Shimano horgászmárka múltja, és jelene

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A név ismert lehet nemcsak a horgászok, de a sportolók számára is, hiszen a Shimano hamarabb gyártott kerékpáralkatrészeket, kerékpárokat, mint horgász felszerelést. Ezen túl még az evezők, kényelmes cipők, ruhák gyártása is a nevéhez fűződik. Cikkünkből kiderül, milyen is a Shimano márka, és hogyan, ki által jön létre.

Shimano – Új élmény a horgászatban

A Shimano a világ egyik legnagyobb horgászcikk-gyártó vállalatává nőtte ki magát. Hatalmas elismertségre tett szert újításaival, termékeinek műszaki jellemzőivel, minőségével.

Termékeinek megvásárlásával a vevő garanciát kap a minőségre is. Ez nagyon fontos, hiszen a mai világban az olcsóbb termékek megjelenése a minőség romlását hozta magával. Másolatok, melyek nem minőségiek. A Shimano nem az olcsó árával akarja felhívni magára a figyelmet. Igen, elismerik, hogy drágábbak a termékeik, mert meggyőződésük, hogy ár/érték arányban a vevő náluk a legjobbat kapja.

Orsóit a világ legjobbjaként tartják számon, egyre több horgász választ Shimano botot és kiegészítőket. Nem csak magas áron lehet Shimano termékeket venni, hiszen a zászlós termékek mellett közép- és alsó kategóriájúak is találhatóak a termékkatalógusban. Azok a termékek is szakértők kezei közül kerültek ki, és termékdíjasok. Ezekkel a termékekkel akarják azokat a horgászokat kárpótolni, akik nem tudják megfizetni a csúcskategóriás minőséget, mégis minőségi terméket keresnek. 

Ugyan termékeik nagy részét orsók és botok alkotják, már egyre több kiegészítő jelenik meg. A Shimano nagyon büszke a hírnevére, mely majd egy évszázad munkájának gyümölcse. Kemény munka árán a legjobban nyújtja a vásárlóinak.

„Innováció, minőség, megfizethető termékek kompromisszumok nélküli: ez a Shimano – egy márka, amelyben megbízhat.”

Egy kis Shimano történelem

Történelme visszanyúlik 1921-ig, amikor is  26 évesen – az első világháború befejeztével – mindössze egyetlen marógép segítségével Sakai városában, Japánban meglapítja a Shimano Iron Works céget. Ezzel elkezdődik az egysebességes racsnik gyártása. 1929-ben a cég működése a gazdasági válság hatására rövid időre szünetel, de 1936-ban már az új központban, Osaka-ban teljes erőbedobással folytatódik a termelés. Három év múlva már évente egymillió racsni gyártása zajlott, a cég bővült, és részvénytársasággá alakult.

1940-ben névváltoztatás történik, már Shimano Iron Works Co. Ltd néven működnek tovább. Az első vezérigazgató Shozaburo Shimano. A második világháborúban a gyártósor kapacitásának 30%-a megsérül egy bombázás során. Az újabb csapás sem szegi kedvét Shozaburonak, aki háború végét követően létrehozza a Shimano Bicycle Co. Ltd céget, ami által megkezdődik a komplett kerékpárok gyártása.  Hat év múlva a cég ismét nevet változtat, immár Shimano Industrial Co. Ltd néven fut tovább.

1956-ban hatalmas mérföldkövet jelent, hogy a Shimano bemutatja az első saját tervezésű külső sebességváltóját. Egy év múlva már a háromsebességes agyváltó kerül gyártásba. Elkezdik kutatni a hidegen kovácsolást. 1958-ban Shozo Shimano átveszi a cég irányítását.

1965-ben elkezdődik a tengerentúli terjeszkedés, megalakul New Yorkban a Shimano American Corporation. 1970-ben Yamaguchi tartományban felépül a világ akkori legnagyobb kerékpár alkatrész gyártó üzeme, a Shimano Factory. Ennek irányítására létrejön a Shimano Yamaguchi Co. Ltd. Ugyanebben az évben megkezdődik a horgászbotok gyártása.

1973-ban újabb leányvállalt elindítására vállalkozásnak, a Szingapúri gyártóegység megalakulásakor. A Shimano részvények bekerülnek a Tokyo-i tőzsdére… Megjelenik az első Dura Ace országúti kerékpáralkatrész család. Megjelennek az első pozitron váltók, mely a későbbi indexált váltó előfutára.

