Esős ebéd – avagy a halak táplálkozása esőben

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az eső önmagában nem rossz, de sokan egyszerűen irtózunk tőle, mert hát ki szereti, ha minden holmija csurom vizes lesz. És bár kellemetlen, nem igazán akadályozza a horgászatot. Sőt! A halak kifejezetten szeretik, ha záporra áll az idő. Az a szóbeszéd járja, hogy esős napokon a halak étvágya megnő. Ami azt illeti ez a kijelentés nem csupán a beszéd tárgyát képezi. A leérkező csapadék miatt a vizek oxigéntartalma jelentősen nő, ezzel párhuzamosan pedig a halak étvágya is. Emellett állítólag az esőcseppek vízre hullása megtéveszti a halakat, hiszen azt gondolják, éppen beetetés folyik.

Azonban nagy kérdés, hogy hideg vagy meleg front érkezik. Szeles, hidegfrontos időben általában a parttól távol, a széllel szembeni oldalon csipegetnek. A kapásidőszak közelít a nappali, déli órákhoz. Meleg frontos vagy frontmentes időben szívesen kijönnek a partszéli vizekbe is, főleg kora reggel és késő este. Ilyenkor bátran táplálkoznak. Vannak azonban olyan napok is, amikor a halak szinte apátiába esnek. Semmit nem hajlandóak felvenni. Ezek a napok szinte kivétel nélkül nyári, hidegfront előtti alacsony légnyomású napok. Ezt érdemes szem előtt tartani, ha élményekkel akarunk hazatérni.

Van pár adat, ami az esős horgászatot illeti, és többszörös visszajelzések igazolják, valóban helytállóak. A feljegyzés a gyenge fogástól egészen a jó fogásig felvázolja a várható körülményeket.


  • Szemerkélő esőben, ha a levegő hőmérséklete 22-24 fokos és a víz 17-18 fokos, a fogási esély gyönge. Utána, ha kisüt a nap és szélcsend van, közepes eredménnyel horgászhatunk.
  • Csendes esőben, ha a levegő hőmérséklete 22-26 fokos, a víz 16-20 fokos, közepes eredményre számíthatunk. Ha kisüt a nap, jó fogás lesz.
  • Kiadós, áztatós esőben, 20-25 fokos melegben és 18-22 fokos vízben jó eredményre van kilátás. Eső utáni napsütésben pedig kitűnő a fogási lehetőség.
  • Többnapos esőben, 18-22 fokos melegben és 16-20 fokos vízben kiváló a horgászás eredményessége. Az eső elmúltával közepesre csökken.
  • Záporban (nyáron) 25-35 fokos melegben, 15-18 fokos vízben közepes fogási lehetőség. A zápor elmúltával, lecsöndesülő időjáráskor jót horgászhatunk.
  • Zivatar előtt két órával kitűnő étvággyal esznek a halak. Zivatar alatt ne horgásszunk! Ha elcsendesedik, elvonul fölöttünk a zivatar, akkor már ritkán várhatunk kapást.

Mint azt láthatjuk, több tényező játszik szerepet az eredményes horgászatban. Mindenesetre elkönyvelhetjük, az eső semmiféleképpen nem kivetnivaló dolog. S hogy előnyt is említsek: ilyenkor a vízpart nagyrészt üres, így az ernyőnk alá húzódva, az esőcseppek halk kopogásával, csendben várhatjuk a kapást.


Koncz Eszter