Halradarok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A halradarok leggyakoribb elterjedési területei főleg Amerika és a nyugat európai országok, hazánkban a 80-as évek végén találkozhattunk először az akkoriban még megfizethetetlen készülékekkel. Hogyan is épül fel pontosan egy ilyen halradar és melyeket érdemes megvásárolnunk?


Hatékonyságukat tekintve soha nem lehetett panasz a halradarokra, főleg ha megfizettük a drágább típusokat. Az utóbbi időben azonban elterjedésükkel fordított arányban az áruk is csökkent, így mindenki számára elérhetővé váltak a különböző radarok. Ez nem minden esetben jó hír, ugyanis nehéz megkülönböztetni a silányabb valamint a megbízható minőséget. A berendezés három fő egységből áll. A lelke egy szonár, amelyben piezokristály található, ami nagyon magas frekvenciájú hangok kibocsátására képes. A szonár jelei mindenről visszaverődnek, az akadókról, a természetes tereptárgyakról. Minden halradarban egy szoftver dönti el, hogy az adott tárgyat halnak minősíti vagy nem. Ez a funkció gyakran megbízhatatlan, különösen fenéken fekvő halak esetében. 

A berendezések ugyanis eredetileg nem a halak felismerésére, hanem a tengeri viszonyok (főleg a tenger feneke) felderítésére szolgált, későbbi precízebb beállításoknak köszönhetően vált funkcióvá a halfajták észlelése. 

A második fő egység az adó-vevő erősítő. Ez működteti a rezgéskeltő szonárt, majd automatikusan vevő üzemmódra átkapcsolva felerősíti a visszhang impulzusokat. Az erősítő alakítja át a hang jeleket képi jellé, melyek a harmadik legfontosabb egységen, a kijelzőn válnak láthatóvá. A jelenleg gyártott készülékek többsége LCD kijelzővel készül.

A halradarok szonárja egy kúp alakú jelet sugároz. A látószögük nagysága nagyon széles skálán mozog, 8 és 150 fok között található. Az átlagos készülékek 45-60 fokot látnak. Negyvenöt foknál ez azt jelenti, hogy a kúp alján lévő kör átmérője  pl. 3 méter vízmélységnél - kb. 3 méter. A látószög változásával arányosan változik a láthatóság. Egy 20 fokos jeladó kb. a felét, egy 90 fokos pedig megközelítőleg a dupláját látja. Az ilyen apró de annál nagyobb fontosságú részletek miatt kiemelkedő szerepet kap, hogy milyen kijelzőről olvashatjuk le az információkat.

A megbízható márkanevek közé főleg a Lowrance és a Humminbird sorolható, az előbbi egyik legújabb fejlesztése, a dsi radar, melyben új technológiájának köszönhetően semmiképpen nem csalódhatunk. A 4 ezer wattos „lefelé néző” készülék, sokkal magasabb frekvencián működik, mint régebbi társai. Ennek köszönhetően már-már fotó minőségű képeket kaphatunk a víz alatti világról, természetesen beépített kamera nélkül. A fákat, bokrokat és egyéb víz alatt rejlő akadályokat sokkal könnyebben azonosíthatjuk a korábbiaknál a 12 cm-es kijelzőn. Az elképesztő felbontással a hal teljes testfelépítését észlelhetjük képernyőnkön, a korábbi felismerhetetlen sziluettekhez képest. Nem kell attól tartanunk, hogy egy élőlényt összekeverünk egy sziklával, vagy fordítva.   

A belépő szintű típusok ára 25-50 ezer Ft között mozog, ez az a kategória, amit a legtöbb horgász megengedhet magának, a legjobb ár-érték arányban. A professzionális készülékeket inkább a tengereken horgászó sporttársak használják