Balatoni etetés

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A Balatonon szabályozás alá esik az etetés, melynek értelmében magas tápanyagtartalmú etetőanyagot nagy mennyiségben tilos használni.

Fekete Áron, a Balatonlellei tógazdaság vezetője saját tapasztalatai alapján pár hasznos információval segíti balatoni horgászatunkat. Elmondása szerint a 2-3 kg szemes termény használata még nem sérti az etetésre vonatkozó előírásokat. Ahhoz, hogy javítsuk fogási esélyeinket beetetésre van szükségünk, a legjobb ha néhány nappal a horgászat előtt tesszük, de ha 1-2 órával előtte cselekszünk, az is hasznunkra válhat.

Sokan arra kíváncsiak, hogy mivel etessenek, erre viszont nincs egyértelmű válasz, hiszen nagymértékben függ a következő kérdéstől. Mikor, hol, mire és hogyan akarunk horgászni?

Fekete Áron leggyakrabban a déli parton horgászállásról (stégről) műveli ezt a sportot, ezáltal a továbbiakban ennek a horgászmódszernek az etetési technikáját fejti ki.

A déli part vize köztudottan sekély, mindez a békés halak horgászatát tekintve cseppet sem zavaró, főleg tavasszal. Mivel az eredményes horgászathoz térdig-combig érő víz szükséges, ami idén meg is van, a stéget körülbelül 30-50 méterre rakja le.

Miután megvan a horgászhelyünk, ki kell választanunk az ideális mederszakaszt, ami ne legyen túl messze, hogy éjszaka is biztonsággal etethessünk. A legmegfelelőbb választás a partközeli homokpadok között húzódó mélyebb vizű mederszakaszok, keményebb aljzatú része. A pontosabb horgászás érdekében etetésünket meg is jelölhetjük dőlő-bójával vagy kisúlyozott úszó tárggyal, ezeket pedig éjszaka egészítsük ki világítópatronnal, viszont a jelölés a hátrányunkra is válhat mivel az irigy természetű horgásztársak és az éhes bütykös hattyúk előtt felfedjük a kapásokban gazdag horgászhelyünket.

Meggyőződése, hogy a jelen vízminőség és vízviszonyok mellett az éjszakai horgászat messze felülmúlja a nappalit eredményesség tekintetében, ezért általában naplemente környékén kezd neki a pecázásnak.

Leginkább szemes terményekkel etet, köztük is leginkább főtt búzával és kukoricával. Ha pedig van ideje több napos előkészületre, akkor először csak búzával, majd később vegyesen, folyamatosan növelve a kukorica arányát, s mindezt minden nap ugyanakkor, általában 2 órával a horgászat előtt. A balatoni viszonyoknál a legeredményesebb a tejsavas erjedéssel előállított, vagyis savanyított, úgynevezett „büdös kukorica”, ami nem egyenlő a romlott takarmánnyal.

Az etetésünk helyét kutassuk vissza, hogy a halak felették-e a vacsorájukat, ha pedig rendesen ráálltak az etetésünkre, akkor másnapi etetés során, a helyünkön szemes terményt egyáltalán nem találunk, továbbá az aljzat keményre és gödrösre van turkálva, így adva tudtunkra, hogy a pontyok elégedettek a felkínált csemegével.

Ha végeztünk a beetetéssel, akkor jöhet a botok előkészítése és az önetetőbe szánt etetőanyag bekeverése, melyet a boltokban kapható etetőkeverék benedvesítése után főtt kukoricával és élő anyaggal dúsítva készít el. Nem kell nagy mennyiségre gondolnunk, mivel az éjszakai horgászat alatt 1-2 kg száraz etetőanyag elegendő.

A horgászhelyünket elérve etetésünket készítsük elő, azaz 2-3 kisebb gombócot gyúrjunk etetőanyagból és 1 doboz főtt kukoricával szórjunk az alap etetésre.

Ha a lemenő nap alábukott a Badacsony mögött, akkor számíthatunk az első hal érkezésére, a sötétség beálltával pedig egyre több hal kerül a szákba, bár a gyakori kapások után számíthatunk rövidebb-hosszabb süket csendre. A legtöbb kapás általában este tíz, éjfél és hajnali két óra környékén fordul elő. Ajánlott az etetésünket felfrissíteni, kisebb mennyiségű szemes termény rászórásával.

Fekete Áron egy éjszakai horgászat alkalmával az egyéb halakból a megengedett 10 kg-ot is kifogja 1-3 ponty kíséretében.

Végül elmondhatjuk, hogy az éjszakai horgászat kedvező, eredményes és eseménydús lehet számunkra, úgyhogy csak bátran próbáljuk ki a balatoni nyaralásunk alkalmával.