Érez-e illatot a hal?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A válasz: egyértelműen igen. Az emberrel ellentétben a négy alap ízen kívül (savanyú, sós, keserű, édes) más szaganyagokat is képes érzékelni. Sőt, a rajhalak alkalmasak arra, hogy olyan anyagokat válasszak ki, melyek együtt tartják a rajt. Az akváriummal rendelkezők észrevehetik, hogy a halak nem fogadnak el minden féle eleséget. A nekik megfelelő minőségűeket választják csak ki.

Hogy ennek mi az oka? A jól kifejlett szaglószerv, ami az orrtájékon elhelyezkedő páros szaglógödör. Ez vakon végződik, nincs kapcsolatban a garattal. A többi gerinces orra mind kapcsolatban van a szájüreggel. A szárazföldi állatok – ahogyan az ember is – a légnemű anyagokat érzékelik, míg az oldott anyagokat ízlelik. A halak ezzel szemben oldott állapotban találkoznak a szaganyagokkal. Előnyük, hogy ez által képesek érzékelni a vegyi anyagokat, már igen kis koncentrációban is, ám ízlelni csak az érzékszerveikkel közvetlenül érintkező anyagokat tudják.

Az aromák érzékelése már külön kérdés. Azt is felismerik, viszont teljesen másként, mint mi, emberek. Ugyanis amit az emberi orr érez, azt a halak nem ugyanúgy érzékelik. Az általunk érzékelt illatokért más-más természetes vagy mesterséges eredetű anyagok kipárolgása felelős. Egy aromát mi orral érzékelünk, de a halak nem. Az ember által érezhető kompozícióért a levegőbe jutó illékony anyagok a felelősek. A halak a vízben oldódó, elvegyülni képes összetevők zamatát fogja illatozni.

 

Nem tudni tehát, hogy a számunkra kellemes eper illatot árasztó aroma a halaknak tetszik-e majd, vagy sem. Hiszen ők nem ismerik az epret, nem tudják beazonosítani az illatot. Szerencse függvénye az egész, hiszen minden egyes oldott zamatanyag valamilyen tulajdonsággal bír a hal számára. Ha az eperillat számára kellemes, akkor érdeklődni fog iránta, ezért közelebbről megvizsgálja. Sok tapasztalat kell, hogy rájöjjünk, a tökéletes aroma titka miben rejlik.  Fontos, hogy az illat mellett ne hagyjuk figyelmen kívül a hozzá tartozó ízt sem.

A szaglás sok mindenben szerepet játszik. Nem csak az aromát fedezik fel vele. Megfigyelték például, hogy egy sérült fajtárs szaga menekülésre készteti a társait, hiszen tudják, hogy magára vonja a ragadozók figyelmét. Közismert tény az is, hogy a lazacok a szaglásuk segítségével találnak vissza szaporodásukkor arra a folyószakaszra, ahol lárvaként kezdték életüket. Az angolna szintúgy.


A szaglás fontossága akkor is elgondolkodtató, mikor ugyanott, ugyanazzal horgászva a dohányzó horgásztárs nullázik, míg nem dohányzó cimborája sorra fogja a halakat. Előfordult már valamelyikünkkel, hogy két markánsan eltérő „illatú” csalival tapasztaltunk lényeges eltérést a fogási eredményeink között? Velem többször is előfordult, hogy ugyanott horgászva egy bizonyos kellemetlen, büdös íz/illat adta a halat, míg arról egy számomra kellemes aromára váltva süket csönd következett.

Konklúzióként ne feledjük, hogy ne a saját orrunkra hagyatkozzunk, és legyen elég türelmünk ahhoz, hogy kitapasztaljuk adott helyen a halak ízlésének megfelelő aromát.

Karikás Brigitta