D-rig variációk lebegő csalikhoz

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
A horgászszezon közepén járunk, a nyári szünet is kezdetét vette. Egyre népesebbek a tópartok, mindenki a hőn áhított rekord halát kergeti. Habár a magas vízhőmérséklet miatt a víz élettel teli, a kánikulák sokszor negatív hatást gyakorolhatnak a kapásszámra. Bizonyos vízhőmérséklet fölött a halak emésztése belassul, egyre kevesebb táplálékot vesznek magukhoz. Ezekre az időszakokra is van azonban megoldás, a kritikusan kiegyensúlyozott és lebegő csalikombinációk használatával az „étvágytalan” halak érdeklődését is fel lehet kelteni. Ezekkel ugyanis az óvatosan és finnyásan táplálkozó halak is nagy eséllyel horogvégre csalhatók.
A tavalyi szezonban is mutattunk már be olyan előketípusokat, amelyek kifejezetten nagy sikerrel alkalmazhatóak ilyenkor, azonban számtalan olyan megoldás létezik, amely eddig nem került általunk bemutatásra, holott gyönyörű fogásokhoz vezethetnek.
Az előző cikkünk a D-rigekről, azoknak is a klasszikus verzióiról szólt. A D-rigeknek azonban vannak lebegő csalik felkínálásához optimalizált verziói is. Mivel egy cikk kevés lenne ahhoz, hogy mindent egyszerre mutassunk be, így a pop-up D-rigek elkészítésének egy külön cikket szántunk.
 

1.: Chod-rig

 
Egy lerövidített D-rig és egy helikopter ólomösszeállítás alkotta végszerelék típus, amely a csali teljes előkehosszban történő meglebegtetésére szolgál.
A horogelőke kifejezetten rövid, hossza attól függ, hogy milyen magasságban szeretnénk felkínálni pop-up csalinkat.
 
A horogelőke alkotóelemei:
  • Merev fluorocarbon előkezsinór
  • Chod horog
  • Karikás forgó
  • Karikás microforgó
  • Zsinórvágó olló
  • Krimpelő hüvely és fogó
 
  • img 0108
Fontos megjegyezni, hogy az előke kifejezetten vastag és merev előkeanyagokkal működik jól. Teljes gubancmentesség mellett a csalifelkínálás miatt a horog mindig tökéletes pozícióban várja a halat és tökéletes alsó akadást biztosít. A horog jó akadását és nehéz kifújhatóságát a merev zsinór csak fokozza. Ha a horog kifújása mégis megtörténik, a szerelék önbeálló, azaz gubanc nélkül újra tökéletes helyzetbe áll az újabb érdeklődők megfogásához.
Nem használható azonban bármilyen horog ehhez a végszerelékhez. Az egyenes-, vagy a horoghegy felé hajtott füllel rendelkező horgok a rendkívül merev előkeanyag miatt olyan helyzetet vennének fel a víz alatt, amely a horog akadásához nem ideális. A horogszár és a zsinór által bezárt szög túl kicsi lenne, a merev zsinór teljesen visszafordítaná a horgot, így a horoghegy nem lefelé nézne. Ez mindenképp ront az akadás hatásfokán.
A gyártók erre egy speciális kialakítású, úgynevezett Chod horgokat kínálnak, melyeknek füle kifelé/hátrafelé hajtott, ezáltal kompenzálva az előke merevségét és biztosítva a horog megfelelő akadáshoz szükséges pozícióját.
A fluorocarbon zsinór krimpelése opcionális, nem kötelező. Azonban ezen vastag és merev zsinórok kötése nem egyszerű és sokszor túl nagy csomókat eredményez. Emiatt mi a krimpelést szoktuk választani.
 
Ránézésre bonyolult előkének tűnhet, de nem kell megijedni, teljesen alap kötésekkel és mozdulatokkal elkészíthető.
 
Az előke elkészítése lépésről- lépésre:
 
