Horgász szeretnék lenni! Mi a teendőm?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Horgászat. Szerintem mindenkinek ismerős a szó. Van, aki csak hallott róla, van, aki átérzi, miről is van szó. Akit édesapja, nagypapája bevezetett ennek a hobbinak a rejtelmeibe, annak mára – biztosra veszem – az élete részévé vált. 

Nincs is felemelőbb érzés annál, amikor egy horgásznak kapása van! Hát nem csodálatos? Megküzdeni valamiért. Fáradtan, némán izgulni, koncentrálni, hogy mikor pedzegeti már a hal a csalit. Majd amikor előbukik a hal a vízből! Egy érzés, melyet kaptál az ősöktől, és amit te is szeretnél továbbadni. Ám valahol a hobbiból sport lesz, ami rendszeressé válik. Így történik meg, hogy az ember fia vagy lánya kiváltja élete első horgászengedélyét


Mi kell ahhoz Magyarországon, hogy legálisan horgászhassunk?

Hazánkban a horgászatot a halászati-horgászati törvény és kapcsolódó rendeletei szabályozzák. Magyar állampolgár (aki betöltötte a 14. életévét) akkor horgászhat, ha az állam által előírt horgászvizsgát teljesíti, horgászatra jogosító okmányokkal rendelkezik (állami horgászjegy, területi engedély).


Horgászvizsgán, az állam határozza meg az anyagot, melyet a „Horgászati alapismeretek” című kiadványban megtalálunk. Ezt, a vizsgáztatással foglalkozó egyesületeknél és szövetségeknél, valamint a halászati hatóságoknál meg lehet vásárolni. Az anyagban olvashatunk a legfontosabb jogszabályokról, horgászati módszerekről, egyéb kérdésekről, melyek hasznos információval szolgálnak egy kezdő horgászt. Miután végignyálaztuk a könyvet, és megtanultuk, jelentkezni kell vizsgára. 

A vizsga térségenként különböző helyen van, a vizsgáztató helyekről érdemes az egyes megyei és területi szövetségeknél érdeklődni. Nem kell félni a vizsgától, hiszen általában teszt jellegű. Díja 1000 Ft.

Sikeres vizsga után lehet megvásárolni az állami horgászjegyet, mely szintén ugyanannyiba kerül, mint a vizsga maga. Ennek viszont előfeltétele a horgászszervezeti (egyesületi) tagság. Erre lehetőséget nyújt az országban működő több mint 1100 horgászegyesület.

Az állami jegy birtokosaként bármely vízterületen megváltható a különböző típusú – éves, heti, napi, több napos – területi engedély. Általánosan jellemző, hogy minden egyes vízterületre külön területi engedélyt kell váltani.

Fontos, hogy bárhol is pecázunk, figyelmesen olvassuk el az ott érvényes horgászrendet! A törvény által meghatározott, és rendeleti előírásoknál sokkal szigorúbb szabályozásokkal is találkozhatunk helyileg! Ezeket minden körülmények között tartsuk be!

Karikás Brigitta