Tegye még szebbé környezetét, építsen kerti tavat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ki ne vágyna arra, hogy testközelből élvezze a természet nyújtotta szépséget, ráadásul a saját otthonában, az udvaron?! Hozza közelebb a természetet, építse be otthonába, és vele együtt a mindennapjaiba, építsen kerti tavat. Ezzel növelheti környezete értékét, és megtapasztalhatja az élővilág rejtett kincseit is.

A korszerű anyagoknak köszönhetően ma már bárki könnyedén megépítheti álmai vízi kertjét. Ahhoz, hogy az élőlények és növények számára a legjobb környezetet megteremtse, a „hozzávalók” minősége az első, és legfontosabb. 

A tavak kialakítása alapvetően a rendelkezésre álló területtől és anyagi lehetőségeinktől függ. Általános szabálynak tartják a hozzáértők, hogy a kerti dísztavaknál a vízfelszínnek legalább a 3,5 - 4 m-t el kell érnie a kedvező vízminőség elérése érdekében. Előre el kell dönteni, hogy a tóba kívánnak-e halakat is telepíteni, mert ebben az esetben más szabályok vonatkoznak a tavak méretezésére. Ahhoz, hogy a halak biztonsággal kiteleljenek a tó egy ponton minimum 1 méter mélyre kell ásnunk, különben a halakat télire ki kell venni a tóból.

Az első lépés tehát a tó helyének meghatározása. A tó telepítésére az a legideálisabb helyszín ahol nincs a közvetlen közelében vagy esetlegesen mellette lombhullató fa, ugyanakkor félig árnyékolt. Naponta lehetőleg 4-6 órán keresztül kapjon közvetlen napsütést.

Célszerű először papíron dolgozni, majd aztán a földterületen kijelölni az ásásra szánt területet egy kerti slag, vagy vastagabb madzag segítéségével. Ezek után jöhet az ásás. Ajánlott szintről szintre haladva, a tó legmélyebb pontjától kezdve.

Ügyeljen arra, hogy az ültető zóna legalább 30 cm mély legyen, mert a sekély víz túlságosan felmelegszik.

Mint ahogy említettem, a legmélyebb része min. 1 m kell, hogy legyen, abban az esetben, ha a halakat is szeretne a tóba, illetve ha télen is a tóban kívánja hagyni őket. 

Fontos, hogy az ásás során minden gyökeret, követ és bármilyen éles tárgyat el kell távolítani a földből, hogy az a későbbiekben nehogy kárt tehessen a fóliában. Helyezzen el egy réteg homokot, majd geotextíliát a tófenékre a tófólia védelme érdekében.

Terítse le a tófóliát a kiásott felületre lehetőleg gyűrődés nélkül. A vízpumpát legjobb, ha a tó közepénhelyezzük el, hogy lehetővé tegyük a szökőkút fejnek a tóvíz felszíne feletti megjelenését.

A vízpumpa 10 méter vezetékkel kerül értékesítésre. Ha hosszabb vezetékre lenne szüksége, akkor forduljon elektronikai szakemberhez tanácsért és használjon a célnak megfelelő vízhatlan vezetéket.

Ez után annyi van még hátra, hogy töltse fel a tavat - lehetőleg hálózati - vízzel, vagy ha kútvíz áll a rendelkezésre, akkor annak összetételét mindenképp érdemes átvizsgáltatni.

 Az ültető tasakokat és kosarakat az ásásnál kialakított ültető zónába érdemes elhelyezni. 

Végül üzemelje be a vízpumpát és a szűrőt, valamint az algátlanító készüléket. A látvány még esztétikusabbá teheti, mű vagy élő úszó vízililiommal.

Amikor minden szükséges, fent említett lépés kész, akkor következhetnek az apró simítások, mint például a tó peremének kialakítása.

Alapvető szempont, hogy a tóperem a víztükör minden részén optikailag vízszintes hatást mutasson. A tó vízszintje minden terepkialakítási hibát láthatóvá tesz.

A tóperem könnyed kialakításához beszerezhetünk előgyártott peremet. Ennek rögzítő-építőelemei 45-120 cm hosszú tartócölöpök, melynek segítségével tökéletesen vízszintes tóperemet és időt állóan stabil ültető zóna szegélyeket lehet létrehozni.

Most már tényleg nincs már hátra, mint elégedetten hátradőlni, és élvezni a tó látványát!