Vízparti ülőalkalmatosságok és alapvető kiegészítőik - Versenyláda vs Feeder Fotel

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Napjaink rohanó világában nagy mértékben felértékelődik az az idő, amit a vízparton tudunk eltölteni szeretett hobbinknak hódolva. Ilyenkor kiszakadunk a mindennapi mókuskerékből, egy kicsit megfeledkezünk a hétköznapi gondokról és eltöltünk némi minőségi időt a szabadban. Szerencsések vagyunk, ha egy teljes napot rászánhatunk kedvenc hobbinkra, de nagyon sokaknak sajnos sokszor be kell érnie egy néhány órás horgászattal. Kiemelt fontosságú ilyenkor, hogy a rendelkezésünkre álló időt a lehető legjobban tudjuk kihasználni, ne legyenek „üresjáratok”, felesleges tevékenységek, amelyek a halfogástól veszik el a manapság igencsak értékesnek számító szabadidőt.

Ahhoz, hogy a horgászat végén úgy érezzük, nem ment kárba egyetlen percünk sem, nagyon fontos, hogy minden gördülékenyen menjen, mindenünk kéz alatt legyen, tudjuk, hogy mit hol találunk. Ahhoz, hogy ez a rendszer megfelelően működjön, rendkívül sok dolog áll már a horgászok rendelkezésére. Ezek közül szeretnénk most nektek néhányat bemutatni a teljesség igénye nélkül.


Vízparti kényelem? Akkor mindenképpen egy jó bojlis fotel. Valóban erre van szükségünk? Esetleg szóba jöhet a versenyláda is?

Ha egy mindössze néhány órás (vagy maximum reggeltől estig tartó) horgászatról beszélünk, akkor mindenkinek eszébe jut, hogy ott bizony szükségünk lesz egy megfelelő ülőalkalmatosságra. Az első ilyen, ami talán beugrik, az nem más, mint a horgász fotel (vagy sokan használják a bojlis fotel kifejezést) vagy horgász szék (Most tekintsük el attól, hogy a festékes vödör is sokaknak megfelelő, egy Suzuki is lehet megfelelő, de ha megtehetjük inkább egy Mercedesbe vagy Audiba ülünk be, nem igaz!?) Tény és való, hogy a legnagyobb kényelemben egy ilyen fotelben vagy székben ülve lennénk, azonban, ha az a célunk, hogy a lehető legjobban kihasználjuk az időnket, akkor bizony nem erre lesz szükségünk. Ugyan ezek a székek/fotelek is adapterezhetőek, felszerelhetők sok mindennel, mégsem lesz sosem olyan, amivel teljesen hatékonyak lehetünk. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a foteleknek a vízparton történő felállíthatósága eléggé korlátozott. Nagyon könnyen belefuthatunk olyan helyekbe, ahol bizony nem fogjuk tudni stabilan és biztonságosan felállítani a fotelünket. Joggal merülhet tehát fel bennünk a kérdés, hogy akkor mire is van pontosan szükségünk? Ha egyszerűen és gyorsan szeretnénk megválaszolni ezt a kérdést, akkor annyit mondanánk, hogy egy versenyládára.

Ennél azonban kicsit összetetteb ez a kérdés, és mint olyan sok mindenben, ebben az esetben sem csak egyetlen lehetőségünk van a választásra.


Feeder fotel és versenyláda. Nem arról volt szó, hogy a fotel nem jó? Na és a versenyláda? Nem is szoktam versenyezni.

Mivel az előbb nagyon elmésen és frappánsan egy szóval letudtuk a választ, most nézzük meg egy kicsit hosszabban, hogy mit is értünk pontosan ez alatt, milyen lehetőségeink vannak.


