Horogelőke kisokos III. rész - Slip-D rig

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Napról-napra egyre erőteljesebb a felmelegedés, az utóbbi időben kifoghattunk pár olyan napot is, amikor bizony már lekívánkozott rólunk a hosszú nadrág és a pulóver a vízparton. A napnak egyre nagyobb ereje van és ez fokozatosan érzékelhető a halak aktivitásán is. Ezt az időt mi is igyekeztünk vízparton tölteni és nem is úsztuk meg kapás nélkül, sőt! Cikksorozatunk előző részét folytatva újra olyan előketípust veszünk górcső alá, amely hasznunkra tud válni a tavaszi horgászatokban, majd szintén hű társunk marad a szezon további részében is.

A D-rig mára fogalommá vált a pontyhorgász berkekben. Szinte alig van olyan horgász, aki ne próbált volna valamilyen D-riges csalizást horgászatai során. Ezeknek az előkéknek rengeteg változata van, azonban általános jellemzőjük az, hogy merev, többnyire fluorocarbon zsinórokból történik az elkészítésük. A merev zsinórból kialakított D betűt formáló zsinórrész szolgál a csali rögzítésére. Ezen a merev szálon csalink szabadon mozog, ezáltal elősegítve az akadást.

  • Slip-D Rig _1

Van azonban egy teljesen sajátságos változata a D-rigeknek, amely kerüli a merev zsinórok használatát, sőt mi több, kifejezetten lágy, fonott zsinórokból történik meg kialakítása. Ebből kifolyólag működési elve is más.

Ezt a változatot Slip-D rignek nevezzük.

Ha elemezzük egy kicsit az elnevezést, azonnal képet kaphatunk arról, hogy miként is működik a víz alatt. A Slip-D szókapcsolat arra utal, hogy a D-szekciónk nem fix, hanem képes elcsúszni a horog szárán.

A csalikombináció kifújásakor nem a csali mozdul el a merev D-szálon, hanem maga a lágy D-szekció csúszik fel csalival együtt a horog szárán, ezzel biztosítva helyet és megfelelő pozíciót a horog akadásához. Helyesen elkészítve a horog hegye mindig lefelé fog állni, ezzel tökéletes alsó akadást eredményez.

Az elkészítéshez szükséges aprócikkek:

  • Kedvenc, szívesen használt horgunk

Mi ezt az előketípust hosszú szárú, ún. longshank horgokkal használjuk legszívesebben. https://www.halcatraz.hu/webaruhaz/horgok/pontyozo-horgok/prologic/2214/prologic-lm-horog-xc2-b-size-06 

  • Előkezsinór

Használható bármely fonott előke, azonban kifejezetten jól működik bevonatos zsinórokkal. A lágy fonott mag biztosítja az előke könnyed mozgását és akadását, miközben a merev bevonat jó szolgálatot tesz dobások közben, illetve ellenáll a külső mechanikai behatásoknak. https://www.halcatraz.hu/webaruhaz/zsinorok/elokezsinorok/korda/21466/korda-basix-coated-hooklink-bevonatos-fonott-elokezsinor-10-meter-18-lb 


  • Karikás mikroforgón

A csalikombináció stabil tartásáért és mobilitásáért felel. https://www.halcatraz.hu/webaruhaz/aprocikkek/forgok-kapcsok/bojlis-forgok-kapcsok/16184/korda-micro-rig-ring-swivel-medium-10-db-csomag 


  • Zsugorcső vagy horogbefordító

Használatával a horog agresszívabbá válik, helyesen alkalmazva minden esetben lefelé fordítja a horgot a legideálisabb pozíciót biztosítva ezzel az akadáshoz. https://www.halcatraz.hu/webaruhaz/aprocikkek/pontyozo-horgaszat-kellekei/bojlis-kellekek/23510/avid-carp-shrink-tube-1-6mm-avid-carp-zsugorcso 


  • Zsinórvágó olló

https://www.halcatraz.hu/webaruhaz/aprocikkek/horgasz-ollok-horgasz-fogok/21475/korda-basix-rig-scissors-korda-ollo-fonott-zsinorhoz 


  • Gubancgátló szilikonhüvely

A dobás közbeni gubancgátlás mellett használatával előkénk pillanatok alatt cserélhetővé válik. https://www.halcatraz.hu/webaruhaz/aprocikkek/pontyozo-horgaszat-kellekei/bojlis-szerelek/23430/avid-carp-anti-tangle-sleeves-avid-carp-gubancgatlo-huvely-gyorskapocshoz-10-db-cs 

 

Az előke elkészítésének lépései:

1.: Bevonatos előkezsinórunk bevonatát távolítsuk el egy körülbelül 10-12 centiméteres szakaszon. A bevonat eltávolításával megkapjuk azt a belső, lágy fonott magot, amelyből a horogszáron csúszó "D- részt" és a csomómentes kötést alakítjuk ki.

