Télen elvermel-e a hal?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A vermelés annyit jelent, hogy a halak a víz aljára mennek, és keresnek maguknak egy nagyobb vermet, gödröt, ahol eltöltik a tél nagy részét. Ilyenkor az életfolyamataikat, anyagcseréjüket lecsökkentik egy minimális szintre, nem táplálkoznak, és lehetőleg nem is mozognak.

Folyóinkban a halak a kevésbé áramlós részeket, visszaforgókat, mély langókat, állóvizű öblöket keresik meg, hogy minél kevesebb energiát kelljen a helyben maradáshoz befektetniük.

Tavainkban azok legmélyebb pontjain telelnek át a halak. Olyan helyeket keresnek, ahol a vízhőmérséklet egész télen állandó, és a ragadozók megjelenésére is kevés az esély.

Azonban nem minden halunk vermel télen.  Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy ragadozó halaink nem vermelnek (kivéve a harcsa), míg a békés halak  a táplálék eltűnésével és a víz lehűlésével arányosan csökkentik aktivitásukat – a régi szakirodalom szerint. Mára viszont bebizonyosodott, hogy például a pontyok, télen is táplálkoznak – a horgászok nagy örömére.

A téli pontyozásnak egy egészen különleges hangulata és varázsa van. A tél beköszöntével a vízpartok kiürülnek, a rövid nappalokat egyre hosszabb éjjelek követik és a vizek lakóinak a horogra csábítása egyre nehezebbé válik.

Az persze igaz, hogy mozgásuk és táplálékfelvételük igencsak lelassul, de ha alaposan felkészülünk, és kellő körültekintéssel indulunk a pontyportyára, igencsak szép eredményeket könyvelhetünk el a lehűlt víz és a nehéz körülmények ellenére is.

A téli pontyozásnak van néhány alapszabálya, amelyet érdemes minden esetben szem előtt tartani:
 

  • Keressük az össze bandázó halcsapatokat, ha szükséges változtassuk horgászhelyünket!
  • Ne etessünk sokat, hiszen az amúgy is keveset táplálkozó pontyokat nem jóllakatni, hanem megfogni szeretnénk!
  • A lehetőséghez képest minél kisebb horoggal és csalival próbálkozzunk!
  • Válasszunk minél figyelemfelkeltőbb ízesítésű és színű csalit.

Karikás Brigitta