Feeder fotel

Azt már tudjuk, hogy egy bojlis fotellel nem biztos, hogy teljes mértékben ki vagyunk segítve, de szerencsénkre egyre több gyártó termékei között (gondolunk itt pl.: Daiwa, Matrix, Preston, Korum) találhatóak meg az ún. feeder fotelek. Miben különböznek ezek egy sima hétköznapi horgász foteltől és ez miért jelent számunkra előnyt? Menjünk szépen sorban. Mivel fotelről beszélünk, egyértelműnek kell lennie, hogy ezek nagyobb ülőfelülettel rendelkeznek (a versenyládákhoz képest), és a hátunk megtámasztásáról egy háttámla gondoskodik, ami lehet állítható vagy fix kialakítású. Ezek a fotelek nem rendelkeznek karfával, melyek valljuk be, egy gyors és pörgős pecán eléggé megnehezítenék a dolgunkat. Egyes gyártók kettő (első két láb) míg más gyártók négy (első és hátsó kettő láb egyaránt) állítható lábal készítik ezeket a székeket/foteleket. Az állíthatóságot ez esetben úgy értelmezzük, hogy az adott láb a befogadó részben teljes hosszában mozgatható, állítható, nem pedig arra gondolunk, hogy egy fix láb egy állító csat segítségével kiengedhető. Amennyiben fotelünk mind a négy lába állítható, akkor az igen változatos és meredek partoldalakon is stabilan fogjuk tudni felállítani őket. További lehetőséget ad, hogyha a lábak teleszkópos rendszerűek, ezáltal még hosszabbak, még jobbak az esélyeink a biztonságos beállításra. Fontos még megemlíteni, hogy a beállítási lehetősége mellett a négy állítható láb azt is jelenti, hogy négy lábra tudunk adaptereket, kiegészítőket helyezni. Ezek a lábak nagyméretű, mozgatható sártalpakban végződnek, melyek óriási segítséget nyújtanak minden esetben, legyen szó száraz vagy vizes, csúszós felületen történő felállításról. Egyes gyártók esetében megtalálható a foteleken egy plusz „kar”, melyre további adapterek tehetők. Mivel cikkünkben külön nem tervezünk kitérni a lábrácsra, mint kiegészítőre, ezért itt muszáj említést tennünk arról, hogy a fotelünk stabilabbá és még tovább adapterezhetővé válik, ha használunk hozzá lábrácsot is, hiszen ebben plusz 2 láb található, amelyekre további kiegészítők rakhatók. Illetve az sem egy utolsó szempont, hogy ha az időjárási körülmények nem éppen a számunkra legkedvezőbben alakulnak, akkor ezen a lábrácson állva megkímélhetjük magunkat, hogy beleragadjunk a sárba egy-egy fárasztás során.

Méretüket tekintve vannak kisebb, kompaktabb méretűek és vannak nagyobb méretűek is. Eltérés lehet az ülőfelületek párnázottságát tekintve, valamint a háttámlák kialakítását (fix vagy állítható) és magasságát tekintve. Szerencsénkre elég nagy a választék a fotelekből, így aki ezek mellett teszi le a voksát, biztosan megtalálja a számára megfelelőt.

Versenyláda

A nevével ellentétben nem csak kifejezetten versenyzésre használható, sőt! A hétköznapi horgászatok alkalmával remek szolgálatot tehet, hiszen minden megvan benne és hozzá, ami a sikerességünkhöz szükséges. Miben más ez, mint egy fotel? Talán a leginkább észrevehető különbség, hogy nincs rajta háttámla, hat darab lába van és egybe vannak építve a már néhány szóban említett lábráccsal. A ládák ülőfelületének elején található egy bottartó, mely leginkább a rakós botos horgászoknak jelent óriási segítséget, hiszen ide gond nélkül be tudják támasztani a botot. Azonban, ha más módszerrel kergetjük uszonyos barátainkat, akkor is nyugodtan használhatjuk ezt a tartót, ha szükségesnek érezzük. Ahhoz, hogy a megfelelő ülésmagasságot elérjük, a ládák kialakítása lehetőséget biztosít különböző plusz modulok beépítésére, melyekkel azon túl, hogy kényelmesebbé tesszük az ülőpozíciót további plusz tároló egységeket is kapunk, így megnövelve ezzel ládánk horgászeszköz befogadó kapacitását. Ugyanis a fotelekkel szemben a ládák esetében lehetőségünk van arra, hogy a szükséges felszerelést a láda fiókjaiban tároljuk, ezáltal is csökkentve a magunkkal vitt táskák és egyéb tárolók mennyiségét.

