Manapság a horgászok nagy részét, akárcsak a társadalom egyéb katonáit, sok esetben a hétvégi horgászat reménye élteti a rohanó hétköznapokon :)
A dolgos napok rendszerint nálam is tervezéssel telnek, hogy hova is induljak a kedvenc szenvedélyemnek hódolni!?

  • merreinduljak5

Révén, hogy többnyire a megszállott pontyhorgászok táborát erősítem, ezért ezen halak lakta tavakat látogatom előszeretettel. Nyíregyháza vonzáskörzetében számos horgászati lehetőséget nyújtó tavat találhatunk, de nekem mégis az egyik legkedvesebb az Apagyi Kenderáztató.

És, hogy miért is? Nos!

A tó infrastruktúrája páratlan, hisz aszfaltozott út vezet ehhez a gyöngyszemhez. A tópartra érkezve egy igazi vadregényes, nádasokkal tarkított, tavirózsákkal szegélyezett oázis tárul elénk. Igazi szemet gyönyörködtető és lélekmelengető jelenség, ami rabul ejti az ideérkezőket. A tópart pázsitos, a  fűzfák a kellemes árnyékért felelősek a nyári melegebb napokon. És ha ez még önmagában nem lenne elég, vagy családdal, baráti társasággal érkezünk, akkor a szalonnasütők és a filagóriák nyújtotta lehetőségek növelik a komfortérzetet.
És ha már elfoglaltuk a horgászhelyünket, akkor gyors kipakolás után kezdődhet is a halak kergetése! Mert ugye végtére is, ezért jöttünk! :)

A tó halállománya az utóbbi időben jelentős fejlődésen ment keresztül a gondos kezeknek hála. Kéthetente rendszeres telepítésekkel biztosítják mind a gasztronómia, mind a C&R szellemben horgászok eredményességét. A telepítések elérik az évi 20000kg-ot! Bár zömében pontyok kerülnek kihelyezésre, de azért süllő, csuka, harcsa, keszegfélék, lénaitokok is szép számban találnak itt új otthonra. Az egyesület vezetősége azonban a pontyokat igyekszik óvni, ezért a 4kg fölötti példányokat fotózás után kíméletesen vissza kell engedni éltető elemükbe. (2020-as évtől kötelező lesz a pontymatrac használata is!)

A pontyhorgászok nagy örömére a tóban nincs törpeharcsa, így bármely módszerrel eredményesek lehetnek. A pontyok mérete változatos, mert az 1-2kg-osoktól  a 10kg+ példányokig mindegyik lakja a tavat. Nem beszélve a hatalmas torpedókról, akik ha megtalálják etetésünket, akkor parádés horgászatban lehet részünk.
Személy szerint a feederezést és azon belül is a methodozást gyakorlom itt a legtöbbet. A versenyekre itt tesztelem az új etetőanyagokat, szerelékeket, amelyek nagy részét a Halcatrazban be lehet szerezni. (Nem a reklám helye, de no!)

Azonban mint említettem, itt nem csak a pontyhorgászoknak kínálkozik lehetőség, hanem a pergetés szerelmeseinek is! Többek között az ősz beköszöntével én is hódolok ennek a műfajnak is. A zsákmány jelentős részét az 1-3kg-os csukák és 1-4kg süllők adják. Igaz itt is meg kell küzdeni minden akcióért a rengeteg zsákmányhal mellett. Aki kitartó, szép élményekkel gazdagodhat.

A tó szabályairól, nyitva tartásról, napijegyárakról, a kenderaztato.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Ha Te is egy természetközeli, vadkacsákkal, és a mezőn békésen legelésző őzek idilli környezetében szeretnél hódolni szenvedélyednek, akkor látogasd meg ezt a pár hektáros nyugalom szigetet!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Találkozzunk a tóparton!

  • merreinduljak1