Peca a minuszban

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nem vagyok profi horgász, még horgászversenyen sem vettem részt szóval próbálok úgy írni most, mint egy átlagos horgász a horgásznak. Szeretném kiírni magamból azokat a gondolatokat, tapasztalatokat, amelyeket a horgászboltos pályafutásom során szerzek és egy-egy peca alatt gyakorlatban is kamatoztathatok. Ezzel az írással nem akarom egyik gyártó termékeit sem fényezni, csak őszintén a személyes élményeimet, tapasztalataimat leírni, ami esetleg építő jellegű vagy szórakoztató lehet azok számára, akik szeretnek pecázni.

2019. első pecája volt, amit február 17.-én ejtettünk meg a barátaimmal, és a barátnőmmel, aki egyébként képes hajnali 6 órakor felkelni és eljönni velem horgászni (azért ezt kicsit duzzogva). Tavaly megfogadtam, hogy április előtt nem megyek ki horgászni, mert nem szeretek fázni, de ez egy év alatt elévült bennem…

Nyíregyházáról indultunk, nyitásra már kint is voltunk a műveleti területen, ami jelen esetben a Verba-tanya horgásztó volt. Az izgalom az volt az egészben, hogy - 4 Celsius fokot mutatott az autó hőmérője, tehát az is kérdéses volt, hogy betudunk-e dobni koppanás nélkül.

A szituációt az is megnehezítette, hogy csodálatos tejköd szállt le Nyíregyházára és Kótajban ez tovább fokozódott. Sebaj, szokásos reggeli rohanás a "koratavaszi" jó helyekért, majd a becuccolás után eszméltünk, hogy egy vékony 2-3 mm vastag jégréteg van előttünk a tuti helyen. Gyors újratervezés, aztán választottunk egy másik állást, ahol nem volt akadály előttünk. Gyors helysorsolás után egy szélső állást sikerült szerezni, ami abszolút nyerő stratégia lehet, ha egy „házi versenyt” akarunk csapni.

  • peca a ködben

(07:15-kor azt sem láttam hova dobok)

A felszerelésről pár szóban…

Mi más lehet az etetőkosár, mint a népszerű method kosár. Egyre többen használják, használjuk, mert rendkívül eredményes tud lenni a még hideg vízben is. Úgy vélem, ebben a néhány Celsius fokos vízben meg kell találni a halakat, ezért nem érdemes alapozó etetést végezni, kivéve akkor, ha tényleg tudjuk, hogy merre vannak a halak.

Ezen a pecán a Nevis etetőkosarát használtam 30 és 40 grammos méretben, mert ez passzolt a 3,0 és 3,30 méteres botokhoz. Van különbség kosár és kosár között, szerintem érdemes több típust is kipróbálni hogy megtudd melyik a számodra legalkalmasabb. Én azért használom ezt, mert jól tömhető, használható a töltője és viszonylag kedvező az ára, ami nálam szempont, mert erősen fogyóeszköz

  • etetőkosár method

(Jól látszik a képen, hogy mennyire megfagyott a víz a zsinóron.)

Az előző estém azzal telt, hogy készítettem néhány előkötött horgot csalitüskével, mert a tóparton már nem olyan kényelmes ezt csinálni, mint otthon a nappaliban. A horog Guru MWG szakáll nélküli verzió volt 12-es méretben, Haldorádó Braxx Pro 0,06 mm-es fonottzsinórral kombinálva. A csalitüske 7 mm-es Carp Academy, szerintem teljesen mind1, milyen márkát választunk, de ezt csak zárójelben jegyzem meg. Próbáltam ezekkel egy viszonylag finom szereléket készíteni, mert ilyenkor minden halnak örülni kell, és 1-2 dévérkeszeg is jó eredmény. Egyébként felkészültem a büdös nagy nullára is, mert benne van az is a pakliban sajnos.



(Ezekre az aprócikkekre esett a választásom a felszerelés összeállításához)

  • aprócikkek
  • etetőanyag

(2019-es Haldorádó újdonság, a Ready Method Pellet)

Az etetőanyaggal mindig dilemmában vagyok, szerintem nincs ebben tuti, csak olyan, ami közelebb van a tutihoz, mint a nullához.

