Horgászfeleségek – Sátrat, de milyet

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Családi, vagy párunkkal közösen eltöltött pecázós hétvégén fontos, hogy milyen sátrat választunk az éjszakázáshoz. A legjobb, ha közösen döntünk, és mindenki igényeinek megfelelőt választunk. A lehetősége tárháza határtalan. Színben, formában, típusban, sok-sok sátor közül választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet árban és kategóriában egyaránt.

Ősidők óta nagy népszerűségnek örvend szabadtéri éjszakákhoz a sátor. Népszerű szabadtéri lakhely, mert olcsó és könnyen szállítható, ami nem utolsó szempont. Kis helyen elfér, manapság pedig egyre komfortosabb változatai kaphatóak. Könnyű összerakni, fesztiválokon, kempingeken, éjszakai horgászatnál nélkülözhetetlen kellék.

Véd a szél, hideg, eső ellen, otthonosan berendezhető fekhelyet készíthetünk benne. Véd a por és a nem kívánatos rovarok, csúszómászók ellen. Arról nem is beszélve, hogy biztonságérzetet ad, hogy „tető” van a fejünk felett.

Nézzük, mire figyeljünk oda, vásárlásakor!

Igényfelmérés

Beszéljétek meg, hogy kinek mi a fontos a sátor kiválasztásánál. Méret, anyag, esetleg fontos-e a szín, az, hogy legyen előtere, stb…

Lényeges, hogy inkább legyen biztonságos, mint alulbiztosított. gondoljatok bele, hogy mikor, hol fogjátok még használni, és ennek megfelelően kell körülnézni és választani. Szükséges-e felszereléstartó, hely, ahol kiteríted belül a nedves ruháidat, a nagy ablak, a szúnyogok elleni védelem.

Egy kis segítség, hogy milyen sátortípusok közül választhattok:

Bivakzsák vagy bivaksátor

Egyszemélyes sátor, melyben rajtad és a cuccaidon kívül semmi és senki más nem fér el. Ha meglepetésnek szánod, vagy párod gyakran pecázik egyedül, ez a megfelelő számára. Főként, ha csak a felszereléseit szeretné bele tenni. Minimális súlya van, így könnyű magaddal cipelni.

Nyári sátor

A sátor merevítése céljából két alumínium vagy üvegszálas rúd tartja. Jurta alakú, kisméretű, kinyitható előtere van. A külső tető 10-15 centiméterrel a talaj fölött ér véget, így jól véd az eső ellene is, és a szellőzés is meg van oldva.

Erős aljzattal rendelkezik, mely kopásálló nejlonszövet. Középhegységek, vízi túrák alkalmával is megállja a helyét.

Egy külön csoportja a családi sátor, mely méretre nagy alapterületű, nagy belmagasságú, tágas közösségi terű, így 4-8 fő is kényelmesen elfér benne. Felállítani már sokkal nehezebb, és a súlya is 12-30 kilogramm közötti. Bár ezt ellensúlyozza a 2-3 szeparált hálófülke, a csapadékállósság.

Két személynek csak akkor ajánlom, ha bőven elfér az autóban, és hosszabb útra mentek. Így esténként kényelmesen borozhattok, és a holmitok is kényelmesen elfér.

Túrasátor

Alumínium ötvözetből készül a rudazata, így ellenáll az erős szélnek és esőnek. Laposabb, mint a nyári sátor és fél kupola formájú. Kettő, olykor három merevítő rúd tartja. Külső borítása teljes egészében befedi a belső sátrat, varratait impregnálással vízhatlanítják. Aljzata megegyezik a külső anyaggal, néha még annál is vastagabb, vízhatlan orkánanyag. A nagyobb verziójú 3-4 személyes túrasátrak előtere terjedelmes, így el lehet benne helyezni a cipőket, hátizsákokat és egyebeket. Főként középhegységekbe, magashegységekbe ajánlott.

Hegyi sátrak

Nagyon masszív, 3-4 rudazattal merevített, viharálló sátor. Teljesen el lehet zárni a külső borítást, mivel a külső sátor anyaga 20-30 centiméterrel hosszabb. Előtere akkora, hogy nem csak a csomagok férnek el alatta, de a belső sátoron kívüli főzés is lehetséges alatta.