A nyolcvanas években a Shimano már felismeri a mountainbike-ban a lehetőségeket, és legyártja az úttörőnek számító Shimano Deore XT családot. Ez az első, kifejezetten MTB felhasználásra tervezett alkatrészcsalád.

1984-ben megjelenik az első „egy kattintás egy fokozat” váltó. Még megalakul három vállalat a cégen belül. Folytatódik a nemzetközi terjeszkedés Olaszországban és Malajziában. A cég felveszi máig használt Shimano Inc. nevet.

1990-ben a cég beújít az első mechanikus pedálkötéssel, a Shimano Pedalic Dynamics-szel (SPD). 1992-ben a cég első embere Keizo Shimano lesz, akit három év múlva Yoshuzo Shimano követ. Megjelenik a kerékkereszt, 2000-ben pedig az első MTB kerék szett. Megkezdődik az első Shimano golfütők gyártása.

2001-ben Yozo Shimano elnökként vezeti a céget, létrehozva a sanghaji, cseh és francia leányvállalatot. 2003-ban létrejön Kína egyik legnagyobb alkatrész gyártó üzeme Tianjin-ban. 2006-ban bemutatják a cipőkbe épített Customfit technológiát, mely az emberi láb formáját felvéve kényelmesebbé teszi a kerékpározást.

2008-ban a Shimano mellett még a Pearl Izumi márka is a cég tulajdonába kerül. 2009-ben az elektromos Dura Ace gyártásával a Shimano belép az evezős piacra is. 2011-ben a Japán cunami és az utána következő árvíz áldozatainak segítésére a Shimano Inc. 100 millió yen készpénz és 30 millió yen értékű ruházat felajánlásával járul hozzá a károk enyhítéséhez.

Tetőtől talpig Shimanóban – Lehetséges?

A Shimano tényleg teljesen alkalmas márka arra, hogy felszereljen minket minden kényelemmel. Eszközökről már szó esett, botokról, kiegészítőkről, de az életformáról még nem. A horgászat már pedig sokaknak életstílus, és filozófia. A ruházatról alig esik szó horgászportálokon. Mondják, nem a ruha teszi az embert, és ezzel a horgászok sincsenek másként. Ezzel nem vitatkoznék, ám gondoljunk csak bele. Ahhoz, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a horgászáshoz, kényelmes ruhába kell öltöznünk. a horgászruha fontosságát már sok horgászcikk gyártó elismerte. A Shimano is gondolt erre, hiszen megadja a kényelmet, a praktikumot, és mindent, amit egy horgász el tud képzelni a tökéletes kikapcsolódás érdekében. Nézzük, miket ajánl kényeztetésül a Shimano.

Emlékszem, még gyermekkoromban mikor édesapám elvitt pecázni. Sosem tudtam, hogy öltözzek, mindig csak lestem, ő mit visel J Persze a mai időjárás viszontagságainak nehéz megfelelni. Már nem tudjuk, hogy 30 fok lesz, vagy hirtelen zápor után csak 15. Nehéz felkészülni minden eshetőségre. Lehet, fúj a szél, lehet esik majd, vagy vihar lesz, de az is előfordulhat hogy pecsenye pirosra sülünk mielőtt kifogjuk a nagy fogást. Én mindenesetre vagy alul, vagy túlöltöztem mindig. Utóbbi a jobbik eset. Egy idő után megtanultam – főként, ha hajnalban mentünk – hogy mindig legyen a melegítő alatt rövidebb ruházat.

A Shimano horgászruházat sok apróságot is tartogat, melyek praktikusak, kombinálhatóak. Segítségével nem okoz gondot sem a nagy meleg, sem a hideg. Lássuk, mi a legjobb nyáron.

