A Rapala márka történelme

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az egész történet egy éhes finn srácnál és egy faragott késnél kezdődött. Ez történt az 1930-as években, mikor is Lauri Rapala, az egyszerű halász valami korszakújító dolgot vélt felfedezni: a nagy halak megeszik a kis halakat. Így kezdődik a legnagyobb hal sztori, amit valaha hallottál. Lauri Rapala Finnország egyik vizén, a Paijanne-tavon halászott. Csendben evezett és figyelte a vizet. Egyszer aztán látta, hogy egy éhes ragadozó hal egy kisebbre támadt. Oda-vissza inogott. Újra és újra. Lauri rájött, ha sikerül egy olyan csalit létrehoznia, mely tudja utánozni a sebesült hal mozgását, több nagyhalat foghat, ezáltal több pénzt kereshet. Lauri hamarosan munkához látott. Rengeteg faragás és csiszolás után a csali kezdett formát ölteni. 

Mindezt egy cipész kés és néhány csiszolópapír segítségével.  Ekkor 1936-ot írtunk. A csali külső felületét csokoládé színű ónlemezzel vonta be. De ami a legfontosabb: tökéletesen utánozta egy sebesült hal mozgását. A legenda szerint ezen csali használatával képes volt kifogni egy nap £ 600 értéknek megfelelő halat. Elterjedt a híre a fantasztikus találmánynak, egyre jobban keresett terméknek számított. Lauri Rapala, az egyszerű halászlegény nevét mára már mindenki ismeri, mert egy olyan színvonalas és megbízható márka névatyja, amit a horgászok álmukból felkeltve is kiabálni tudnak. Olyan márkát hozott létre, amelyet semelyik más cég nem képes megismételni. 

Ezekkel az eszközökkel minden horgászat egy felejthetetlen utazás, egy életre szóló élmény. Ezen termékek használói és Rapala közt valami mélyen gyökerező bizalom kezdett kialakulni, még ha nem is a jelen kor korszakalkotó embere. A kezdőkből profik váltak. Az apukák hősök lettek. És így, szépen sorba egyre több halász hajtott fejet a Rapala termékek előtt. Mű csalik, kések és fogók segítik nagymértékben a horgászok dolgát. A Rapala műcsalinak köszönhetően vitathatatlanná vált a siker, s ezt a begyűjtött trófeák is igazolják. Futótűzként terjedt a híre, olyannyira, hogy volt idő, mikor a boltokat percek alatt kifosztották a vásárlók.

Egyszerűen fogalmazva: a Rapala termékek használójából jó halász válik. Nincs csalás, sem ámítás, ezek a termékek gondosan tökéletesek. A jövőt illetően egy biztos: a tárház csak bővül, mi meg kapkodhatjuk a fejünket, és sóvároghatunk a következő fantasztikus termék után. Még több csali, új akciók, új méretek és színek, új kiegészítők még több hal kifogására. S mikor a hal iszap illata elhalványul, akkor érezzük meg a siker édes illatát. A többi, ahogy mondani szokás, csak történelem. 

Koncz Eszter