Az időjárás és a halak táplálkozása

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Avagy mikre figyeljünk oda etetésnél Köztudott tény, hogy a halak táplálkozására nagyon sok minden hatással van, ami meghatározza az aznapi horgászatot.


Röviden összefoglalva a halak étvágyát a következő tényezők befolyásolják leginkább:

  • az évszak, napszak, a nappalok és éjszakák hossza, valamint a holdjárás
  • a szél iránya és erőssége
  • a frontok
  • a légnyomás
  • a fényerősség, napfény
  • a víz és a levegő hőmérséklete
  • a víz sodrásának erőssége
  • a mesterséges tavak etetése, annak gyakorisága

 

Viszont ez a pár pont -úgy hiszem- nem nyújt elegendő tájékoztatást egy kezdő horgász számára, ezért a következőkben az egyes pontokat kifejteném kicsit részletesebben.

 

A frontok

Régóta él a mondás: meleg front kevés hal, hideg front több hal. Választ erre biztosan nem tudunk mondani, azonban az annál inkább valós, hogy vagy így, vagy úgy, de kedvező a halak táplálkozását nézve. Annyi kétségtelen, hogy hidegfront esetében tényleg több a fogás. Front előtt alacsony, front után viszont megnő a halak étvágya. A melegfrontot is jó hatásként hozhatjuk fel, aminek oka az, hogy a légnyomáscsökkenés ellenére is marad annyi oxigén a vízben, hogy a halak jól érezzék magukat.


A szél

A szél erőssége és iránya merőben meghatározó. Azt mondják az okosok, erős szélben nem érdemes horgászni. A gyenge szellő viszont kedvező. Állóvizeken mindig széllel szembe dobjuk be a csalit. A szél fodrozza, megmozgatja a vizet, aminek következtében az oxigén eljut a mélyebb rétegekbe is. A vízmozgás következtében nem csak oxigén termelődik, hanem az elpusztult rovarok, a táplálék is a felszínről a mélybe sodródik. Ezt az együttállást pedig melyik hal nem szereti?!

 

A hőmérséklet

A víz melegedésével arányosan az emésztés időtartama is rövidebb, tehát a halak gyakrabban vesznek föl táplálékot. A levegő hőmérsékletének másodlagos szerepe van a halak kapókedvére, de nem hanyagolható el, hiszen a halak a legkisebb hőingadozást is megérzik, és ezt az apró ingadozást a levegő idézi elő a vízben.

 

A légnyomás

A légnyomás-ingadozásnak különös szerepet tulajdonítanak a horgászok. A stabil, változatlan légnyomás kedvező, de még kedvezőbb az enyhe emelkedés. A süllyedő légnyomás tönkreteheti a sikeres horgászást. Minél magasabb a légnyomás, annál reményteljesebb a horgászat eredményessége.

 

Csapadék, zivatar, eső

Zivatarban nem szabad horgászni, de közvetlen előtte ajánlatos, mert a halak a zivatar előtt pár órával hihetetlenül fölélénkülnek. Arra azonban ügyelljünk, hogy időben szedjük a sátorfánkat. Az elvonuló zivatar utáni csendben is szintén sok a kapás, jó fogás ígérkezik.

 

A fény, megvilágítás

Ebben az esetben a derült vagy borult égboltra gondolunk. Derült időben a fényre érzékenyebb halakat a mélyebb, árnyékos helyeken találhatjuk meg, de általában a borongós idő kedvezőbb más halfajok megakasztására, főleg a ragadozókra.

 

Évszakok, napszakok

Minden évszaknak megvan a sajátossága. Tudjuk, hogy mire és hogy horgászhatunk télen, mi a teendő tavasszal, a horgászidény kezdetekor, nyáron és ősszel a főszezonban. A horgászat szempontjából a legeredményesebb a kora reggeli időszak és az esti félhomály kezdete lehet. Napközben is horgászhatunk kitűnő eredménnyel, ha megvan a fenti tényezők kedvező kombinációja!

Példa: ősszel, gyenge apadásnál, mérsékleten hűlő víznél, déli szélben, amikor a légnyomás emelkedik csukára érdemes horgászni.

Koncz Eszter