Manapság nyaranta már nem 30 fok van, hanem 40, tehát éget a nap. Ezáltal nem lebarnulunk, hanem szinte megsülünk. Egyszer gyermekkoromban nem bírtam az éjszakai pecázást, és hajnalban elaludtam. Délelőtt felébredtem arra, hogy melegem van, gyorsan levettem a felső ruharéteget. Maradt a rövidnadrág, póló. Fáradt voltam, visszaaludtam. Arra ébredtem pár óra múlva, hogy érzem, megsülök… Mondanom sem kell, a tűzpiros szín hozzám képest semmi volt. A rövidnadrágom helye még télen is látszott rajtam J

Ezek után az ember fia és lánya meggondolja a hosszú ruházat levételét. Sokan zöld pulóverben, ingben, nadrágban mennek horgászni, ezzel is beleolvadva a környezetbe. A másik gyakori szín, amit megfigyeltem, a barna. Kopott, régi nadrágok, trikók, felsők, hisz azt lehet koszolni rendesen.  Viszont ezek nem igazán légáteresztőek. Izzasztó a viseletük. Itt jön képbe a Shimano. Volt már tapasztalatuk, hiszen kerékpárosoknak is gyártottak korábban lábbeliket, ruházatot. Ezt a tudást megfelelően fektették be a horgászatba is. Komfortérzet, variálhatóság, biztonság. Ezeket célozták meg. Arról nem is beszélve, hogy stílusosak, utcán is hordhatóak. Nem köt bele a párod, hogy miért költesz ilyenekre… Hát mi ez, ha nem a horgászok ruhamennyországa?

Ruházati termékek:

  • EVAir papucs – anyaga gumiszerű, könnyű, szellős, tartja a lábat, tökéletes. elöl zárt, így nem csúszkál benne a láb, nem akadsz bele semmibe. Talpa csúszásmentes (nem hagy nyomot) ami nagy előny vízparton. Minden felületen tökéletesen tapad. Nem ázik át, könnyen felvehető.
  • EVAir cipő – gumírozott talpa szintén nem hagy nyomot. Oldalsó tépőzár van rajta, így könnyen felvehető. Nagyon jól fogja a lábat, akár vízbe is mehetsz vele, nem fogod elhagyni. Velúros talpbetéte kivehető, könnyen tisztítható.
  • S. T. C. (Shimano Travel Concept) ing – Könnyű, szellős, kényelmes, gyorsan felvehető. Anyaga nagyon kellemes, gyorsan szárad. Schoeller technológiával készült, így a  3XDRY anyag több szempontból is megfelel: A testünk izzad a melegben, de az ing anyaga átengedi a párát, így szárazak maradunk.  Erre mondják, hogy az anyag lélegzik. Vízlepergető, 6-8 szorosan jobban szárad, egy normál anyagúnál. A testünk nedvét átengedi, de a környezetből érkezőt taszítja.  Egyébként ilyen anyagot használ a Puma, a Hugo Boss, a Columbia is, szerintem ez már egyfajta garancia rá. A hátán és hónaljnál hálós szellőző részek vannak, így biztosítva a megfelelő légáteresztést. A zsebek mérete nagy, osztott, így kisebb és nagyobb dolgot is tehetünk bele, teljes biztonságban. Gumi gombok vannak rajta, így bírják a strapát, és nem károsítják a ruha anyagát mosáskor. Kapható rövid és hosszú ujjú változatban is.
  • S. T. C. lecipzározható nadrág – Anyaga szintén 3XDRY, ami tökéletes. A szára lecipzározható, így ¾-es nadrágként is használhatjuk. Elöl mély, nagy zsebek vannak rajta, hátul kisebbek, ám cipzáras-tépőzárasok, így biztonságban lehetnek bennük az értékeink is. Gumírozott derekú, így kényelmes a teltebb alkatúaknak is.
  • Match kötény – kiegészítő, de praktikus. Megóvhatjuk vele a ruhát, és kéztörlés szempontjából sem utolsó, ugyanis tépőzáras kéztörlő van, elöl rajta, mely nagyon jó nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik. Elöl, több zsebe van, egy nagy és két osztott. Mellrésznél két apróbb, és egy külön zseb van rajta. Egy erős szalaggal nyakba akasztható, hátul pedig állítható.
  • XT HFG sapka – Erős, jó kiállású a schild-je, így nem deformálódik, nem ázik át. Természetesen baseball sapkáról beszélünk, hiszen ez a pecások végjegye J Méretre szabható pánt és csat segítségével. Nagy napellenzője van, mely jó árnyékot biztosít. 

Természetesen ez csak néhány termék, tipp a kedvcsináláshoz, hogy miért érdemes horgász ruhát vásárolni a kényelmesebb horgászatért. Mindenesetre elgondolkodtató. Nem a ruha teszi az embert, de lényegesen megkönnyíti a dolgot, ha alkalomhoz illő öltözettel tiszteljük meg magunkat horgászat közben.

Karikás Brigitta