Folyamatos probléma a nagytestű halak feketekereskedelme

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
  • 316674646 520349090132402 7748899525735362788 n

A Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőrei foglaltak le közös akció keretében egy illegálisan árusított nagytestű halat egy tiszanánai horgásztól.

A halat sikeresen hazajuttaták eredeti élőhelyére. 300 ezer forintért kínálta illegálisan eladásra a horgász, helyette azonban egy halvédelmi bírságot, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltás ütötte markát.

Előzetes adatgyűjtés alapján került a halőrök látóterébe az a tiszanánai horgász, aki egy 18 kg-os, 87 cm hosszúságú pontyot kínált eladásra. A próbavásárlás során a horgász 300 ezer forintért adta volna át a nagytestű egyedet. A hal elmondása szerint a Tiszából származott, ami azt jelenti, hogy – a hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény, valamint a KTVHESZ 2022-es horgászrendje alapján – kereskedelmi forgalomba nem hozható. A halőrök a pontyot lefoglalták és visszaengedték eredeti élőhelyére és eljárást indítottak a horgásszal szemben, melynek lezárásakor százezeres nagyságrendű bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

Országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a „nagyhal” fogásának élményét garantálják a horgászok számára, hiszen egyre nagyobb teret hódít a sporthorgászat szemlélete. A horgászt kedvelők többsége ma már nem élelmiszerként tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásának élménye miatt ragadnak botot. A nagytestű halak ennek következtében igen komoly reklámértékkel bírnak, azonban felnevelésük több évtizedes munka eredménye. Épp ezért nehezen beszerezhetőek és igen magas a piaci értékük. Egy 25-30 kg-os ponty esetében meghaladhatja a 600 000 Ft-ot is. E körülmények miatt jelentős a természetes vizeinkből kifogott nagyhalak feketekereskedelme, melyek többsége magán horgásztavakban köt ki. A jelenséget a Nébih ÁHSZ aktívan próbálja visszaszorítani többek között olyan módszerekkel is, mint a hirdetési felületek és közösségi média folyamatos követése.

Természetes vizeink halállománya nemzeti kincs, élőhelyük megőrzése és fenntartható hasznosítása közös feladatunk. Amennyiben horgászattal, halászattal vagy halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztal, kérjük jelezze az [email protected] e-mail címen.


Forrás: Nébih