Alapgondolatok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Igen az, mivel azt a mélyen gyökerező sokszor ki nem mondott vágyunkat hozza felszínre, amely a vízpartra vonz minket. Ott választ kaphatunk a bennünk rejlő kérdésre: mekkora és mennyi halat rejt az adott víz. Ez teljesen természetes, hisz ősidőktől foglalkoztatja az embert, a számunkra ismeretlen közegben élő állatok viselkedésének megfejtése, megértése.

…vajon mit rejthet ez a nyugodt víztükör?

Szerencsésnek érzem magam, mert a minap beszélgetve Sanyi bácsival (Tanya és tógazda) felajánlotta azt a lehetőséget, hogy csatlakozhattam hozzá egy rendhagyó és rendkívül szórakoztató horgászatra, ahol megmutatja nekem az ő módszerét. Ez az egyáltalán nem hétköznapi peca a rakós technikán és a hozzá kapcsolódó tömegetetésen alapul, mely alkalmas arra is, hogy megmutassa nekünk a tóban élő halak mennyiségét. Nyilvánvaló, ez csak egy utalás arra, hogy a több hektáron elterülő horgászparadicsom szinte megszámlálhatatlan mennyiségű és elképzelhetetlen méretű pontyot, amurt, kárászt, keszeget és compót rejt.

Bátya (mert magunk közt mi csak így nevezzük) által alkalmazott „tanyamix” alapjait a gondosan előkészített nagy mennyiségű magkeverék alkotja. A csalogató hatást kifejtő poranyagot az általa fejlesztett „szupertitkos” receptura alapján készítette elő. Csak figyelj – szólt, és a piros behordó kocsi (mi csak Ferkának becézzük az öreg, sokat próbált Tranzitot) hátuljába betekintve elámultam. Ha csak annyit írok, hogy valóban megdöbbentem, nem fedi teljesen a valóságot. Azt kell mondanom, hogy sokkal jobban meglepődtem, mint amikor Torghelle Sanyink gólhelyzetbe kerül a válogatottunk csatáraként. Itt nem a mi Sanyinkat akartam kritizálni, hanem a nemzeti tizenegyünk nem létező támadójátékára utaltam. Hogy visszakanyarodjak az eredeti gondolatomhoz, szinte minden – ami a válogatottunkból hiányzik a mai napig – a „Ferka” hátuljában ipari mennyiségben megtalálható volt. El nem tudtam képzelni, hogy milyen mennyiségű hal képes ezt az etetést úgy megszállni, hogy ilyen tömegű bejuttatott táplálék mellett, még kapásunk is legyen.

az alapozásra szánt magkeverék

a „titkos” szemesanyag-hordozó

Magam „fékezett habzásúan” álltam az etetéshez, és az első alkalommal egy finomabb összeállítással próbálkoztam. Itt nemcsak a mennyiségre, hanem a szerelékre is gondolok. Hihetetlen, de hiba volt. Míg mai mentorom a Fox 2,80mm-es lila gumiját használta és a leggyengébb előkéje sem volt 0,18mm-től véknyabb, én a botomba 2,40mm-es csőgumit választottam, és a legdurvább előkém is ott végződött, ahol bátyáé kezdődött. Még egy fondorlatot vittem a pecámba: amint én azt a különböző úszós technikák horgászatakor megfigyeltem, a célhalaim egy része víz közt mozog. Most célzottan őket akartam kapásra bírni.

az én „fékezett-habzású” magmixem

Visszatérve bátyához, az előzőekben említett keverékhez adott poranyag összetevői az ő ködös körbeírásában a következő volt:

„Zöld + Fekete + Puncs!”  Nesze semmi, fogd meg jól, gondoltam, de nem mondtam.

alapozás után

…a várakozás

Viszont a hatása az fergeteges. Valóban használhatnék magasztos jelzőket azon halak számára való tekintettel melyeket ez a technika odavonzott, de nem teszem, inkább beszéljenek a fényképek:

A megszámlálhatatlan 10-20-30 perces fárasztás után nem kellett több bizonyság számomra. El kell ismernem a tó lakóinak számát és méretét nagyon alulbecsültem. Sanyi bácsi csak húzta, mint akinek kötelező. Információként szolgálhat az a tény is, hogy magam a vízközti módszerrel is produkáltam több nagy és kistestű halat. A pálya területén tartózkodó haltömegre jellemző volt az is, hogy ha egy jó halat akasztottunk, az első meglepetés utáni kirohanásakor a szélrózsa minden irányába fantasztikus torló hullámok jelentkeztek.

Mivel a gazda által tartott bemutató nem egy alkalomra szólt, így nagy biztonsággal lehet alátámasztani az ő állítását. Tényszerűen kijelenthetem, hogy ez a nem mindennapi horgászat erősebb felszerelést igényel a számomra, illetve az ilyen szintű szabadidős tevékenység valóban sportnak minősül.

… és az elemi erővel húzó tengeralattjárók

Végezetül megköszönöm a lehetőséget, kijelenthetem, hogy ez egy nem megszokott délutáni horgászat volt, minden részében rendhagyónak bizonyult.

Mindenkinek hasonló katartikus élményeket kívánunk a vízparton.

Szerkeztette:Lábas Tibor

Készítette:Csorba Sándor

Címkék : Alapgondolatok