Végszerelékek pontyra

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Különböző végszerelékek pontyhorgászatra 

A pontyokra többféle módszerrel horgászhatunk végszereléket tekintve, az időjárásnak megfelelően vagy alkalmazkodunk az adott horgászhelyhez, az tó vagy folyó, de még aszerint is szétbonthatjuk, hogy a halak hol tartózkodnak, a felszínen vagy a tó mélyén, esetleg vízközt. E szerint különböző végszerelékeket használhatunk.

Kezdő horgászként könnyen el lehet veszni a végszerelék fajták tengerében, az elkészítésükben. Érdemes lehet készre kötött szereléket vásárolni (ami lehet csalitüskés, method, bojlis, hosszúelőkés) annak, aki kezdőként nem tudja, hol is kezdje, vagy segítséget kérni a horgászüzletben, esetleg egy tapasztaltabb horgásztól az elején, míg az ember bele nem jön a saját végszerelékek elkészítésébe. 

 

Végszerelék fajták

A bojlis horgászathoz többféle végszerelék létezik, vannak egyszerűek és bonyolultabbak is. Végszereléket tekintve, nagyobb horgokat használunk általában 8-tól lefele, a célhalak méretétől függően. Ha kapitális halakra megyünk, mondjuk tokhalakra, akkor akár 2-s horogméret is szóba jöhet. Elhagyó szereléket kérnek a legtöbb helyen, erről még lesz szó bővebben is. Ezen belül a helikopterszerelék az egyik legnépszerűbb. A másik népszerű szerelék a pasztázható ólom. Ezt többnyire dobásos technikára alkalmas. Úgy néz ki, mint egy etetőkosár, csak gubancgátló szára is van. Az ólom maga bordás, így úgynevezett etetőanyag pasztát lehet köré gyúrni vagy akár etetőanyagot is. 


Helikopter végszerelék

A helikopter szerelék előnye, hogy egyszerűen összeállítható és a leghatékonyabb távoli célpontok horgászatára. Csepp formájú, long cast, zeppelin, vagy trilobit típusú forgós bojlis ólmokkal kombinálva, partról történő nagy dobásoknál a legjobb a fix szerelékek között. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a felcsalizott előkénk a helikopter rotorjához hasonlóan pörög, úgy, közben a horog fennakadásának esélye a nullára csökkenhet. 


Hagyományos feeder 

A hagyományos feeder végszerelék általában csúszó szerelék. A csúszó szereléknél a kosarat fölülről nem szabad ütköztetni. Ha véletlenül szakad, a hal nem fogja magával hurcolni az ólmot vagy az etetőkosarat. A feeder előke hossza minimum 50 cm legyen. Folyóvízen is ez a módszer a legideálisabb horgászathoz, de itt hosszabb is lehet az előke hossza, akár még az 1 métert is elérheti. Fluorcarbon zsinórral szokták az előkét megkötni. Ez egy átlátszó zsinór. Itt a legtöbb esetben magára a horogra tűzzük a csalit.

Ez a végszerelék univerzálisan használható szinte az összes víz típuson, illetve minden fajta hal becserkészésére. Megfelelően érzékeny keszegre, de elég erős akár a négy-nyolc kilós ponty, márna kifárasztásához is.


Pellet kosaras végszerelék

A pellet kosáron vezesd át a főzsinórt, lehet monofil, vagy fonott dobóelőke is. Azután következik egy gyorskapocs, amire a hajszálelőke is kerül, majd ezzel kész is. De lehet másként is kötni. Vezesd át a főzsinórt az etetőkosáron, majd a gumigyöngyön is. Ha átvezetted az etetőkosáron, a gumigyöngyön a zsinórt, jöhet a forgó. A forgót lehet monofil vagy fonott dobóelőkére kötni, a tavak követelményeinek megfelelően. A gumigyöngy megvédi a kötésünket a rá ható erőktől vízbeérkezéskor. Itt már csak annyi dolgod van, hogy az előre megkötött hajszálelőkét felteszed rá. Az előke hosszát úgy válasszd meg, hogy ne lógjon túl a gubancgátló cső hosszúságán. Egyébként majdnem az összes fenekező végszereléket így kell elkészíteni, teljesen mindegy, hogy feeder kosár, method kosár, vagy pellet kosár.


Vízközti pontyhorgászat

A halak felszínhez közeli horgászatához fejlesztették ki ezt a fajta végszereléket, ha a mélyebb részeken, illetve mederfenékről nem érkezik kapás. Ez az úgynevezett Zig-Rig technika. A szerelékbe épített úszó nagy felhajtóerejével van a segítségünkre. Ezzel a kiegészítővel lehetőségünk van arra, hogy percenként más vízrétegben kínáljuk fel csalinkat a halaknak. Helyesen akkor alkalmazzuk, ha az ólom és a horog közé iktatjuk be az úszót, a súly közelében. Az úszó felőli végére rögzítjük az előkénket a pop-uppal, a másik végére pedig ólmot teszünk. Alkalmazhatjuk parti dobós horgászat és behúzós módszer során is. Használhatjuk fix és csúszó változatban szintén. A megszokott végszereléktől abban tér el, hogy az előke hosszát a vízoszlop magasságától függően növelhetjük vagy csökkenthetjük. A horogelőke mindig függőlegesen kell, hogy álljon. A hosszát a körülmények döntik el, akár több méter is lehet az előke. A hosszú horogelőkével bonyolulté válik a bedobás, ezért a felkötéshez érdemes PVA zsinórt, szalagot használni. Ez a vízben feloldódik, így összeköthetjük vele a damilt, ami nem fog gubancolódni.


Biztonsági vagy ólomelhagyós végszerelék

Ez tulajdonképpen nem más, mint az elhagyó szerelék. A bojlizásnál olyan kötéseket vagy kapcsokat használunk, hogy ha szakítással ér véget a fárasztás, akkor is el tudja hagyni a hal az ólmot, nem cipeli magával. Hagyományos feeder és method feeder horgászatnál csúszó szerelék, ami felülről nincs megütköztetve. A szerepe ugyan az, mint a fentebb leírtaknál. 


Ezek a legalapvetőbb és legtöbb helyen kapható, legsűrűbben használt végszerelékek a pontyhorgászat során. Ezen kívül még számos végszerelék fajta kapható. Kinek melyik horgászati módszer szimpatikus, azt a fajtát használja, fejlessze tökélyre.