Vizsgázik a Nevis Mantaray match 1.rész

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Tavaly robbant a magyar köztudatba  a Nevis, egy új márka, mely igen szép palettával állt ki a magyar piacra, ami azóta is nagyon szépen bővül. Botok, orsók, zsinórok és nagyon sok aprócikk található meg kínálatában. Vannak olcsóbb, s vannak borsosabb árú modelljei. Mindig szemmel kísértem, azt ahogyan, új és új termékek jelennek meg. Amik érdekeltek azok után utána érdeklődtem, próbáltam sok mindent megtudni róluk. Ilyen volt a Mantaray match is, mely remek paramétereivel, ízléses külsejével hívta fel magára a figyelmet.


Ahogyan elérhetővé vált, rögtön elmentem kedvenc horgászboltomba, és kézbe fogtam. Egyből szerelem lett mondhatni, csak az járt az eszemben, hogy nekem kell egy ilyen. Megszerzése után rögtön egy tesztpecának vetettem alá, amely a Verba tanyán esett meg. Ha kíváncsi vagy hogyan sikerült „megnyúznom” a pálcát, kérlek, tarts velem!

Az első benyomások nagyon pozitívak voltak, ugyanis a kecses bottest, az ízléses festés, a magas gyűrűtalpak, a szépen kiformált nyélrész mind nagyon-nagyon széppé teszik ezt a botot. A bot kellemes lágy karakterisztikája megtévesztő lehet sokak számára, pedig ebben a botban irtózatos erő lakozik. De ahhoz, hogy ezt megtudjuk, megtapasztaljuk, horgászni kell vele. Ne is tétovázzunk, irány a vízpart.

A teszt helyszíne a nagy halairól méltán híres Verba tanya volt

A horgászatot megelőző napon körülbelül 2-3kg főtt búzát és kukoricát beáztattam SBS kukoricás Spod Juiceba. Kellemes, olajos aroma, és apró magok. Ennyivel lett gazdagabb a kiinduló alap.

Az „alapmixet” SBS Spod Juice-zal tettem illatosabbá

A másnap reggel, a horgászat helyszínén elkészített etetőanyag egyszerű ragasztott szemes volt, mely nem állt másból, mint: az előző este beáztatott magokból, 3 doboz kukoricából, és fél kiló pelletből, és az egész 1kg őrölt TTX-szel összefogva.

Íme az etetőanyag

Az etetőanyag bekeverése után a felszereléssel foglalkoztam. A bot a már oly sokat emlegetett Mantaray 390 matchbot, orsó a legendás Spro matchorsó, a Blue arc 9400-as volt. Zsinórból 18-as süllyedő került az orsó dobjára. A lendületes, távoli dobások és a nagy halak miatt 20-as csapót is kötöttem, melyre felkerült egy 14grammos waggler. Fixre szerelt, tehát fix úszórögzítővel, melynek alsó szilikon szára hosszabbra hagyott, amolyan gubancgátlós szerepet betöltve. Ezután következett az ólmozás, ami egybehúzott 0 ,2 grammos ólmokból állt. Az egészet egy mikroforgó ütköztet meg, melybe 20-as előkére kötött, 8-as Gamakatsu 5314F horog került behurkolsára. Bemértem a feneket, mely kb-1, 5 m lehetett. Ezután egy fix 40-50m-es támpontra belövöldöztem az etetőanyag felét. Az ólmokat felhúztam a fenéktől jó pár centire, a horgot megtűztem egy szép adag csontival és vártam.

Vártam, vártam, de a kapások elmaradtak. Nem értettem az okát a dolognak, nagyon elszomorodtam, hogy itt ma nem lesz halam. Egy délben fogott kis pikkelyes koma tartotta bennem a lelket, hogy van esély. Közben jó pár dobásom volt, melyek közben kitapasztalhattam botom dobási tulajdonságait. Arra jutottam, hogy még nagyobb úszóméretet elbír a bot, ezáltal a távolság szükség esetén növelhető.

Nagy szükségem volt az első hal adta önbizalomra

Ezután volt pár rontott kapásom, sajnos. Ezeket leszámítva, körülbelül 4 óráig újabb kapástalan időszak lesett rám. Ekkor betársultam Sanyi barátom mellé, és végül is ugyan azt a helyet horgásztam meg, csak másik horgászállásból. Megjött Sanya, megjöttek a kapások is, és rögtön a helyváltás után kapásom volt. Bíztató.

Új helyemen, Sporttársammal összedolgozva

Hirtelen feltolós kapásra lettem figyelmes, szépen kivártam, majd határozott bevágást eszközöltem. A horog akadt, hal a zsinór másik végén. Akasztás után látványos csapással jelezte: MEGJÖTTEM!

Óvatosan, de egy kicsit határozottan fárasztottam az ismeretlen ellenfelet. Közben a bot gyönyörű ívén álmélkodom, de a halam nem sok időt adott, hamar a parthoz lehetett édesgetni.

Néhány kép a fárasztásról, és a Mantaray gyönyörű görbületi ívéről:

Barátom segítségemre sietett, és közös munkával sikeresen szákba kerítettük idei első 5kg feletti pontyomat az új matchbotommal

Gyönyörű a Mantaray matchbot áldozata.

Ezek után Sanyi barátommal pár szép kárászt és pontyot még fogtunk, melyek méretei nem éppen kicsik voltak.

Szép, egészséges potyka

Nagyon jól sikerült a horgászat, nagyon jól vizsgázott a bot, nagyon jól éreztem magam, tehát ez egy egész jó nap volt!

Gyönyörű naplementében, pakolhattam össze, és egy jó pecát magam mögött tudva hagytam el a Verba tanya kapuit.

Köszönjük halat és köszönöm Sanyi a közreműködésedet!

A következő írás alkalmával találkozunk!

Szerkeztette:Lábas Tibor

Készítette:Lábas Norbert