Csuka tormamártással

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A torma önmagában egy olyan étel, amit arány szerint csak kevesen szeretnek. Mégis pont ez az az alapanyag, melyből mártást készítve tökéletes párt alkot a csuka húsával. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 babérlevél
  • néhány szem fekete bors
  • néhány szem szegfűbors
  • A tormamártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)

Elkészítés:

A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük.

A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük.


A tormamártás:

Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Jó étvágyat kívánok!

Koncz Eszter