Csonti ragasztás

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Bevezető

Fehérjebomba – minden horgász által ismert kifejezés. Kétes hatékonyságú és ismeretlen módon előállított etetőanyagok gyártói olykor ezzel a jelzővel látják el termékeiket a profitnövekedés reményében; néha pedig a valóban nagy gonddal elkészített keverékünkről jogosan lesz ilyen benyomásunk. Bármely környezetben is találkoztunk eddig ezzel a szóval, egy biztos: a legkiválóbb fehérjeforrás mindig az élőcsali. Véleményem szerint a gombócba ragasztott csonti az egyetlen, amely igazán megérdemli a fehérjebomba elnevezést.

Miért sikeres a gombócba ragasztott csonti?

A halak táplálkozásának egyetlen célja van: a folyamatos fejlődés. Nincsenek elérhető maximális testméretek (különben nem lenne értelme rekordlistás fogásokról beszélni), a növekedés a hal egész életében folyamatos. Ebből következik, hogy ösztönszerűen tudja, hogy az életben maradásához - közvetett értelemben is – ennie kell. Nemcsak azért, mert különben nyilvánvalóan éhen pusztulna, hanem azért is, mert a vízben bizony számít a méret. Minél nagyobb testű egy egyed, annál nagyobb esélye van a túlélésre, akár békés, akár ragadozó halról legyen szó. A természet törvényei emberi szemmel nézve kegyetlenek, legtöbbször a gyenge, satnya, kicsi lesz az áldozat. A folyamatos fejlődéshez viszont elengedhetetlen a jó minőségű tápanyag. A hal tökéletesen tudja, hogy számára mi a legjobb eledel. Igyekszik mindig a legkönnyebben megszerezhető és egyben legmagasabb tápértékű falathoz nyúlni, biztosítva ezzel a saját fennmaradását. És ez az a tulajdonság, amit mi, horgászok a saját előnyünkre tudunk fordítani.


Csonti

A légy lárvájának, a csontkukacnak becézett, rövidített változata. A horgászok számára nagy mennyiségben is könnyen beszerezhető, olcsó termék, tulajdonképpen a mai napig megkerülhetetlen csalogatóanyaga a horgászatoknak. Még ma is elképzelhetetlen egy horgászbolt működése élőcsali árusítása nélkül, holott minden gyártó minden termékét összeadva akár többszáz féle egyéb típusú horogcsali áll rendelkezésünkre. A nívós horgászversenyeken pedig nem kérdés a jelenléte. A csontit válogatás nélkül minden hal szereti. A fenekező horgászat vagy a feeder horgászat kedvelőinek egyszerű a dolga, számukra ugyanis létezik csontikosár és csontikarika.

De mi a helyzet akkor, ha spiccbotos, rakós, matchbotos vagy bolognais horgászok vagyunk? Itt válik fontossá a csonti ragasztás.


Ragasszunk csontit!

Viszonylag kis távolságra kézzel, marékkal is könnyedén bejuttathatjuk a megfelelő mennyiségű csontit. Ez a technika az ún. spray módszer, ami a nagy területen történő szétszóródásra utal. Ez azonban nem eléggé koncentrált, a sodrás elviheti, a magányosan süllyedő szemeket pedig még vízközt összekapkodhatják az apróbb halak. Nagy távolságra, pontosan, fenékre történő etetéshez csak a ragasztott csonti jöhet szóba. A csonti ragasztás odafigyelést igényel, de rendkívül egyszerű.

1. lépés: A megvásárolt (egészséges, fürge, kövér) csontit szabadítsuk meg a köztük lévő fűrészportól. (Általában így árulják, hiszen ha „megizzadnak”, levet eresztenek és szúrós szaguk lesz, ezáltal használhatatlanná válnak.) Ezt rostán történő mászatással, fürdetéssel, a szél segítségével, esetleg mindezek együttes alkalmazásával is végrehajthatjuk. A rosta további előnye, hogy az életképtelen egyedek is kiválasztódnak.

Ha szükséges, az egész mennyiséget mossuk át vízzel, majd töröljük szárazra.

2. lépés: A tisztítás után helyezzük a csontikat egy alacsony falú, lapos edénybe, majd egy kevés csontiragasztó porral szórjuk meg.

Nem kell sok, elég annyi, hogy a felületüket befedje, fehér színűre színezze őket. Általában a csontik által termelt csekély mennyiségű nedvesség nem elég, így a kezünkkel vagy egy locsoló segítségével óvatosan, fokozatosan nedvesítsük meg őket.

Keverés után a csontik egyre jobban lelassulnak. Ha a masszát képesek vagyunk egy nagy gombóc formájában kiemelni, mindent jól csináltunk.

 

3. lépés: A lelassult csontikból álló ragacsos anyagot valamilyen módon jó erősen nyomkodjuk le, mondjuk egy másik doboz aljával. Ha lehetőségünk engedi, még jobb, ha egy lyukacsos aljú edényben végezzük ugyanezt, így az esetleges levegő is kipréselődik közülük. Így tökéletesen egymáshoz tapadnak és készen állnak, hogy gombóc formájában a megfelelő helyre csalogassák a halakat.


Egyebek

A csontiból ragasztott gombócok súlya csekély. Ebből adódik, hogy túl nagy távolságra nem tudnánk bejuttatni őket, ezért szokás kavicsot, sódert, valamilyen kőzúzalékot hozzájuk keverni. A lényeg, hogy ezek apró szemekből álljanak, minél homogénebb módon elkeveredjenek a kukacokkal, hiszen szerepük csak annyi, hogy nehezítsen a gombócon. Ha tehetjük, igyekezzünk olyan adalékot választani, amely nem sima felületű kavicsszemekből áll, mert minél durvább, érdesebb a felülete a szemcséknek, annál jobban tapad hozzájuk a ragasztópor.

Csúzli kínálatunk megtekintése...


Ügyeljünk ezen kívül arra, hogy a ragasztott csontikat ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Dobozunkat takarjuk le egy kendővel vagy törölközővel.

Kéztőrlő kínálatunk megtekintése...


Még jobb, ha az egészet egy fából készült edényben tároljuk, hiszen az sokkal kevésbé forrósodik át egy meleg nyári napon. Csontit természetesen nem küldünk csomagban, de személyesen a Halcatraz Horgászcentrumban mindig frissen megvásárolható. Ha csontiragasztóra, edényre, kendőre, csúzlira, permetezőre vagy bármi egyébre van szükség, mindenkinek bátran javaslom, hogy keresse fel a webáruházunkat, ahol minden megtalálható, ami a csonti ragasztás műveletéhez kell.