Ilyen hűvös időben nagyon sokat számít az etetőanyag minősége, mert a halak még nem táplálkoznak olyan intenzíven, mint nyáron. Általában elviszek magammal 2-3 típust, hogy tudjak váltani, ha nem működik az, amit eltervezek. Javaslom mindenkinek, hogy ha teheti, válasszon olyan etetőanyagot, ami tényleg tartalmas, de ne legyen durva szemcséjű, érdemes törőszitán áttörni, hogy a kosárból megfelelően kioldódjon! A változatosság kedvéért bekészítettem 2 féle micropelletet is, ha ennének a pontyok, akkor azzal is lehet eredményt elérni.

  • mikropellet

(Sajnos még hideg van a micropellethez, rá kellett jönnöm)

Megtörtént a szerelék összeállítása, majd bedobás.
Úgy terveztem, hogy 20-30 percenként dobok újat, de kb. 7 perc alatt kapásom volt, és egy dévérkeszeg volt 2019 első hala számomra! Visszaengedés után, etetőanyag a kosárba, bedobás, pár perc eltelt és jött egy újabb dévérkeszeg. Nem számítottam rá, hogy ilyen hamar eredmény válik a próbálkozásból egy olyan helyen, ahol nem igazán számítottam sikerre. Sajnos a köd egyre erősebb lett, és megállt a kezdeti „siker”. Ilyenkor jön az ötlet, hogy váltsunk csalit, de sajnos bármit tehettem rá nem volt eredménye.

  • ködös peca

(Hiába van köd, gyönyörű a táj)

A 3 féle etetőanyag közül egyedül egyre volt érdeklődés: Bait-Tech G Green! Nagyon érdekes, hogy a társaság nagy része ezzel az etetőanyaggal ért el eredményt. Aki durvább szemcséjű alacsonyabb beltartalmú etetőanyagot használt, annak kapása sem volt. (ha-ha-ha)

A csalikat tekintve a népszerű wafterek közül válogattam, ezek kivannak könnyítve, de nem lebegnek. Egy horgászdoboznyi csalim már eddig is volt, de mindig veszek valami újat, mert tetszik a szememnek, meg jó az a tudat, hogy van miből választani. 2 féle csalit próbálgattam komolyabban, mert kíváncsi voltam rá.

A Halcatrazban nagy volt mind a kettőre az érdeklődés, ezért én is vettem belőle.

  • bait tech green

(Nagyon jól veszi fel a vizet, könnyen oldódik ki a methodkosárból és szerették a halak)

  • csali méz

Benzár Mix – Method Egg (Méz)

(Élénk színe miatt választottam ezt a típust, meglepően puha)

  • stegproducts

Stég Products – Color Ball (Mogyoró)

(Kis felhajtó ereje van, nem emeli fel a Guru horgot)

A szempont, ami szerintem számít ezeknél a csaliknál az a szín. Az egyik egy élénksárga, ami jól kitűnik a meder alján. A másik: fehér színű csalikkal egész évben tök jó eredményeket érek el, ezért néha az ízét nem is annyira nézem…

  • kárász

(Az egyik legszebb jelentkező)

Összesen 6 db dévérkeszeget fogtam és 1 db kárászt, ami szerintem vállalható ilyenkor. A hangulat jó volt, az idő megjavult és még a jég is elolvadt. A peca véget ért kb. 13:00 órakor, mert baromi éhesek voltunk, és reggel a hideg megviselt bennünket, ezért összepakoltunk és megebédeltünk indulás előtt.

Peti barátom kitalált egy nagyon hatékony módszert a jég eltüntetésére. A kacsáknak szórt némi konzerv kukoricát a jégre, összetörték a jeget azon a részen, ahol még jégtáblák voltak és rögtön horgászhatóvá vált… Nem hittük el, hogy milyen ügyesen törték maguk előtt.

  • jégmentesítés

(Kacsa+kukorica=feltört jég)