1.: Vágjuk le a kívánt hosszúságú előkezsinórt, majd a horgunkat kössük meg egy csomómentes kötéssel. Ügyeljünk arra a kötés elkészítésekor, hogy a kötés alatt maradjon meg egy 2-3 centiméteres zsinórszakasz, amiből a D-fület alakítjuk ki a későbbiekben.
  • img 0112
2.: Erre a megmaradt zsinórszakaszra húzzunk fel egy karikás microforgót, majd a zsinórt bújtassuk át a horog szemén.
3.: Állítsuk be az így kialakított D-fül méretét, majd a zsinór végét öngyújtóval melegítsük el. Ily módon kialakul egy olvadásos perem, amely fixálja a D-fület és megakadályozza, hogy a zsinór kicsússzon a horog szemén.
  • img 0119
4.: Húzzuk fel a krimpelő hüvelyt majd a karikás forgót a zsinórra. Ezt követően a zsinór végét bújtassuk vissza a krimpelő hüvely másik felébe. A kívánt előkehossz kialakítása után a krimpelőfogó segítségével roppantsuk össze a hüvelyt, ezzel is lezárva és véglegesítve az előkét. A felesleges, megmaradt zsinórrészt távolítsuk el.
+1.: A vastag fluorocarbon zsinórok memóriája igencsak nagy. Ezt azonban előnyünkre is fordíthatjuk. Az elkészült előkét pár alkalommal húzzuk végig két ujjunk között. A súrlódás közben hőhatás keletkezik, amely segítségével adhatunk a zsinórnak egy minimális ívet, amely még agresszívabb horogpozíciót és akadást eredményez.
Ezzel a lépéssel horogelőkénk el is készült.
  • img 0128
Nézzük meg, hogy miként is állítjuk össze azt a helikopter összeállítást, amelyen a chod-rig helyet fog kapni. A szerelék szinte teljes mértékben megegyezik az általunk már korábban bemutatott helikopter összeállítással, egyetlen fontos különbség van: a horogelőke nemcsak felülről, hanem alulról is meg van ütköztetve az ólombetétes zsinóron. A horogelőkét közrefogó két ütköző helyzete nem fix, az ólombetétes zsinóron szabadon húzhatóak/állíthatóak. Ennek köszönhetően szabadon állíthatjuk a horogelőke ólomtól való távolságát.
 
De miért is fontos ez?
A hagyományos horogelőke és végszerelék variációk annak ellenére, hogy tökéletesen működnek, bizonyos szélsőségesnek nevezhető körülmények között szinte használhatatlanok. Egy extrém vastag lágyiszap réteg vagy hínárral vastagon benőtt mederfenék sok fejfájást okozhat a horgásznak és felveti a kérdést, hogy miként is tudjuk úgy bejuttatni és prezentálni csalikombinációnkat, hogy az továbbra is hibátlanul működjön, ne tűnjön el a mély iszapban vagy a sűrű vízinövényben? Erre az esetre lehet tökéletes megoldás a Chod-rig nagymértékű állíthatósága. Az ólombetétes zsinóron elhelyezett gumiütközők segítségével tetszés szerint állíthatjuk be az ólom és a felcsalizott horogelőke távolságát. Ennek köszönhetően bedobást követően csak az ólom tűnik el a mély iszapban vagy a sűrű vízinövényzetben, a felcsalizott horgunk viszont tökéletesen felfekszik az iszap vagy a vízinövényzet tetejére. Emiatt továbbra is figyelemfelkeltő falatként fog lebegni a hőn áhított pontyok szeme előtt. 
 
A végszerelék alkotóelemei:
  • img 0165
1.: Helyezzünk el az ólombetétes zsinóron egy ólomrögzítő gyorskapcsot (speed link).
  • img 0039
2.: Húzzunk fel egy úgynevezett helikopter hüvelyt. A felakasztott ólom kapcsára ráhúzva gubancgátló szerepet tölt be, illetve felső, vastagított része a horogelőke forgókapcsának ütköztetésére is szolgál.
  • img 0042
3.: A Korda biztonsági Chod szerelékkészletéből húzzunk fel egy gumigyöngyöt.
  • img 0131

4.: Következő lépésként a már előbbiekben elkészített horogelőke felfűzése következik.

  • img 0140
5.: Vegyük elő újra a Chod szerelékkészletünket és húzzuk fel a leadcore zsinórra a Chod szilikonhüvelyt. A Chod szilikonhüvelyre húzzuk rá a biztonsági gyöngyöt, amely szintén a készlet része. A gyöngy szükséges esetben le tud csúszni a hüvelyről, ezáltal egy esetleges elakadás vagy szakadás esetén a végszerelék elhagyós, a halnak csak a rövid horogelőkét kell tovább cipelnie.
  • img 0142
6.: Az általunk használni kívánt ólom felakasztása után szerelékünk el is készült, dobásra kész.
  • img 0134
  • img 0138

