Pontyragu puliszkagombóccal

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A ponty egy olyan alap halféle, amitől a halhús szerelmesei mindenképp megnyalják az ujjukat. Íme egy recept, mely egyszerű elkészítése mellett adja meg a ponty isteni pikánsságát.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg pontyszelet
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • A raguhoz:
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg piros húsú paprika
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg savanyú uborka
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 dl tejföl
  • A puliszkagombóchoz:
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 15 dkg kukoricadara

Elkészítés:

A halakat megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát kis darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az uborkát karikákra vágjuk. 

A halat lisztbe forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát 1-2 percig elősütjük. Tányérra tesszük. A visszamaradt zsiradékban kipirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk kicsit. Végül rátesszük a paprikát és a gombát. Sózzuk, beletesszük a tárkonyt, az uborkát, majd a tejfölt. Ebbe a raguba tesszük vissza a halakat, és összepároljuk kíméletesen 5-6 percig, ha kell pici vizet, vagy fehérbort lehet aláönteni. 

A puliszkagombóc:

2 dl vizet és a tejet a vajjal, sóval felforraljuk, és gyors kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Összeforraljuk 1-2 percig, hogy a dara megpuhuljon, és fagylaltos kanállal szép gombócokat adagolunk belőle. A halas raguval frissen-forrón tálaljuk. 

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

Jó étvágyat hozzá!

Koncz Eszter