A foteleknél nem esett szó a lábak méretéről, ezt a hiányosságot most szeretnénk pótolni. Amennyiben a ládák és fotelek világában nézelődünk, biztosan belefutottunk már a következő jelölésekbe: D25, D30 és D36. De mit is jelentenek ezek? Miért kell nekünk ezzel tisztában lenni? Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Ezek a jelölések nem jelentenek mást, mint a láda/fotel lábának átmérőjét, vastagságát. Ezek a jelölések „érthető” mértékegysége lefordítva a következőt jelentik: D25=25 mm, D30=30 mm, D36=36 mm. Mindezek után nem nehéz kiköveztetni, hogy a legvastagabb lábak lesznek a legstrapabíróbbak, azonban ez nem jelenti az, hogy a kisebb méretek használhatatlanok lennének. A mai napig használják a legkisebb, D25-ös ládákat és foteleket teljes megelégedéssel és biztonsággal. A kiegészítők felszerelhetősége érdekében fontos figyelembe vennünk ládánk lábainak átmérőjét, ugyanis adott méretű lábak a legtöbb esetben csak a kifejezetten hozzá méretezett adapterekkel bővíthetők. Manapság a piacon kapható kiegészítők tartalmaznak különböző méretű szűkítőket is, így könnyedén felszerelhetők szinte bármilyen méretű lábra, csupán annyi a teendőnk, hogy kiválasztjuk a nekünk szükséges méretű szűkítőt. Néhány alapvető kiegészítőre a továbbiaknak kicsit részletesebben is ki fogunk térni. Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb láda ma már beépített vízmértékkel rendelkezik, ezzel is megkönnyítve a horgász dolgát abban, hogy a lehető legvízszintesebb módon tudja felállítani a parton a ládáját.

Aki ódzkodik a ládáktól a háttámlák hiánya miatt, azoknak sem kell megijedniük, hiszen kaphatók olyan modulok is, amelyekkel a gyári ülőrészt lecserélve egy forgózsámolyos „mini” fotelt tud a ládára applikálni. Ezáltal a ládán ülve is meg lesz az a lehetőségünk, hogy hátra dőljünk, derekunk megtámasztva legyen.

Már értem mi a különbség a fotel és a láda között, de melyiket válasszam?

Nagy vonalakban szót ejtettünk a fotelekről és a ládákról is, a következő kérdés lehet, hogy melyiket érdemes megvenni. Természetesen erre egyértelmű választ senkinek sem tudunk adni, mindenkinek maga kell eldöntenie, hogy melyikre van szüksége, melyik tetszik neki, illetve melyiket engedheti meg magának anyagilag. Nézzük meg a ládákat és a foteleket aszerint, hogy melyiknek mi lehet az előnye vagy akár a hátránya. Egy nagyon fontos dolgot azonban le kell szögeznünk már a legelején. Legyen szó fotelról vagy ládáról, mindenképpen úgy válasszunk, hogy előtte kipróbáltuk, ráültünk, hiszen nagyon kellemetlen érzése lenne a vízparton ülve rádöbbeni, hogy mégsem annyira kényelmes az aktuálisan választott láda/fotel, mint amennyire azt gondoltuk, vagy amennyire mások írták nekünk. Minden ember más és más, a legfontosabb, hogy a saját igényeinknek megfelelően válasszunk.

Nézzük meg tehát néhány pontban, hogy mik szólnak az egyik és másik eszköz mellett.

