A kecskebéka

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A békák hozzá tartoznak a vízi élővilághoz, ez kétségtelen. Számos fajjal találkozhattunk már egy-egy vízparton, vagy annak környékén. S ahogyan a levelibékának, úgy a kecskebékának is megvan a maga jellegzetessége. A kecskebéka hangja sokszor megtöri a tóparti csendet, de valamiért ettől olyan egész az egész.


A kecskebéka egy rendkívül elterjedt kétéltű, amely – mint az utóbbi évek DNS-vizsgálatai kiderítették – valójában nem önálló faj, hanem a tavi béka és a kis tavibéka természetes hibridje, így fennmaradása mindkét faj jelenlétét igényli.


  • A legújabb kutatások szerint a különféle kromoszóma-mutációk miatt a fajkomplex tagjait morfológiai bélyegek alapján nem lehet elkülöníteni.
  • Hasa általában szürkés, háta gyakran zöld alapon fekete foltos, bőre kevéssé rücskös.
  • Hátsó, citromsárga foltos ugrólábai rendkívül hosszúak és erősek, akár a 10 centiméteres hosszúságot is elérhetik.
  • A különbségtétel inkább egyéb külső jegyek (így a test/lábszár, vagy a hátsó lábon az első ujj/sarokgumó arányai) alapján történik.
  • A kecskebéka 6-12 centiméteres nagyságú, sarokgumója közepes méretű.
  • A hímek szájzugában két külső hanghólyag van.

Életmódja


A faj leginkább a tavi békák életvitelét folytatja, mivel ritkán merészkedik távol a víztől, és veszély esetén is azonnal ott keres menedéket. A szárazföldön akár 1 méteres ugrásokkal közlekedik. Mint rokonai, a kecskebéka is ragadozó, hosszú nyelvével ragadja meg különféle ízeltlábúak, elsősorban repülő rovarok közül kikerülő áldozatát.


Telente a hideg miatt kénytelen vermelni. Sarokgumója lehetővé teszi, hogy a talajba ássa be magát, de gyakrabban választja téli álma helyszínéül vizes élőhelye iszapját.


Szaporodása


A tavaszi előbújást követően megkezdődik a párzási időszak, ilyenkor esténként a fajkomplex hímjeinek kuruttyolásától hangos a vízpart. Sokáig a kis tavibéka önállóságát kérdőjelezték meg, míg a DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy a kecskebéka a fajkomplex hibrid tagja. A hibridizáció során a szülők örökítő anyaga egy bonyolult, sok tekintetben máig tisztázatlan mechanizmus révén egyenlőtlenül kerül az utódba. Egyes vélekedések szerint a kecskebéka egy kialakulóban lévő új faj.

Az vízbe rakott peték megtermékenyülésüket követően néhány napra egy tápláló és védő funkciót ellátó kocsonyás burokba kerülnek. A kikelő ebihalak fejlődésük során számos vízi rovarlárvát pusztítanak el.