A legjobb haltartó helyek megkeresése

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Rég volt már, amikor ez kérdés sem volt. Ám a cián utáni időktől kétszer is át kell gondolnunk, hogyan is lássunk hozzá pontyot fogni, folyó vízben. A helyválasztás, a módszer, az eszköz, csali, mind befolyásoló tényezők. Ám, ami a legfontosabb, az a tapasztalat!


Tapasztalat nélkül mit sem ér az egész. Zabos Géza sorait idézném:

„ A magam és néhány jól horgászó és így sok pontyot fogó társam bevált pontyozó helyének jellemzőit mérlegelve, pontyozó helyünk kiválasztására a következőket tanácsolom…a kiválasztott hely közepesen mély vizű (4-6 m) és kemény, lehetőleg agyagos aljzatú legyen. Nagy előny, ha ez az aljzat ott, ahová majdan a horog kerül, egyenetlen, gödrökkel tarkított. Hasonlóképp előnyös, ha rajta (benne) valamilyen akadály (partszöglet, bedőlt fa, stb.) miatt lelassultan, legjobb, ha változó irányban ide-oda áramlik a víz. Ugyancsak jó hatású, ha gyorsan mélyülő partszegélyben valamilyen víz alá került növényi szövevény nyújt halunknak búvó-(pihenő-) helyet…” (részlet a Horgászoknak a Tiszáról című könyvből)

Láthatjuk, hogy az ideális helyválasztás még 1983-ban sem volt könnyű feladat, nagy rutint igényelt. A legjobb csónakból pontyot fogni, ám sokan nem adták még fel a reményt, hogy parti horgászként is sikeresen, eredményesen hagyják el a Tisza partot.

Kövezések és harántágak

Ezeket mindig valamilyen szabályozási céllal hozzák létre. A kövezések a folyó oldal irányú áramlását akadályozzák meg, míg a harántágak – más néven ruganyok – a víz áramlási irányának megváltoztatására vannak hivatva, vagy gátat szabnak a gyors sodrásnak. Funkciói között szerepel még a meder szűkítése és annak mélyítése.

Legtöbbször a kövezések a jó haltartó helyek, de nehezen horgászhatóak. A vödör, a szék, mind sokkal könnyebben eldől egy kövezett területen, mint a simán. Itt jön szóba a felszerelés. Nem kérdés, hogy egy jó bolognai bottal könnyebben érzékelhető a kőszórás vége, ami kedvelt táplálkozási és vonulási helye a folyóvízi halaknak. Ezzel meg is van etetésünk színhelye.

A ruganyokon az elvágó víz határán kell keresni a pontyokat. Pont ott, ahol a kövezés végén elrohanó víz találkozik a rugany mögött lévő lassú vízzel.

 

Agyagos partoldalak, gödrök, szakadások

Az agyagos partoldal előnyös, mert szinte az összes folyóvízi halnak a kedvenc helye. Szeretik a pontyok, ha gödör kemény, agyagos, márgás, mert itt a víz is meglassul. Egy jó etetéssel és megfelelő horgászással nyert ügyünk van. Ezen a szakaszon a folyó vize romboló, maró munkát végzett, így számíthatunk bedőlt fákra, alámosásokra. Egy nagyobb körteólom és egy hosszabb bot segítségével érdemes körbetapogatni előtte a területet.

 

Épületek környéke

Az erőművek alatti és feletti helyek kiemelt területek a pontyok szempontjából. Az erőmű alatt a víz oxigénben dúsabb, így ezeken a területeken az összes folyóvízi hal szívesebben keres magának táplálékot.  Például: Tiszalöki Vízerőmű.

A hidak lábai, pillérei is hasonló népszerűségnek örvendenek. Érdemes feltérképezni ezeket a területeket, ugyanis mélyebb részei és gödrei miatt busás fogásban lehet része a horgásznak.

Torkolatok

A Tisza kiemelt horgászhelyei a kisebb nagyobb befolyók és környékük. Sok halfajta megtalálható ebben a táplálékban gazdag környezetben. Gyakran a Tiszába befolyó víz tisztább a folyóénál, ezért a torkolatokat ellepik a halak.  Jobban szeretik a tisztább, oxigénben dúsabb, magasabb hőmérsékletű, áttetszőbb, élelemmel telibb ágat.

Vannak olyan területek is, ahol nem is számítunk a nagy fogásra, mert sem meder, sem torkolat, sem köves terület, mégis sok halat találunk ott. Ez nem aranyszabály, hogy halak csak ezen a területeken vannak.

Egy jó horgász megérzi a halakat!


 

Karikás Brigitta