A hal nem szálkás, csak higany van benne

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A halak egészséges vagy épp egészségtelen mivoltáról megoszlanak a vélemények, és számos vita kiváltó okai. Most leleplezzük az igazságot, mit érdemes, hogyan és milyen körülmények között fogyasztani a tengeri élőlényekből.

Először is fontos leszögeznünk, hogy aki nem barátkozott meg a halak állagával, vagy szagával, ne is olvassa tovább a cikket, mert nem fog változtatni a hozzáállásán. Étkezés szempontjából nekik más utat szánt a sors, nem a halak fajtáin keresztül fognak megismerkedni az egészséges és egészségtelen fogalmával. Tény azonban, hogy a magyar ember évi halfogyasztása 4 kg körül mozog, így nagyon fontos tudatosan kiválasztanunk mit tartalmaz.

Jótékony hatásait a szívre és az érrendszerre már évtizedek óta ismerjük. Az elképzelés valóban nem megalapozatlan; a halolaj szervezetbe kerülése lényegesen csökkenti a szívünkkel kapcsolatos betegségek előfordulásának valószínűségét, harvardi kutatók szerint a heti egy két alkalommal fogyasztott olajos halak (lazac, hering, makréla, szardella vagy szardínia) fogyasztása ajánlatos. Tekintve hogy országunkban a legnagyobb halálozási ok mindig a szívünkkel kapcsolatos, érdemes megfogadni a külföldi kollégák tanácsát. Az állítólag 36 %-al csökkentett kockázat bíztató számnak tűnik.

A halak nem csak a halolaj miatt érik meg a pénzüket. A D vitaminban, valamint omega-3 zsírsavban bővelkedő tengeri herkentyűk fehérjében és szelénben is gazdagok. A telített zsírsav száma pedig alacsony, ezért a koleszterin problémák miatt sem kell aggódnunk.

Az érem másik, sötétebbik oldala azonban, hogy a halak fogyasztásával (csak úgy, mint bármilyen más étellel) szennyező anyagokat is bejuttatunk a szervezetünkbe. Sajnos sokat hallani vízszennyezésről, melynek következtében nem csak a halak, de a halak által az emberek is rosszul járnak, ha felelőtlenül választják ki aznapi vacsorájukat. Azonban a szennyezett vizek elkerülése esetében is számolnunk kell a halakban nagy számban előforduló higany jelenlétével. A nagyon magas higanyszint felnőtteknél idegrendszeri károsodást okoz, gyerekeknél az agy és az idegrendszer fejlődési rendellenességeihez vezet. Legnagyobb dózisban a cápa, a kardhal, a királymakréla és az aranypisztráng húsa tartalmazhatja. A higany mellett a PCB- (poliklórozott bifenil) és dioxintartalmú halak jelenlétére sem árt odafigyelni.