Süllő horgászat általánosságban

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Izgalmas feladat a ragadozóhal becserkészése. A süllő koncentráltan van egy helyen rendszerint. Rejtőzködő életmódja miatt, akadóknál található, kidőlt fáknál és hasonló helyeken. Ezekhez közel kell horgászni rá. Fontos, hogy a csalihal megfelelő módszerrel legyen felkínálva neki. Süllőre apró csalihallal, küsszel, keszeggel, halszelettel szoktunk horgászni vagy gumihallal, plasztik csalival, wobblerrel.

Süllőző szerelék

Úszós vagy fenekező módszerrel is lehet eredményesen horgászni e halra. 

A fenekező szereléket többféleképpen el lehet készíteni. Az egyik legegyszerűbb módszer az, ha először a zsinórunkra egy tiroli fát (akadós, iszapos talajon) vagy egy csúszó ólmot teszünk, majd ez után forgókapocs, amibe 60-80 cm-s előkét rakunk. De forgókapocs nélkül is mehet a szerelék. 
A tirolifát kifejezetten süllő horgászatra fejlesztették ki, ami egy speciális, könnyített ólmozott nehezék. A tirolifa a benne lévő levegődugó miatt a fenékre érkezés után nem fekszik el, hanem felemelkedik, és ezáltal a főzsinórt is emelve tartja, így nem a fenéken kínáljuk a csalit a süllőnek, hanem jóval feljebb, a magasabb vízrétegekben. Szerelékek között lehet még kapni előre szerelt, úgynevezett süllőző stupeket. Ezek különböző méretűek. Van kicsi és nagyobb változat is. 

De nagyon sok féle módszerrel tudunk még ezen kívül is horgászni a süllőre. Ezek közül egy párat megemlítenénk, de külön minden módszert nem fejtenénk ki ennél bővebben, csak érintőlegesen. Egyik ilyen még például a gumihalas. A gumihalas horgászatnál az offset féreg horgot kell belefűzni a gumihalba. 

Tudunk horgászni még különböző wobblerekkel is, amilyen például a Daiwa Wise Minnow is. A gumihalas és a wobbleres horgászatot pergető botokkal kivitelezhetjük.

Úszós horgászatot kevesen választják süllőre, pedig van az a helyzet, ami megköveteli. Az akadós, hínáros, partközeli horgászat alkalmával vagy csónakos horgászatnál érdemes kipróbálni. Hatalmas előnye, hogy gyorsabb vele a horgászat, ezzel a technikával nagyobb területeket is gyorsan át tudunk fésülni, könnyebben szondázhatjuk a környéket, merre találhatók a halak. 

A süllő horgászathoz szükséges gumihalakat, plasztik csalikat, pergetőbotokat és wobblereket széles választékban forgalmazza a Reiva, Nevis, Daiwa, valamint a Fox Rage is többek között. Ezen gyártók termékpalettáján megtalálhatóak különböző pergetéssel kapcsolatos kiegészítők is, mint például a pergető táskák vagy különböző öltözékek. 


Süllőző szerelék folyóra

A folyóvizeken más módszert érdemes bevetni, ha a horgunkra halat szeretnénk felhelyezni. Fenekező módszerrel horgászhatunk a legeredményesebben folyón, süllőre. Közel a víz alatti fákhoz, a fák elé téve a jelentős súlyú ólmot és csalizott horgot, élő hallal vagy halszelettel. 


Téli süllő pergetés

Rendkívül izgalmas, de erősen függ az időjárástól. Leginkább nehezen befagyó folyóvizeken érdemes megpróbálni. Enyhébb téli időjárás esetén, közvetlen olvadás után, állóvizeken és csatornákon is próbálkozhatunk. Ilyenkor legtöbbször a vízfenéken tartózkodik a megfogni kívánt hal. A helyes megfogási technika és a finomszerelék megválasztásával, nagy eséllyel foghatunk süllőt télen is. A hidegben, a pergetésnél az erős vibrációjú, kisebb műcsalikat érdemesebb választani, minél lassabb csalivezetéssel. A gumihalas horgászathoz alkalmazhatunk szereléket kis JIG fejjel, de füles horogra fűzve is, cheburaska fejjel súlyozva. 

Villantók esetén érdemes vékony anyagú, könnyebb típusúakat használni. Twisterek, csalihalak esetén pedig leginkább kisebbeket érdemes választani, ami lassabban mozog. Olvadás után érdemes minél vékonyabb fonott főzsinórt használni, 0,10mm méretben. Bevonatos zsinórra érdemes letenni a voksunk, az nem szívja magába a vizet. Ami a botot és az orsót illeti, legyen könnyű a bot és kisméretű 2500-as pergető orsó kerüljön rá. A Gamakatsu horgok között találunk, kifejezetten süllő horgászatra alkalmasakat, mint például a Worm31, Worm36 vagy az F316.

A süllőhorgászat élményét bármelyik fent említett módszerrel megtapasztalhatjuk, ha jól választjuk meg a szereléket és a horgászati módszert. Mindegy, hogy fenekezős vagy úszós, pergetés, a lényeg, hogy kedvünket leljük a kiválasztott horgászati módszerben.