Közönséges keringőbogár

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Folytatjuk is a rovar rovatunkat tovább, és most egy érdekes, furcsa felépítésű rovarral ismerkedünk meg, mely leginkább a cserebogárra hasonlítható. Leginkább a Közép-Európai területeken fordul elő. A faj nem veszélyeztetett bogár, bár az erős vízszennyeződések miatt gyakorta elpusztul egy-egy populáció.


A közönséges keringőbogár a rovarok osztályának a bogarak rendjéhez, ezen belül a ragadozó bogarak alrendjéhez és a keringőbogár-félék családjához tartozó faj.


A lárva hossza 10-15 milliméter, a kifejlett rovar hossza 4,8-5,5 milliméter. A bogár teste kemény és ovális alakú, áramvonalas. Domború felső oldalán szabályos pontsorok húzódnak. Felülete csillogó fekete, fedőszárnya alatt található a szárny. A test alul vörös, de a mellközép és az utolsó potrohlemezek világosabbak, lábai sárgák. Az elülső pár lába hosszú, a két hátsó pár láb sokkal rövidebb, ezeket a víz felszínén evezésre használja. A lábszárak rövidek és laposak, a lábfejek ízei befelé erősen kiszélesedtek, és legyezőszerűen helyezkednek egymásra. A lábszárak és a negyedik lábfej íz szélén lapított, merev úszóserték vannak. A keringőbogár szeme két részből áll, és a bifokális szemüveg elvén működik, így a bogár egyszerre lát a víz alatt és felett. Csápja rövid, az első íz fül alakú. Szájszerve hegyes rágószerv.  

A lárva teste karcsú, többtagú, mintegy 13 szelvényből áll.A lárva lábain hegyes karmok vannak. Az állatnál a kopoltyúk kis nyúlványok, melyeken keresztül a lárva a víz alatt lélegzik.


Életmódja

 

A közönséges keringőbogár álló- és folyóvizek, gyér növényzetű árkok és szabad vízfelülettel rendelkező tavacskák lakója. A közönséges keringőbogár társas lény; napközben táplálékot keres, éjszaka új vizekre repül. A csápok a víz felszínén nyugszanak, és minden hullámmozgást észlelnek, olyanokat is, amelyek a vízben levő tárgyak felől érkeznek. Ezáltal a bogár felismerheti és villámgyorsan kikerülheti az akadályokat. A bogár tud repülni, ugrani, merülni, sőt a víz felszínén futni. A kifejlett rovar téli álmot alszik. Ha veszélybe kerül, és nem tud sem lemerülni, sem elrepülni, akkor tejszerű váladékkal teszi zavarossá a vizet maga körül, így próbál menekülni. Tápláléka rovarok és lárvák; főleg szúnyogok.


Szaporodása


A párzási időszak március–április között van. A petéket szálon vagy csomóban a víz alatt rakja le. A bábból való kibújás augusztus végén vagy szeptember elején történik meg.