Horog baleset – elkerülendő

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat hobbi szinten való űzése során számos technikai akadályba ütközhetünk, a legfontosabb azonban mégis a tapasztalat kérdése. A balesetek elkerülése érdekében ne hagyatkozzunk csak a személyes tapasztalatainkra, a „saját hibájából tanul az ember” elv itt ne legyen mértékadó.

Persze gondolhatjuk, ha figyelmesek vagyunk, könnyen elkerüljük a baleseteket, ám a hibák sajnos még a legbiztonságosabb embereket is utolérhetik. A horgászok sok-sok apró eszközzel dolgoznak, ezért a balesetek nagy részét a tartozékok valamiféle meghibásodása, vagy maga az ember sikertelen megmozdulása eredményezi. Mivel tavak és folyók élőlényeinek kifogásáról van szó, a vízbe esés/fulladás, mint balesettényező, igencsak gyakori. A tartozékok közt található éles, hegyes tárgyak használata szintén fokozott óvatosságra int bennünket, az egyik legtöbb veszélyforrást a horog jelenti.

A csali vízbe dobásának pillanatában számtalan baleset történik a horog miatt, a bőrbe akadt horog kellemetlen élménye bizonyára sok horgász rémálma. Ha fokozott óvatosságunk ellenére mégis előfordul, legfontosabb teendő a zsinór, valamint a horog bőrhöz legközelebb eső részének elvágása. Ha erre nincs lehetőségünk, valószínűleg komolyabb a helyzet mintsem magunk oldjuk meg, kérjünk azonnali segítséget. Következő lépésben a sérült kézfelület hűtése a cél, semmiképp ne húzzuk ki a horgot e nélkül. Az érzéstelenítés leggyorsabb módszere a jégkocka, vagy jeges víz használata. A horog kihúzása után a seb fertőtlenítése a legfontosabb, majd a magunknak tett ígéret, hogy legközelebb több figyelmet szentelünk a balesetmentes kikapcsolódásnak.