Reiva Kingfisher

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • kingfisher 17

A Reiva márkanév már egészen biztosan ismerősen cseng minden hazai pergetőhorgász számára és a keleties hangzású elnevezés bizonyára senkit nem téveszt meg. Ők azok, akik elhatározták, hogy létrehoznak egy kifejezetten magyarországi viszonyokra alkalmas termékcsaládot. Bár a hazai horgászpiac mindig is tele volt használható termékekkel, ezek egyike sem a mi vizeinket célozta meg elsősorban. A skandináv térség óriási csukái vagy a külföldön oly népszerű feketesügér helyett itthon jóval gyakoribb sporthal mondjuk a kősüllő, a domolykó vagy a balin. Ehhez képest egyetlen gyártó sem igyekezett igazán megcélozni a hazai felhasználókat.

Ekkor jött a Reiva és forgalomba hozott egy olyan botsorozatot, ami előtt még a sokat látott felhasználók is kalapot emeltek. Az igen meggyőző széria tagjai élesben is megállták a helyüket, a Reiva pedig előkelő helyet vívott ki magának a piacon. Egyre-másra jelentek meg a fekete-piros csomagolású gumihalak, zsinórok, aprócikkek, halkímélő eszközök. A Reiva Stream orsócsalád kapcsán gyűjtött tapasztalatokat összegezve elérkezett az idő, hogy a kínálat újabb sorozattal bővüljön. Megszületett a Reiva Kingfisher!

  • kingfisher 8

Tetszetősre sikerült


ELSŐ BENYOMÁSOK

  • kingfisher 15

Gyakorlati szempontból semmi jelentősége nincs, de új termék esetén mindig a csomagolást vizsgálom meg először. Az igazat megvallva a doboz megpillantásával nálam már jókora előnnyel indult az orsó. Örömmel fedeztem fel, hogy az orsócsalád az egyik kedvenc madaramról, a jégmadárról (Alcedo atthis, angolul Kingfisher) kapta a fantázianevét. A mosoly még szélesebb lett az arcomon, amikor megláttam, hogy a fekete dobozról egy jól eltalált grafika is visszaköszön. A jégmadár jellegzetes vízbe csapódása utáni pillanatot megörökítő ábra egyébként visszafogott, de nagyon jól mutat a dobozon és az orsón.

Érdemes megemlíteni még, hogy a gyártó ügyesen kihasználja a doboz üres felületeit. A belső fülekre nyomtatva megtaláljuk az orsó robbantott ábráját és alkatrészlistáját. Soha nem találkoztam még hasonlóval, pedig igazán kézenfekvő és praktikus módszer. Ha a későbbiekben alkatrész utánpótlásra lenne szükség, ez az ötletes megoldás nagyban megkönnyíti majd a dolgot. Ezt nehezebb lesz elhagyni.

  • kingfisher 14
  • kingfisher 11

Robbantott ábra a doboz belsején

KÉZBE VÉVE

A Reiva Kingfisher orsók továbbra is a márkára jellemző fekete-bordó színkombinációt hordozzák magukon. Számomra pozitívum, hogy a Reiva Stream esetén megszokott fényes felület eltűnt. Helyette egy könnyen tisztítható, matt felületű grafit-hibrid orsótestet kapunk.

Ismert, hogy a Reiva és a Nevis rokonok, amit ez az orsó sem tagadhat le. A Reiva Kingfisher és a Nevis Impulse között feltűnő a hasonlóság. Olyannyira, hogy az orsó fő részei a két típusnál szinte megegyeznek, legfeljebb dizájnban van eltérés.

  • kingfisher 1

A távoli rokonság felfedezhető – Az Impulse és a Kingfisher unokatestvérek

A fékhang rendkívül jellegzetes és hangos. A gyártó minden bizonnyal szerette volna, ha az orsó működésének igen határozott jelei vannak. Ha ez volt a cél, akkor sikerült elérni; távolról is hallani fogják, ha fárasztunk. A fékhang ugyanis nem a megszokott módon keletkezik. A legtöbb orsónál a hangot egy apró lemezke adja, amelyet a dob belsejében található fogas tárcsa penget meg. A Kingfishernél kis műanyag vagy fém lemezkének nyoma sincs, helyette egy megfeszített drót szolgáltatja a hangot. Ez a drót pattog végig egy alumínium csésze belülről rovátkolt felületén. Ebben annyi a pozitívum, hogy sokkal nehezebben megy tönkre és nem hagyjuk el.

