Bojlis horogkötés

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A pontyhorgászat világában számtalan előke és felkínálási mód látott már napvilágot, a horgászok leleményességének és a fejlődésnek semmi sem tud gátat szabni.


Spinner Rig

A pörgő forgó előke az angoloknál terjedt el. Itt Magyarországon kevesen használják ezt a fajta felkínálási lehetőséget, azonban sok esetben eredményes lehet. Nagy előnye, hogy a felkínált csali bármilyen irányban tud mozogni és pörögni, valamint a horog akadály nélkül tud 360 fokban forogni az előke zsinóron. Ezzel a technikával a legóvatosabb halakból is kapást tudunk kicsikarni.


Csalizás egyszerűen, csúszó csomóval

Sokszor jártunk már úgy, hogy a felcsalizni kívánt bojlink túl kemény volt, és ezért bojlifúróval előkellett fúrni, hogy azt fűzőtűre helyezve csalizható legyen. Sokan a stopperral is bajban vannak, milyet is válasszanak a csalibojlihoz, vagy éppen az éjszakai órákban ügyetlenkedünk a bojlistopper elhelyezésével. A hagyományosnak nevezhető, fűzőtűvel történő csalizás mellett sokszor nagy hasznát vehetjük a csúszó csomóval történő csali rögzítésnek. A speciális rögzítési módszer nagy előnye, hogy a bojlifúró, a fűzőtű és a stopper teljesen feleslegessé válik. Kimondottan előnyös a használata pelleteknél, és a kemény bojliknál. Ugyanakkor gyors és egyszerű csalizási technika.


Combi Rig

A Combi rig elkészítésénél, mint ahogy a neve is utal rá két, teljesen eltérő anyagú előkezsinórt kell összekötnünk úgy, hogy a lehető legnagyobb szakítószilárdsága megmaradjon a zsinóroknak. A Fluorocarbon zsinór láthatatlanságával, teljességgel beleolvad az aljzatba és megakadályozza az előkénk összegubancolódását. A csalink vízbeérésekor „kifekteti” az előkénket a mederfenéken, míg a lágy fonott zsinóroknál sokszor előfordul, hogy az ólomra egy kupacba esik le a felkínált csali. A lágy fonott zsinór viszont pont a csali és a horog közvetlen közelében enged egy könnyed mozgást a csalinak. Hossza mindössze 2-3 cm. A horogszáron lévő kis fémkarika a csali kifújásakor funkcionál, hisz a csali a horogszáron kifele csúszik a hal szájából, a horog viszont a megtört zsugorcsőnek köszönhetően általában a hal alsó szájrészébe akad! A hajszálelőkén elhelyezett kicsi gumi ütközőre mindösszesen annyi szerep jut csak, hogy a kiegyensúlyozott csalikombináció ne tudjon szétcsúszni. Ez az előke általában kiegyensúlyozott csalival, „hóember”, vagy pop-up bojlikkal a leghatásosabb, de nekem eddig a süllyedő csaliknál sem okozott csalódást.

A Knotless knot avagy a csomómentes kötés egyre népszerűbb a horgászok körében, igazán egyszerűen elkészíthető. Egyik nagy előnye, hogy a zsinórunkra nem kerül csomó, így annak szakítószilárdsága nem gyengül számottevően. Ez a kötés a bojlis horgászoknál terjedt el igazán, majd átvette tőlük a teljes horgásztársadalom.


Hajszálelőkés horogkötés

Másik előnye, hogy egy apró módosítással lehetőséget ad arra, hogy a csalinkat hajszálelőkén, vagy csalitüskén kínáljuk fel. Így a pelletek, bojlik vagy egyéb fűzött csalik hajszálelőkés felkínálási módját is magában hordozza. Általában a fonott zsinórral való alkalmazása elterjedtebb, köszönhetően a bojlis múltjának, de bármilyen legyen is a zsinórunk, nyugodtan alkalmazhatjuk, nem lesz vele problémánk. Könnyű és gyors előkecserét tesz lehetővé, ha quick changel, vagy más néven gyors kapoccsal alkalmazzuk. A következőkben a hajszálelőkés megoldást mutatjuk be. A hajszálelőkébe köthetünk csalitüskét, vagy a felkínált csalit stopperral is megütköztethetjük. Ha nem szeretnénk hajszálelőkén felkínálni a csalit, akkor egyszerűen vágjuk le.

Ezt a kötési módot elsősorban pontyhorgászat során alkalmazhatod eredményesen. Biztos, erős kötés, nem fog elszakadni az előkéd, ha megfelelően készíted. Bármilyen zsinórfajtából megcsinálhatod, de álatalában vékonyabb fonott, vagy fluorocarbon zsinórból készül. A szükséges kellékeket a horgászboltok kínálatában egészen biztos, hogy megtalálod!


A Palomar-kötést

főleg nagyobb méretű, füles horgok használatakor javasolják, pl. harcsázás során, mikor kevésbé zavaró a kész csomó eléggé nagy mérete. Nagy előnye viszont, hogy kevésbé gyengíti a zsinórt, mint a hagyományos kötési technika. Első lépésként húzzuk át a zsinórunkat a horog fülén, majd a szabad zsinórvéget húzzuk vissza, az így kialakult fülecskével képezzünk egy szimpla hurkot, melybe meghúzása előtt belebújtatjuk a horgot, majd nedvesítést követően meghúzzuk a csomót!


A hóhércsomó

egy univerzálisan használható horgászkötés. A hóhércsomóval megköthetjük füles horgainkat, vagy akár forgóinkat is, vagy bármilyen olyan eszközt, amelynek végén karika található. Kis gyakorlással akár kitanulhatjuk a hóhérságot is, nem véletlenül nevezték el ezt a kötést hóhércsomónak. Ha nekik bevált, a horgunkat is tartani fogja.


Clinch csomó

talán a horgászok körében legtöbbet használt kötési módszer. A clinch csomó, nem csak horogkötésre alkalmas, felhasználása igazán sokoldalú. Gyakorlatilag bármilyen kelléket felköthetünk alkalmazásával, amelynek a végén fül vagy karika található. Én gyakran alkalmazom ezt a kötést az élet más területén is ha szükséges, nem csak a horgászatban, mert ez egy könnyen és gyorsan kivitelezhető, mégis erős és biztos csomó. A bemutatásához horgot használtunk, de felköthetsz vele bármit, forgót, gyorskapcsot, csalitüskét és még számos olyan dolgot, amely kimaradt a felsorolásból.