Halriasztási módszerek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Sokszor bele se gondolunk, hogy a berögzült, rossz szokásaink hatással lehetnek fogásunk sikerére. A cigarettázás, és ennek utóhatásai bizony sokszor rossz irányba terelik a horgászt. De legyen szó a szúnyogriasztóról is, hiszen e nélkül nyáron képtelenség meglenni néhány helyen. Hogy, és milyen szinten befolyásolják ezek a halakat?


Dohányzás a parton

A dohányzás, nem csak az egészségre káros, hanem jó eséllyel a halak is elriadnak attól a csalitól, melyet egy dohányos kézzel csalizó horgász helyezett fel. Hiába a pontos munka, a tökéletes halétek, ha a kéz maga nem tiszta, és bűzlik. A dohány hagyta szag rákerül a csalira, és ez bizony taszítja a halakat. Mi ennek az oka? Nyílván, hogy a halak sem dohányoznak!

Félre téve a poént, a nem dohányzó ember is megérzi a dohányos szagát, de még a dohányos is érzékeli a kezén, ha az cigi szagú. A halak kifinomult érzékkel rendelkeznek, szaglásuk kitűnő, de nyílván nem terjed ki a partra. Ha a horgász a parton dohányzik, az nem befolyásolja a halakat. De ha már a csikket a vízbe dobja, és dohányos kézzel csalizza fel a horgot, akkor a szag és íz már elterjed a vízben, a csali körül. Ezt a halak messziről kerülik.

A dohányosok az ügy érdekében annyit tehetnek, hogy a partról több méterre gyújtanak rá – már ha egyáltalán nincs tilalom adott helyszínen, hiszen faépületeknél és néhol dohányzási tilalom van – és a cigaretta beoltása után megtesznek néhány óvintézkedést.

Egyrészt a csikket nem a parton kell eldobni! A cigi vízben való beoltása sem valami környezetkímélő! Nyomja el a földön, és helyezze a csikket egy nejlon vagy papírzacskóba. Későbbi rágyújtáskor is ugyanezt a műveletet végezze el!

Másrészt ha megbizonyosodott arról, hogy a csikket ténylegesen eloltotta és megfelelően tárolta, tisztítsa meg a kezét! Használjon kéztisztítót, ezeket lehet illatanyagtól mentesen is kapni, pumpás kiszerelésben. De elég egy kis edény víz és szappan is, a lényeg, hogy tisztítsa meg a kezét, és csak aztán helyezze fel a csalit a horogra! Így nyugodt lehet, hogy nem befolyásolja a dohányzása a halkapást.

Szúnyog elleni szerek

Nyár van, esteledik, a part tele van szúnyogokkal. Mit teszünk? Elővesszük a szúnyogirtót, és használjuk. No de várjunk csak, belegondoltunk-e már abba, hogy ezzel a kezünket is összekenjünk? Ezzel a kézzel csalizva pedig befolyásoljuk a kapást?

Sokaknak eszébe ötlött már, sőt, egész fórumok vannak internetet a témában. Körbekérdeztem ismerőseimet, és leírom, miket tapasztaltam.

A tipikus szúnyogriasztó krémek és spray-k sokaknak nem váltak be, mert ettől összekenték a kezüket, és akarva akaratlanul is mindig érintkeztek a vegyszerrel. Tapasztalatok alapján, a kapás nem jött így, a csalira. Nyílván, nem lehet minden egyes pillanatban kezet mosni, sőt, ha a kezünket nem kenjük be, akkor pedig az lesz tele csípéssel.

Más módszerek pro és kontra:

  • sokan a fokhagymára esküsznek, hogy előtte napokig azt kell enni, így távol tartják a szúnyogokat, kullancsokat és a kapás is megmarad – ezzel az a baj, hogy ember legyen a talpán, aki ezt végigcsinálja, és még közben másokkal is tud társalogni, azzal a fokhagymaszaggal! J Viszont sokak szerint ez tényleg beválik.
  • valaki javasolta a citromot, ami végül is nem túl költséges, a szerekhez képest, no de működik is? – citromot enni és közben kenegetni a bőrünket, szerintem elég macerás megoldás.
  • visszatérve a szerekre, a pumpás aeroszolokat sokan kedvelik, hátránya, hogy drágább, mint a citrom vagy a fokhagyma.
  • füstölőspirál – hatásos módszer, úgy, mint a tűzgyújtás általi füst. Ám a spirált szintén nem szabad kézzel megfogni, csak ha kezet mosunk utána! A tűzgyújtáskor keletkező füsttől pedig mi magunk leszünk kellemetlenül büdösek.
  • szúnyog ellen, még a ház körül is beválik a citromfű – kertész ajánlásával sokan kipróbálták. A levelével bedörzsölve testünket, tényleg riasztja a szúnyogokat, és kellemes, erőteljes az illata!

Egyéb apróságok

Sok minden más illatanyag kerülhet az ujjunkra, csalizás előtt. Hosszas parton tartózkodás után lehet, hogy szükséges megborotválkozni, így akár arcszesszel is érintkezhetünk, megfeledkezve erről, szintén olyan szer kerülhet a csalira, mely nem túl imponáló a halakra nézve. Akár parfüm is lehet, vagy dezodor, hiszen ezekkel is naponta érintkezünk.

Egy a lényeg, hogy bármilyen vegyszer, illatanyag, vagy étellel is érintkezünk, a lényeg, hogy utána alaposan mossunk kezet, hiszen a csalizásnál a legfontosabb a higiénia. A halakat nem érdekli, sem az arcszeszünk, sem a parfümünk, sem a szúnyogriasztónk, csak a csali!

 Karikás boglárka