A dob belseje és a tengely – így már érthető, hogy mitől olyan hangos

  • kingfisher 5

MŰSZAKI MEGOLDÁSOK

Különösebb műszaki újítást hiába keresünk az orsóban. Semmi extra, semmi egyediség. Az orsó a maga puritán megjelenésével ígéri számunkra a megbízhatóságot. Nem ígér sokat, de azt magabiztosan teljesíti. Kétségtelen, hogy aki Reiva Kingfishert választ, meggyőződhet arról, hogy olcsón is lehet jó orsót vásárolni. 

  • kingfisher 12

A dobozon csak a megszokott, hangzatos jellemzőket találjuk

Megkapjuk a pergetésnél legáltalánosabb 5.2:1-es áttételt, és a sorozat legnehezebb tagja is 300 gramm alatt van.

  • kingfisher 16

Pozitívum, hogy meghagyták a visszaforgás-kapcsolót, a hajtókar pedig ugyanaz, mint ami a nagy, híres gyártók legtöbb típusán található. A hajtókarfogantyú EVA anyagból készült, ami számomra szintén előnyös. Szerintem ez az anyag és forma a legkényelmesebb változat mind közül. Ezt is eltalálták.

Az orsó minhárom méretben (3000, 3500, 4000) 6+1 csapágyat kapott, ami úgy gondolom, hogy több mint elég. Valamiért még ma is az első kérdések között szerepel a csapágyak mennyisége, ha vásárlásról van szó. A Kingfishernek ilyen téren sem kell szégyenkeznie.

A dobkapacitás pont megfelelő, és nagyon előnyös, hogy végre elhagyták az indokolatlanul mély dobokat. Nem kell fölöslegesen feltölteni akár többszáz méternyi zsinórral az orsót, aminek a nagy része úgyis a szemétben fogja végezni.

  • kingfisher 6

A bűvös csapágyszám – sokak számára a legfontosabb paraméter

Óriási dicséret jár a felkapókar megválasztásáért! Érzékelhető, hogy nem finomkodtak és nem sajnálták az anyagot belőle. Vastagfalú, stabil, merev cső, ami biztosan nem hajlik el.

  • kingfisher 3

Balra az új Daiwa Ninja, jobbra a Reiva Kingfisher felkapókarja – toronymagasan a Reiva győz

A felkapókar emellett végtelenített, már amennyire a két egységből álló alkatrésznél ez megoldható. De az mindenképpen dicséretes, hogy a gyártó még ebből is megpróbálta a legjobbat kihozni.

  • kingfisher 7

A végtelenített felkapókar – vagy valami olyasmi

NEGATÍVUM

Nehéz negatívumot keresni egy olcsó, belépő szintű orsóban, hiszen az ember alapból nem vár tőle sokat és amire a gyártó szánta, arra tökéletes. Ha mégis említeni kéne egyet, az talán a nehezen tekerhető fékcsillag lehetne. Én szeretem, ha a fékcsillag szorításából vakon is tudok következtetni a fékerő szintjére. A Reiva Kingfisher fékcsillagja a fék teljes tartományában közel ugyanakkora ellenállással szabályozható. Laza féknél ugyanolyan szoros a fékcsillag, mint teljesen zárt állapotban. Ez nem feltétlenül hiba, legfeljebb egy kis zavaró tulajdonság – legalábbis számomra.

  • kingfisher 4

A nehezen szabályozható fékcsillag

Esetleg még a kis textil zsák hiányát említhetnénk meg, de ez már végképp csak szőrszálhasogatás lenne. A gyártó minden bizonnyal költséghatékonyság jegyében döntött így.
 

ÖSSZEGZÉS

Mindig üdvözlendő, ha egy gyártó a hazai viszonyokat figyelembe véve készíti a termékeit. Éppen ideje már szakítani azzal a gyakorlattal, hogy mindent külföldről másolunk. Én magam vásárlóként is előnyben részesítem a magyar fejlesztésű termékeket. Még akkor is, ha csak az ötlet az, ami itthon született meg. Ha lehet sajátunk, akkor miért ne legyen?

A Reiva pergető palettája eddig is igen színes volt, de a Kingfisher orsócsalád által még tovább bővült. Reiva márkanév alatt botok, orsók, ruházat, táskák, csalik, aprócikkek, zsinórok, egyszóval minden elérhető már. Most ez az egyébként is rendkívül szerteágazó kínálat tovább szélesedett. Pergetéssel ismerkedő horgászok számára tökéletes választás, hiszen a márka termékeiből akár egy komplett felszerelés is összeállítható. Ráadásul úgy juthatunk meglepően jó minőségű eszközökhöz, hogy nem is kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Csak így tovább, Reiva!

Címkék : Reiva, Kingfisher, orsók