Horgászbatyu

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Avagy mit pakoljunk be horgászatra?

Valamiért sosem a férfiakra marad a horgászat előtti csomagolás. Ők csak a saját kis botjukat és ládájukat készítik ki az ajtó elé. Nekik aztán teljesen mindegy van-e naptej vagy vastag pléd. Pont ezekben az esetekben tenném össze a két kezem, ha találnék valahol egy listát, ami összefoglalja mindazt, mire lehet szükségünk egy efféle kiruccanáson. Merthogy óhatatlanul mindig otthon marad valami. Listát nem találtam sehol, ezért jómagam hoztam létre egyet, hátha segít a hozzám hasonló sorstársaknak.


Viszont először azért tisztázni kell, milyen évszakot írunk, valamint, hogy milyen területen szeretnénk pecázni. Ugyanis nyílván nem mindegy, hogy egy kiépített magántóra megyünk fagyban, vagy egy élővízhez hőségben; avagy fordítva.


Talán leginkább nyáron van az, hogy a fél házat összepakoljuk, csak hogy minél jobban védekezzünk a hőség ellen. Ilyen időben a legfontosabb a folyadék bevitel. Ezért ha tehetjük, vigyünk ki minél több liter üdítőt. Esetleg tegyük be hűtőládába, hogy megtartsa a hőmérsékletét. A következő fontos dolog a könnyű ruházat. Papucsban és rövidnadrágban sokkal elviselhetőbb a nyári forróság. Azonban ez rizikót von maga után, ugyanis felmerülhet a leégés veszélye. Ebben az esetben egy magas faktorú naptej (pl. 50) segíthet rajtunk. 6-os illetve 12-es faktorú tejet fölösleges használni, az szinte alapozóként szolgál a leégésnek. Ha nem szeretnénk hőgutát kapni, viseljünk kalapot vagy baseball sapkát, vagy vigyünk magunkkal napernyőt. Az esti órákban tudjuk, hogy a szúnyogok előszeretettel csipkednek, ezért valamilyenfajta szúnyogriasztó kivitele is ajánlott. Ebből a célból a Top Mix egy praktikus „Mosquito dzsekit” (3.590,-) talált fel, mely jól véd a vérszívók ellen.

A hidegebb hónapokban sem áll le a horgászok vágya, s ekkor is van pár dolog, amit erősen ajánlott bepakolni. A szeles, esős időjárást könnyebb átvészelni meleg ruházatban. A bakancs és csizmaválasztás nagyon fontos, mindenképpen bélelt, vízhatlan fajtát válasszunk. Eső ellen védekezzünk esőkabáttal! Hideg napokon a test által termelt hő akár 40%-t a fejen keresztül adja le a szervezet, tehát nagyon fontos, hogy meleg sapkát viseljünk. Termoszba tegyünk forró teát, ez még jól jöhet, hogy átmelegítsük magunkat. Valamint tudni kell, hogy rengeteg cég (Cormoran, Fox, Nevis, Prologic, Shimano…) foglalkozik thermoruhák gyártásával, melyekhez széles körben hozzájuthatunk a boltokban. Legtöbbjének ára borsos, azonban hasznos befektetés annak, aki a téli horgászat híve.


Meg kell említenem az éjszakai túrát, mert ebben az esetben is vannak alapkellékek. A fent említett dolgokon kívül még ajánlom, hogy állítsunk fel sátrat, már ha csak arra, hogy a táskákat bepakoljuk a kinti pára elől. Alvás esetére egy meleg pléd vagy egy hálózsák mindenképp jól jöhet.


Végezetül összesítem mindazt, ami a cikkben olvasható volt, tehát összeírok egy listaszerű listát.

Nyáron:

  1. naptej
  2. szúnyogriasztó
  3. napernyő
  4. kalap vagy baseball sapka
  5. hűtőtáska
  6. folyadék
  7. könnyű ruházat

Télen:

  1. thermoruha
  2. bakancs vagy csizma
  3. vastag ruházat
  4. esőkabát
  5. sapka
  6. termosz meleg teával

+ Éjszakai horgászatra:

  1. sátor
  2. pléd
  3. hálózsák

Ezt a kis listát kell a hűtőre felragasztani, hogy mindig szem előtt legyen a problémás csomagoláskor. Szívből remélem, hogy segítettem!


Koncz Eszter