A versenyláda mellett szólnak:

  • Jóval több fajta modell található a piacon, mint fotelből
  • A horgászat során használt eszközök könnyebben elérhetőek a ládáról, gyorsabb lesz a horgászatunk
  • Felszerelésünk tárolására is alkalmas
  • Modulokkal bővíthető
  • Könnyebben szállítható, mint egy fotel
  • Jóval több kiegészítő használható hozzá, rögzíthető a lábakon
  • Mivel minden esetben lábráccsal használjuk, stabilabb a foteleknél
  • Masszív kialakítás, nagyobb terhelhetőség

A horgász fotel mellett szólnak:

  • Hosszabb időtartamú horgászatok alkalmával kényelmesebb
  • A súlyuk kisebb, mint egy láda súlya
  • Az áruk jóval kedvezőbb a ládákkal szemben
  • Nagyobb komfortérzetet biztosít

Ezeket a szempontokat figyelembe véve kaphatunk némi támpontot, hogy melyiket is válasszuk magunknak. Ugyanakkor a dizájn szintén ízlés kérdése, sokaknak ez is elmozdíthatja a mérleg nyelvét egyik vagy másik irányba, azonban még egyszer kihangsúlyozzuk, hogy a saját magunk által meghatározott igényeinkhez válasszunk ládát vagy fotelt!


Milyen kiegészítőket vegyek a már kiválasztott ládámhoz/fotelemhez?

Korábban már említést tettünk róla, hogy néhány kiegészítőre ki fogunk térni, ennek cikkünk záró bekezdésében jött el az ideje. Vannak olyan kiegészítők, amelyek nélkül egy láda vagy fotel csak egy ülőalkalmatosság lesz, nem fogjuk tudni arra használni, amiért megvásároltuk őket. Ezekről szeretnénk most néhány szóban írni.

Oldaltálca

A fotelek és ládák legnagyobb előnye, hogy fel tudjuk őket úgy szerelni kiegészítőkkel, hogy a kezünk ügyében legyen minden szükséges felszerelés, csali. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy csalizótálcával vagy más néven oldaltálcával. Mint ahogyan a neve is mutatja, egy tálcáról van szó, melyre minden, a horgászat során használt eszközt és kiegészítőt (csalik, etetőanyagok, fűzőtű, olló stb.) fel tudunk pakolni. Ennek az az előnye, hogy ha valamire szükségünk van, nem kell felállnunk a horgászhelyünkről, csupán oldalra kell nyúlnunk a kívánt dologért. A kis méretű tálcáktól kezdve megtalálhatók a piacon az extra nagyméretű tálcák, sőt akár emeletes tálcát is válaszhatunk. Egyes tálcák láb nélküliek, míg más típusok lábakkal kerülnek kereskedelmi forgalomba, mely lábaknak köszönhetően még nagyobb terhelhetőséggel és stabilitással rendelkeznek. Külön kiegészítőként is említhetnénk, de itt szeretnénk szót ejteni az árnyékolóról, melyek az időjárás viszontagságaitól védik meg a tálcára helyezett összes felszerelésünket. Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen szükségünk van egy tálcára, ha szeretnénk hatékonyan és gyorsan horgászni. Mivel rengeteg termék van a piacon, biztosan találunk az igényeinknek megfelelőt.

 Feeder kar és bottartó fej

Ahhoz, hogy horgászbotunkat biztonságosan le tudjuk tenni, szükségünk lesz egy feeder karra és egy bottartó fejre, melyet a feeder karra tudunk rögzíteni. A feeder kar lehet fix hosszúságú, de általában teleszkópos rendszerűek, így könnyedén beállíthatjuk a szükséges hosszúságot. A teleszkópos karok előnye, hogy mind a rövidebb, mind a hosszabb botokhoz be tudjuk állítani úgy őket, hogy a megfelelő pontban támasszák alá a botunkat. Amennyiben általában két bottal horgászunk érdemesebb olyan feeder kart választanunk, amelyek két ponton rögzíthetők, így téve még stabilabbá és jobban terhelhetővé ezt a hasznos kiegészítőt. A feeder karok nagy előnye továbbá, hogy függőleges irányban is állíthatók, ezáltal amennyiben spiccünket a vízhez közel szeretnénk tudni, vagy éppenséggel minél magasabban, ez néhány mozdulattal kivitelezhető. Ahhoz, hogy a botunkat meg is tudjuk ténylegesen támasztani, egy bottartó fejre is szükségünk lesz. Ezek a fejek szabvány menettel vannak ellátva, a leszúróktól kezdve a feeder karokig mindenféle bottartóval kompatibilisek. Annak függvényében, hogy hány bottal horgászunk, különféle hosszúságú és kialakítású bottartó fejekből választhatunk. Érdemes olyanra beruháznunk, amelyen rendelkeznek egy szélső peremmel, így kapás esetén megakadályozva a bot vízbe csúszását.

