Horgászturizmus Magyarországon

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Magyarország természeti adottságainak, természetes vizeinek köszönhetően valaha jóval nagyobb dicsőségnek örvendett a horgászturizmus terén, és talán napjainkban is vezető szerepe lenne, ha a vizek túlterheltsége valamint lepusztulása nem érte volna el kicsiny hazánk legjobb horgászhelyeit.


A legjobb magyar vizek közt számontartott Tisza-tó, Dráva és Szigetköz ugyan még mindig sok külföldi vendéget fogad évente, - mely ezen helyek szépségét tekintve nem meglepő dolog - viszont halállomány tekintetében a legtöbb külföldi ország előttünk jár. Olaszország vagy Spanyolország külön horgászturizmusra berendezkedett helyei nagyobb népszerűségre tettek szert az évek során. A belföldi helyek legnagyobb előnye, hogy olcsók, így talán már csak ezzel a kiváltsággal vehetjük fel a versenyt a többi országgal szemben. Közeli fontos horgász célpontok az Alpok, Szlovákia és Ausztria pisztrángos vizei, de valószínűleg sehol sem találkozhatunk olyan mázsás harcsákkal, mint a mi Tiszánkban.

A pisztrángozás, az egyik legelterjedtebb halfajta a horgászatban, melyek az osztrák, magánkézben lévő horgászvizeken fordulnak elő a leggyakrabban. Magyar árakhoz képest rendkívül drágák, 20 és 80 euró között mozog az egy napos horgászati bérlet ára. Hazánkban a harcsák népszerűsége mellett a pisztrángé eltörpül, minden év telén tilalmat rendelnek el ez utóbbi fogására. 

Aki távolabbi horgásztúrákban gondolkodik, és még nem jártas egy adott vízen sem, legjobb döntés a horgászturizmusra specializált utazási irodák felkeresése. Ezek az utazások általában 300-400 euróba kerülnek, ezekben a csónakbérlés és az étkezés is benne van. A nagy testű harcsák kedvelői főleg a Pó folyót, a spanyol Ebrót és a román Duna-delta vidéket keresik fel. Aki igazi egzotikumra vágyik, leginkább Oroszország területén érdemes keresgélnie, a repülőjegy nélküli árak 300-400 ezer forint körül mozognak. A magyar horgászturizmus jövőjét tekintve Dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke kifejtette álláspontját, miszerint nagyon fontos hogy a több mint 300 ezer horgász és a 60 ezres létszámú magyar vadásztársadalom együttműködjön. Ezáltal a hatékony képviselet lehetővé teszi, hogy a jövőben a közös célokért együtt küzdjünk, hiszen rengeteg vadász horgászik és rengeteg horgász vadászik.

Ezen felül fontosnak tarja még egy új horgász törvény bevezetését, melynek elsődleges álláspontja hogy a természetes vizeknek alapvetően horgászkézben kell lenniük. "A halászat olyan típusú lehet, ami a horgász szempontok érvényesítését jelenti, tehát egyfajta szelektív halászat, nem pedig egy ipari jellegű tevékenység. Nyilvánvaló, hogy az élet változása következtében a haltermelésnek a haltermelő halastavakra kell helyeződnie."