Hideg vízi etetőanyagok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ha hideg víz, akkor rögtön számba kell vennünk jó néhány olyan dolgot, ami mellet - sajnos - nem sétálhatunk el, ha eredményesen akarunk a hideg vízben horgászni. Gondoljunk csak arra, mennyivel nehezebben oldja a hideg víz az etetőanyagot, mennyivel kevesebbet hajlandók ilyenkor tenni a halak a táplálék megszerzéséért. Vagy, hogy mennyire lelassul az emésztésük és a jóval kevesebb mennyiségű, de fehérjét és szénhidrátot nagyobb koncentrációban tartalmazó táplálék a legvonzóbb számukra.

Hideg vízi etetés

A ponty és a többi hal is ilyenkor mikor a víz hőfoka igen közel van a nullához arra törekszik, hogy, minimális energia befektetéssel a maximális mennyiségű energiát nyerje egységnyi elfogyasztott táplálékból. Csak saját tapasztalataimról tudok mesélni, hogy a halak a jég olvadása után - mikor létfontosságú számukra, hogy energiát szerezzenek vissza - a gyorsabban energiává alakítható édes-cukros szénhidrátokat tartalmazó aromákra, dipekre, etetőanyagokra jönnek.

Általában a sötét szín dominál és ez nem is meglepő. Az aljzathoz leginkább hasonló sötét színű kaját igyekezzünk választani, ne nagyon akarjunk ettől eltérni. A világos kaják használatát mindenképpen kerülnünk kell, a bátortalan jószágok az amúgy is letisztult vizekben nem fognak huzamosabb ideig tartózkodni ilyen feltűnő környezetben. Számos teszt és kísérlet bizonyította már, hogy egy sötét alapon domináló etetésen szívesebben keresgélnek a halak táplálék után, bátrabban nyúlnak a csalira, többet időznek a koncentrált részeken. Télen a víz szinte teljesen letisztul és nagyon kevés mértékben tartalmaz szerves anyagot. Ehhez kapcsolódik a halak óvatos és lelassult táplálkozása és az ilyenkor adódó félénksége. Túlzásba sem szabad vinni az etetést, hiszen a halra a hirtelen felhalmozódó táplálék riasztó hatással van, és ellenkező dolgot érünk el mint amit szerettünk volna. Én a téli hideg időkben többször is át szoktam törni rostán az etetőanyagomat és igyekszek a tökéletes állag elérésére. Túlvizezni sem szabad.

Hideg vízi ezetőanyagok

A téli mixem fehérje tartalmát jó minőségű krill liszttel szoktam növelni. Rendkívül fontos, hogy etetőanyagunkat ilyen jó minőségű adalékokkal turbózzuk fel és ennek meg is lesz a köszönete. Kerüljük a túl világos színű, túl sok rákpáncélt tartalmazó liszteket. Ezek jóval kevesebb íz anyagot rejtenek magukban és a keverékünk állagát is rontják. Személyes egyik kedvenc hideg vízi mixem állandó tagja a Bait-tech Special G Green. A GPS90-es halliszt ilyen alacsony vízhőmérsékletnél is képesek leadni íz anyagait, biztosítva a kellő csalogató hatást. A sikeres hideg vízi pecához szeretnék még egy-két tippet átadni. Kezdjük egy igen fontos kérdéssel, a csali felkínálással. Ősztől kezdődően egyre hatásosabbnak bizonyult az a kombinált csali felkínálási technika, melynek lényege, hogy a csali tüskére tűzött apró lebegő csali mellett a horogra is tűzök egy-két csontit. Etetőanyagokon kívül meg kell említeni a megfelelő hely kiválasztását is. Nem árt, ha van némi fogalmunk a meghorgászandó területről, annak halfaunájáról és vermelési szokásairól. Azon felül, hogy a halat érdemes keresni és folyamatosan dobálni egy jól megválasztott idő és hely már fél sikerrel kecsegtethet. A CSL aromák, melyek alkoholos tulajdonságainak köszönhetően rendkívüli hatással bírnak és jól összeállított etetőanyag mixel. A meder alján elterülve etetőanyagunk fogósságát növeli. Érdemes ilyenkor etetőanyagainkat akár élő csalival is felturbózni. Egy kevés csonti az etetőanyagba és máris csodákra képes. A vízben kis apró mozgásaikkal szinte kapásra ingerlik a legóvatosabb halakat is.

Címkék : etetés, etetőanyag