Hátsó bottartó pipa és hátsó bottartó fej

Miután elől egy stabil megtámasztást adtunk a botunknak, szükségünk lesz arra, hogy ugyanezt megtegyük hátul is. Természetesen használhatjuk a lábunkat is hátsó bottartónak, de így a mozgásunk bekorlátozódik, valamint közel sem lesz annyira stabil, mintha bottartót használnánk. A hátsó bottartó lehet pipa alakú, de lehetnek eltérő kialakítású bottartók is, például olyanok, amelyek magassága anélkül állítható, hogy a lábon rögzített marokcsavart fel kellene lazítanunk és a kívánt irányba mozdítani majd újra megszorítani. Itt szintén csak a pénztárcánk szabhat határt, hogy milyen fajtát használhatunk. Nem kell megijednünk akkor sem, ha két bottal horgászunk, nagy számban találhatóak a piacon olyan hátsó pipák, amelyek két bottartó fej befogadására alkalmasak. Hosszukat tekintve vannak rövid (short), közepes (medium) és hosszú (long) kialakítású bottartók. Többnyire eva borítással rendelkeznek, így, ha esetleg a botunk hozzáütődne, akkor sem fog megsérülni. A hátsó bottartó fejről is elmondható, hogy rengeteg féle található a horgászboltok polcain. Ezek szintén szabvány menettel rendelkeznek, biztosítva azt, hogy bármilyen hátsó pipára essen a választásunk, a bottartó fej is rögzíthető lesz rajta. Érdemes ebből is olyan választanunk, amelyek stabilan, szorosan fogják botunk nyél részét, ezzel minimalizálva a lehetőségét annak, hogy botunk a vízben landoljon.

Kézmosó tál

Ugyan nem létszükséglet egy hétköznapi horgászathoz, de nagyban tudja növelni a komfortot, ha rendelkezünk egy kézmosó tállal. Gondoljunk csak bele. Az ütemes dobások következtében elkerülhetetlen, hogy a kezünkre ráragadjon az etetőanyag, vagy a csúzlizás során összekenjünk a kezünket a bejuttatni kívánt csemegekukoricával vagy más csalogatóanyaggal, de említhetnénk a halak megfogása során kezünkre ragadt nyálkát is. Ilyen esetekre kínál remek megoldást ez az egyszerű, de nagyszerű kiegészítő, melyet a horgászat elején vízzel megmerítünk, majd a ládánk/fotelunk egyik lábán rögzítjük azt és így horgászat közben a kézmosáshoz sem kell felállnunk.

A felsorolt kiegészítők csupán a töredékét képezik a piacon lévő kiegészítőknek. A felsorolás ebből adódóan nem teljes, azonban szerettük volna Nektek bemutatni azokat az alapvető kiegészítőket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a horgászatunk gyorsabb, hatékonyabb, könnyeb legyen.

Amennyiben úgy gondoljátok, hogy további adapterekre és kiegészítőkre is szükségetek van bátran keressétek fel kedvenc horgászboltotokat vagy webshopotokat, nézzetek szét és kérjetek nyugodtan segítséget az ottani dolgozóktól.


Reméljük, hogy tudtunk némi hasznos információval szolgálni a versenyládákkal, a feeder fotelekkel és kiegészítőkkel, valamint azok kiválasztásával kapcsolatban. Ha tetszett a cikkünk, tartsatok velünk legközelebb is, addig is jó időt és feszes zsinórt kívánunk Mindenkinek.

Köszönjük a cikket a Different Carp Fishing horgászainak!

  • differentcarpfishing