelke

A legtöbb esetben legalább 3 darab spiccet kapunk feeder botunkhoz, nagyon ritka az az eset, amikor csak kettőt. Ezek egytől-egyig különböző erősségűek, vagyis más súlyú kosárhoz, illetve dobótávra lettek tervezve. A spiccek teherbírását angolszász mértékegységben, unciában (jelölése: oz) mérjük. 1 uncia egész pontosan 28,349g. A spiccek erőssége igen széles skálán mozog. Létezik 0,75, illetve 5 unciás is! Hogy milyen erősségű spicceket kapunk botunkhoz, az természetesen a pálca karakterisztikájától függ. Egy light vagy medium bothoz nem fogunk 5 unciás spiccet kapni, mert a spicc terhelhetősége bőven meghaladná botunk dobósúlyát, azaz maximális terhelhetőségét!

Megjegyzés: Soha sem a maximális súllyal terheljük botunkat, illetve a spiccet, mert nem ezzel az értékkel lehet elérni a legnagyobb dobótávot!

A legtöbb horgász eleinte idegenkedik a feeder botok használatától, ugyanis túl törékenynek találják a körülbelül ujjnyi vastag bottestet, illetve a „gyufaszál” spiccet. Tény, hogy a spicc botunk legsérülékenyebb tagja, éppen ezért a lehető legjobban figyeljünk rá! Dobás előtt mindig ellenőrizzük, hogy nem tekeredett-e körbe a zsinór, mert ez roppant könnyen töréshez vezethet! Láttam is, illetve volt is hozzá „szerencsém”!

A másik dolog, ami nagy fejtörést okoz a kezdő feeder botos horgásznak, hogy melyik spiccet használja! Leginkább azt javaslom, hogy amíg nincs meg a kellő rutin, addig a közepesen erős spiccet használjuk! A spiccek könnyedén megkülönböztethetőek, ugyanis különböző színű a végük, vagy fel van rajtuk tüntetve az erősségük!

Azonban, ha mégsem lennének valamilyen módon jelölve, akkor is roppant egyszerű kideríteni, hogy melyik milyen erősségű! Fogjuk össze a spicceket a spiccgyűrűnél! Amelyik legjobban „lehajlik”, az a leglágyabb, amelyik középen foglal helyet, az a közepesen erős, és végül, de nem utolsósorban a legerősebb hajlik legkevésbé, ergo ez a legerősebb spicc! 

Tagok illesztése

Alapvetően két típust különböztetünk meg, az egyik a hagyományos, több tagos, a másik pedig a teleszkóp rendszer. Szállítás szempontjából egy telefeederrel egyértelműen jobban járunk, azonban rossz akciója (karakterisztikája) miatt nem igazán terjedt el ez a típus! A hagyományos, több részes botok sokkal jobb, valamint szebb karakterisztikával rendelkeznek. Fárasztás közben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a botunk karakterisztikája, ugyanis egy rossz akciójú botnál viszonylag 

könnyen előfordulhat halvesztés is! Személy szerint én a több részes botokat preferálom, bottáskában egyáltalán nem körülményes a szállításuk, és sokkal jobb karakterisztikával bírnak! 

Botok karakterisztikája


Light


Átlagos dobósúlyuk a 20-40 grammos intervallumban helyezkedik el, hosszuk pedig 3,30, illetve 3,60 méter. A maximális távolság, amit ezekkel a botokkal kényelmesen meg tudunk horgászni kb. 35-40 méter. Ezek a nagyon finom feeder botok, lehetővé teszik akár a 0,08-as előke használatát is! Elképesztően rugalmasak, karakterisztikájuk leginkább egy picker botéhoz hasonlítható!

Hű társunk lehet, amikor a halak nagyon finnyásan esznek, és csak a legfinomabb szerelékkel lehet őket kapásra bírni!


Medium


Leginkább 30-60 dobósúllyal bírnak, valamint hosszuk 3,60-3,90 méter. Ezekkel a botokkal már bátran pontyozhatunk, mert kellően erősek, ugyanakkor, ha a helyzet úgy kívánja, akár 0,12-es előkét is használhatunk! A medium botok kellően lágyak ahhoz, hogy ne tépjük bele a halak szájába a vékony előkét! Leginkább telepített tavakra ajánlott ez a bottípus!


Medium-Heavy


Mint a neve is mutatja, ez a típus a medium, illetve a heavy kategória között helyezkedik el, amolyan átmenetet képez közöttük! A medium botoktól valamivel erősebb, viszont a heavy kategóriától valamivel gyengébb. Dobósúlyuk 40-80 gramm, átlagos hosszuk pedig 3,90-4,20 méter. Leginkább akkor lehet rá szükségünk, ha olyan távolságra kell horgásznunk, amit medium bottal már nem érünk el, vagy termetesebb halakra is számíthatunk! 0,14-es, illetve 0,16-os előke ajánlott hozzá.


Heavy


Ízig-vérig pontyos botok, átlagos dobósúlyuk 50-100 gramm, hosszuk pedig 3,60, 3,90, illetve 4,20 méter. Kellően erősek ahhoz, hogy igazán nagy halat is partra segíthessünk, valamint lehetővé teszik a távoli horgászatot is! Megfelelő orsóval, nem ritka a 100 méteres dobótávolság sem! Igen széles a skála ajánlott előke vastagság terén. Ez a 0,14-0,16, valamint a 0,18-0,20-as intervallumban helyezkedik el!


Extra vagy Super Heavy


Ezek között a botok között már találunk távdobó „nagyágyukat” is! Megfelelő orsóval és dobótechnikával könnyedén elérhetjük akár a 100 méter feletti dobótávolságot. Bátran használhatjuk akadós terepen, folyóvízen, valamint olyan helyen, ahol nem ritkák a kapitális pontyok sem! Létezik 4,5 méter hosszú változat is, átlagos dobósúlyuk 100-150 gramm, az ajánlott előke vastagság pedig 0,20-0,25 milliméter.


Picker botok


A picker botok nagyon hasonlítanak a feeder botokhoz, csupán annyi a különbség, hogy rövidebbek, valamint dobósúlyuk is kisebb! Leginkább keszeg, illetve végletekig lefinomított pontyhorgászatra hivatottak. Hosszuk többnyire 2.70 vagy 3 méter, dobósúlyuk pedig nem haladja meg maximális 40 grammot! Annyira rugalmas pálcák, hogy akár 0.08-as előkét is használhatunk, anélkül, hogy a halak „megtépnének”! Azonban fontos megemlíteni, hogy ezek a botok nem alkalmasak távoli horgászatra, leginkább csak part közeli horgászatra!


Petró Balázs