Megacsali,megaeső,mega…

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A sporttársakat örök idők óta a nagy hal fogásának gondolata foglalkoztatja. Én sem vagyok ez alól kivétel, tudat alatt bennem is mindig ott motoszkált. Eddigi csali választásom abból a tényből indult ki, hogy az etetés első fázisában a ponty óvatosan táplálkozik, így kezdéskor mindig kisméretű és könnyített csalikat alkalmaztam az adott vízen. A parton eltöltött idő előre haladtával, és a kapásszámok növekedésével, bátrabban növelhettem a csali méretet, természetesen az ésszerű határok figyelembe vételével.


A jelenség magyarázata egyszerű: a táplálkozásba belefeledkező pontyok egyre óvatlanabbak, talán irigységből, hihetetlen tempóban pusztítják az etetésünket. Azonos méretű csaliknál, a szelektálást az ízek variálásával próbáltam megoldani, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. Számtalan íz-variáció kipróbálásával, a napszakok változásával sem tudtam az apróbb halakat kiszűrni, melyek sokkal gyorsabban és intenzívebben táplálkoznak, mint nagytestvéreik. Itt jegyzem meg, hogy tulajdonképpen semmi problémám nincs a kisebb méretű pontyokkal, illetve más halfajokkal, csak azokat más módszerrel „üldözöm”. Szerettem volna elérni, hogy a nagyponty horgászata valóban a termetesebb halakról szóljon. Így döntöttem: VÁLTOZTATOK!

Az alapkoncepció egyértelmű, „megacsali – megahal”.A csali mérete nagyban befolyásolja a fogható egyedek méretét.Ezt az „aranyszabályt” szerettem volna bizonyítani, mert hiszem, hogy ez „életképes” lehet. Sajnos tapasztaltuk már az ellenkezőjét is, de ez engem nem bizonytalanított el. Ekkor lépett képbe az idő hiánya, és a kapkodás. Terveim szerint a teljes hétvégét a „megateszteléssel” szerettem volna eltölteni.

A horgászboltba való belépésemkor első kérdésem: Hol találom a monumentális csalikat? Megtaláltam!

26-32mm

A hely kiválasztását nagyban befolyásolták a kedvezőtlen időjárást előrejelző hírek. A várható ítéletidő is társammá szegődött, a csapadékos időjárás közeledtével arányosan csökkent a tavon horgászók létszáma, növelve így az én esélyeimet. Egyfajta kettősség jellemezte gondolataimat: előnynek éreztem, a más sporik által fenntartott etetések számának jelentős csökkenését, de hátrányként a nagy pontyok frontérzékenységéből adódó rabszódikus táplálkozását. Mégis az érzés, hogy nagyobb eséllyel indulhatok a méretes, úgymond „megaponty” fárasztása közben átélhető semmihez sem hasonlítható élményhez, fokozott izgalommal töltött el.A helyszínen történő előkészületek zökkenőmentesen folytak.

Kistávolságú alapozás

Pontszerű etetés kellékei

Késztermék

Amire vártam…

…és az eredmény

A tökéletes fertőtlenítés eszköze

Az első órák biztatóak voltak, a fogott halak átlagsúlya elvárásaimnak megfelelően alakult. A horgászat kezdetét jellemző kis méretű halak elmaradtak, darabos egyedekkel kezdődött a küzdelem, A két boton, különböző csalizási megoldást alkalmaztam: „mega-pellet” és „nagy bojli”. A padka közeli területen a nagy pelletes (32mm) verzió, távolabb, a nyílt vízen a 26mm-es golyó terítéke várta az érdeklődőket.Az időjárási front közeledtével bebizonyosodott, hogy az elképzeléseim aznap nem a realitások talaján álltak. Az apróbb halak jelenlétéről a kapásjelző rendszertelen „pityegése” és a frissítéseknél a csali megviselt állapota tanúskodott. Megjegyzem, hogy ezek a „pityegések” végszerelék hibára is utalhatnak. Ezt az előkezsinór és horogtípus váltásával próbáltam kompenzálni, sikertelenül. Egy-egy megfaragott csali bevetése után, rövid időn belül, az általam kizárni kívánt kisebb halak aktivitásáról bizonyosságot szereztem.

Sikeres szelektálás???

Mint utólag a híradásokból értesültem, rekordmennyiségű csapadék esett. A szél iránya is állandóan  változott. Az általam tudatosan elfoglalt nagyfilagória alatt még viszonylagos védelmet sem élveztem az elemek kiszámíthatatlan „áldásaitól”. Ezzel párhuzamosan, a kapás szám megnövekedett, és saját rekordomat is megdöntve fogtam a compókat, kárászokat, és a kispontyokat. Minden egyes megfogott halra kérdően néztem: az óriási csali – kis hal feloldhatatlan párhuzam miatt.Ekkor önkéntelenül átálltam a „sötét oldalra”, és az éjszaka magányában a dupla 26mm és dupla 32mm méretű csalik is bevetésre került.Tisztában voltam azzal, hogy a pelletes csalizást folyamatosan szinten kell tartani a viszonylagos gyors oldódás miatt. Ennek ellenére, friss csalizással is fogtam kis halakat.(spiccbotos méretig)

…de kitartottam

Felszerelésem viszont jól állta a sarat és a vizet. Hibátlanul működtek, gondolok itt pl: a bakancsaimra, a kapásjelzőkre. Tudatosult bennem a magányosan eltöltött órák alatt, hogy esetleg rossz döntéseket hoztam. Rosszkor voltam, rossz időben, ráadásul nagy csalival. Ennek megfelelően a következményeit bevállaltam, és a megfelelő tanulságot levontam.Mindig legyen menekülő útvonal! A régen jól bevált, az adott vízen jól működő csalikat soha ne vegyük ki a kínálatból, már csak azért se, mert e megtisztelő pozíciót bizonyítottan kiérdemelték már.Horgászataimat a „Magadhoz képest jót horgássz!” szlogen jellemzi. A történések tükrében megtanulom értékelni az apróbb sikereket is. Fejemben nem szűnt meg létezni a nagyhal megfogásának gondolata, az elkövetkező időkben még nagyobb figyelmet szentelek az előkészületekre, figyelembe véve és lehetőség szerint alkalmazkodva a körülményekhez.

Ez a szösszenet, hogy e divatos kifejezést használjam, szolgáljon tanmeseként mindenkinek. Vannak elképzelések, feltételezések, melyeket csak az élet igazolhat. Ne minden esetben adjuk fel a biztos a bizonytalanért, de ha mégis újat szeretnénk kipróbálni, legalább a külső tényezőkre figyeljünk oda, mert a sikertelenség is könnyebben elviselhető egy kellemes nyári napon.

Minden sporttársamnak eredményes horgászatot kívánok, akármilyen módszert is kedvel!

Ez volt az én MEGAFÁZÁSOM.

Szerkeztette:Lábas Tibor

Készítette:Csorba Sándor

Címkék : Megacsali