Vízállóság

Ahhoz, hogy valamit vízállónak nyilvánítsunk, azt legalább 1000 milliméter magas vízoszlop nyomásának kell kitennünk. Ez az a víznyomás mérték, melynek hatására a sátor átengedi a vizet.

Az 1000 milliméter alatti sátrak maximum záporállónak tekinthetőek. az 1500 milliméteres értékkel rendelkezők már alkalmasak tavaszi-nyári táborozáshoz is. Az egész évben használatosak 2000 millimétertől indulnak, míg az expedíciós sátraknak legalább 3000 milliméteres vízállóságának kell lennie. Fontos, hogy mindig a legrosszabb eshetőségre gondoljunk, hiszen vízesés mellett is lehet pecázni.

Méret

A bivak- hegyi- és családi sátrak általában kötött méretűek. Túrasátrakat azonban többféle méretben gyártanak. Fontos, hogy kettesben terveztek, vagy barátokkal, családdal, gyerekekkel. Megosztod-e a sátrad másokkal, vagy sem?


Egyszemélyes sátrak – Minimál kategória, kizárólag magányos pecásoknak.

1-2 személyes sátrak – Szűkösen, de két ember is elfér benne, kevés cuccal.

2 személyes sátrak – Ez a legnépszerűbb túrasátor méret, két ember számára optimális.

2-3 személyes sátrak – Szélesebb és magasabb elődeinél, de inkább két személy fér el benne kényelmesen, és maximum egy kisgyermek.

3 személyes sátrak – Két személy részére, sok csomaggal, vagy 3 személynek, kevés csomaggal optimális.

4 személyes sátrak – Magas, masszív sátor, 5-7 kilogrammos súllyal. Felállni ugyan nem lehet benne, de autóban kényelmesen elfér, és aludni is komfortos.

 Ha kiválasztottátok a nektek megfelelő sátrat, akkor ne feledkezzetek meg a kiegészítőkről sem, melyek:

  • Sátortakarók – nejlontakaró, melyet a sátor fölé feszítve vízhatlanná teszi azt.
  • Cövekek – masszívabbak, mint amit a sátrakhoz adnak, így keményebb talajon is kifeszíthetjük sátrunkat.
  • Tartalék illetve csere rudak – mert sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

Ha mindezzel megvagytok, arra is gondoljatok, hogy nem csak használni kell és kiélvezni a sátrat, hanem karban kell tartani. Szerencsére, kevés törődést igényel, egy minőségi sátor évekig is megbízható marad.


Esetek, melyekben érdemes odafigyelni:

  • erős napsütésben teríts a sátorra egy külső borítást
  • elcsomagolás előtt takarítsd ki, szivaccsal vagy törlőronggyal, így elkerülöd, hogy elgombásodjon és koszos legyen. Fontos, hogy mindig szárazon csomagold be!
  • ne mindig ugyanazok élek mentén hajtsd össze, hiszen ott törékenyebbé válik az anyag
  • otthon mindig ellenőrizd át, ha hosszabb időre elteszed. Kell-e javítani, elég száraz-e.

Néhány jó tanács:

  • Felállításnál mindig sima, vízszintes felületet válassz, amit meg kell takarítani a törmelékektől (toboz, ágak, kövek, gallyak). A sátor megvédésre használj alátétet, így tiszta marad az alja.
  • Nedves, párás időben ne hagyd, hogy a sátor külseje érintkezzen a belső részével. Több feszítő zsineggel, ezt elkerülheted, így nem kell félned, hogy nedves lesz belül a sátor.
  • A jó minőségű túrasátraknál nagy előny, hogy szellőzik. Ha mégsem ilyet választottatok, akkor könnyen lehet, hogy a nagy melegben reggelre ti is megizzadtok!

Gondoljátok át jól, hogy milyen sátorra és mennyit költötök. Általában a hipermarketben vásárolható sátrak minősége nem olyan jó, mint a szakboltokban kaphatóaké. Ha sikerül dönteni, akkor irány a tópart, folyópart, és indulhat a kellemes horgász hétvége!


Karikás Brigitta