Balatoni halak napja

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ha fontossági sorrendet kellene felállítanunk a magyar tavak között, mindenképpen a legnagyobb, a Balaton állna első helyen. Persze bele lehetne kötni, de horgászat szempontjából mindenképpen a legkiemelkedőbb, ezt a címet pedig a 2004 óta megrendezett „Balatoni halak napja” hivatott megőrizni.

A július 31-én megrendezésre került ünnepnap elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a „magyar tengerre” és annak rendkívül gazdag élővilágára. Eme élővilág folyamatosan változik, eddig 47 faj előfordulását számlálja, melyek közül a keszeg és a ponty az őshonos és legkedveltebb a horgászok által is.

Számos faj azonban gondot jelent a tó jövőjét figyelembe véve, főként a bevándorló (törpeharcsa) vagy a mesterségesen betelepített (ezüstkárász, angolna) fajok. A hirtelen szaporulatnak sok alternatív oka lehet; az időjárás okozta különböző vízállások, a horgászati szokások megváltozása, vagy épp a horgászók deviáns viselkedése (túlhalászat). Mindenki számára érdemes megismerni a Balaton élővilágát és működését, hiszen nem csak a horgászat jövőjét biztosítjuk ezzel, hanem országunk egyik legfontosabb ökológiai területét is védjük.  Tehát amíg ilyen helyzetek uralkodnak a tó területén, addig közös érdekünk a terület karban tartása, az összefüggések keresése, természetesen nem csak július 31-én, hanem az év minden napján.