 

Tipp: A zsinór olyan hosszú szakaszáról távolítsuk el a bevonatot, hogy a kötés elkészültével a horogszem feletti 2-3 centiméteres részen se legyen rajta a lágy fonott magon. A lágy zsinóron a csali-horog kombinációnk sokkal természetesebben mozog és könnyebben akad.


2.: Hajtsuk félbe a bevonat nélküli lágy zsinórrészt és fűzzük át a horogszemen ELŐRŐL HÁTRA!

 

3.: A félbehajtott zsinórrészre fűzzünk fel egy - az előző részben megismert - karikás mikroforgót, amely újfent a csalirögzítést és a csali/csalikombináció szabad mozgását teszi majd lehetővé.

  • Slip-D Rig _6

4.: A félbehajtott zsinórrész gyakorlatilag egy hurkot képez. Ezen a hurkon bújtassuk át horgunk hegyét. Ezzel a lépéssel létre is hoztuk a csúszó D-részt. Állítsuk be a D-szekció kívánt méretét. Ez akkor ideális hosszúságú, ha a horog szakállával egy síkban helyezkedik el.

  • Slip-D Rig_7

Tipp: A D-szekciót csak annyira engedjük le a horogszáron, hogy az még ne legyen képes átcsúszni a horog öblén, ezzel lecsúszva a horogról!


5.: Amint beállítottuk a horogszáron csúszó D-szekció ideális pozícióját és hosszúságát, nincs más dolgunk, mint egy klasszikus, csomómentes kötéssel fixálni azt.  Ügyeljünk arra a rendkívül fontos lépésre, hogy a kötés befejeztével a zsinórt a horog szemén HÁTULRÓL ELŐRE bújtassuk át! A szükségtelen, hátramaradt zsinórrészeket egy olló segítségével távolítsuk el.

 
  • Slip-D Rig_8

Tipp: A csomómentes kötés készítése közben figyeljünk arra, hogy a D-szekciót alkotó zsinórszálak végig a horog szárának hátsó részéhez igazodjanak, ne mozduljanak el oldalirányba.


Ezzel a lépéssel előkénk gyakorlatilag elkészült. Már ebben az állapotában is tökéletesen használható lenne, azonban mi egy apró kiegészítést még eszközölni szoktunk rajta.


+1: Egy megfelelő méretűre vágott zsugorcsövet húzzunk fel a horog szemére és meleg vízben vagy gőz fölött zsugorítsuk rá az előkénkre. Ezzel egyrészt nagyban javítjuk az akadást, a horog sokkal könnyebben fordul az akadáshoz leginkább ideális pozícióba, másrészt a csomómentes kötést is védjük vele.

A zsugorcsövet úgy állítsuk be, hogy előkezsinórunk a horogheggyel egy síkban fusson ki a zsugorcsőből. Megfigyelésünk szerint ebben az esetben működik legnagyobb hatásfokkal az előke.

 

Tipp: Vízparton nem mindig van lehetőségünk a zsugorcső zsugorításához vizet melegíteni, ebben az esetben tökéletes alternatívát képeznek a különböző szilikon horogbefordítók. Egy mozdulattal tökéletesen akadó horogelőkét alakíthatunk ki használatukkal.

Utolsó lépésként húzzunk előkénkre egy gubancgátló szilikonhüvelyt, majd a kívánt előkehossz beállítása után zárjuk le azt egy egyszerű véghurokkal. Ezáltal az előke egy mozdulattal pillanatok alatt cserélhetővé válik.

Az ily módon elkészített Slip-D előke tökéletesen akad, szinte mindig az alsó vastag, húsos szájrészbe. Ezen a területen a horog nagy húst fog, ezáltal stabilan és biztosan tart. Ugyanakkor eltávolítása rendkívül könnyű, így a halnak nem okoz komoly sérülést.


Ezt az előketípust kikönnyített csalikombinációkhoz és wafters jellegű csalikhoz használjuk legszívesebben, melyek rögzítése – a már korábban megismert módon- csaliselyemmel történik. Azonban a horoghoz közeli csalifelkínálásnak köszönhetően szükséges esetben egy sörétólommal vagy ólompasztával kiegészítve pop-up felkínálásra is alkalmas lehet.

 

Előszeretettel használjuk pva-csomagokkal, hiszen amellett, hogy megnöveli a horogcsalink attraktivitását, óriási segítséget nyújtanak a gubancmentes dobások kivitelezésében is. A kifejezetten nagy dobások esetén érdemes a D-szekciót egy pva szalaggal a horog szárához rögzíteni, így az nem tud feltekeredni a horog szárára, ezáltal mindig megfelelő helyzetben fogja várni az érdeklődő halakat.

Elkészítése nem kerül több időbe, mint bármely más előketípus, pár mozdulattal tökéletesen működő horogelőkét kaphatunk.

Próbáljátok ki, biztosak vagyunk abban, hogy elégedettek lesztek vele!

Köszönjük a cikket a Different Carp Fishing horgászainak!

  • differentcarpfishing