A felcsalizott végszerelék pozíciója a víz alatt

2.: Hinged-Stiff rig

 
A szóban forgó előke gyakorlatilag nem más, mint egy módosított Chod-rig, amely bármilyen végszereléktípuson felhasználható, legyen az ólomkapcsos, helikopter vagy akár belső zsinórvezetésű ólommal ellátott. Az elnevezése tökéletesen bemutatja működési elvét és fő tulajdonságát. Magyarra fordítva a hinged- stiff szókapcsolat csuklós- merev előkét jelent.
A horogelőke két részből áll, amelyek között egy csuklópont van beépítve. Ennek köszönhetően az előke két része képes elmozdulni egymáshoz képest. Amíg a fő szakasz tökéletesen elfekszik a fenéken, addig a felcsalizott horog lebegve várja az érkező halakat. A csuklópontot a szerelék két része közé beépített karikás forgókapocs képzi. Ez egyrészt segít a lebegő csali lesúlyozásában, másrészt lehetővé teszi azt, hogy a felcsalizott horog minél nagyobb mozgástérrel rendelkezzen. Az horog gyakorlatilag 360 fokban képes mozogni, így bármilyen irányból is szívjon rá a hal a csalira, a horog nagyon nagy eséllyel akadni fog.
 
Az előke elkészítése lépésről- lépésre:
 
1.: A horogelőke legfontosabb része maga a Chod rig. Ennek elkészítése tökéletesen megegyezik a cikk elején bemutatottakkal. Az előke hosszúságában nincsenek kőbe vésett szabályok, attól függ, hogy milyen magasságban szeretnénk felkínálni lebegő csalinkat. 
A Chod szakasz kialakítása után az előke másik szakaszának kialakítása következik.
  • img 0128
2.: Vágjunk le egy tetszőleges hosszúságú előkezsinórt. Ez lehet merev fluorocarbon vagy bevonatos fonott előkeanyag is. A levágott előkezsinórt kössük bele a Chod rig karikás forgókapcsának karikájába. Bármilyen csomó jó lehet, mi leggyakrabban clinch-csomóval rögzítjük. Amennyiben viszont előkénknek még szabadabb mozgást szeretnénk biztosítani, clinch-csomó helyet egy klasszikus véghurkot is kialakíthatunk.
3.: Húzzunk fel a zsinórra egy gubancgátló gumihüvelyt, állítsuk be a horogelőke kívánt hosszát, majd zárjuk le egy véghurokkal.
  • img 0160
4.: A véghurkot akasszuk be a végszerelék gyorskapcsába majd toljuk fel rá a gubancgátló szilikonhüvelyt. Az általunk használni kívánt ólom felakasztása után szerelékünk el is készült, dobásra kész.
  • img 1012
Az előke akkor helyezkedik el ideális pozícióban a fenéken, ha a Chod szakasz teljes hosszában lebeg, míg az előke további része a fenéken fekszik. Ha a pop-up csali felhajtó ereje az előkét teljes hosszában megemelné, korrigálásra van szükség. Több lehetőségünk is van erre:
  • A pop-up csalit apránként addig faragjuk, amíg a forgókapocs súlya már a fenékre húzza.
  • Ólompaszta elhelyezése a forgókapocs testén vagy a forgó karikájának tövében.
  • Új generációs, forgókapocsra húzható pop-up súlyok használata.
Mely szituációkban és időszakokban érdemes használni?
 
Ezen lebegő csalis összeállítások a mi repertoárunkban a téli hideg vízi, illetve a kora tavasszal felmelegedésnek induló - de még mindig hideg vízi- horgászatoknál kap jelentős szerepet. A végletekig kiegyensúlyozott, feltűnő színű lebegő csalik figyelemfelkeltőek, a még nagyon óvatosan és finnyásan táplálkozó pontyok is horogra csalhatók vele.
Kifejezetten alkalmasak ezek a szerelékek a keresőhorgászathoz illetve az úgynevezett single hook bait technikához, amely során szinte mindennemű etetés nélkül vallatjuk a számunkra szimpatikus haltartó helyeket egyetlen szem horogcsalival. Kereső, cserkelő pecák során is eredményesen használhatóak. 
Felhasználási időszakuk persze nem korlátozódik csak a hideg vizekre. A nyári kánikulák felmelegedett, "döglött" vizeiben is érdemes próbát tenni velük, akkor is hozzásegíthetnek egy-egy extra kapáshoz, amikor minden más módszer kudarcot vall.
Mivel a csalifelkínálás a fenék felett történik, ezen lebegő csalis felkínálások tökéletes alternatívát kínálnak a törmelékes, növényzettel behálózott, esetleg nádtorzsás mederfenéken történő elakadásmentes horgászatra.
 
 
A nyár legmelegebb időszaka még előttünk áll, a kánikula kellős közepén minden bizonnyal találkozni fogunk szituációkkal horgászat közben. Ebben az esetben jusson eszetekbe ez a cikk és az itt bemutatott előkék. Tárazzatok be néhány darabot ezekből a fogós előkékből és szükséges esetben ne legyetek restek kipróbálni. Reméljük elégedettek lesztek az eredményekkel.

Köszönjük a cikket a Different Carp Fishing horgászainak!