Vízipók

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Gyerekkorunk nélkülözhetetlen meséje, a Vízipók-csodapók szerintem mindnyájunknak megalapozza a szép emlékeket. Az ott lerajzolt világ fantasztikus volt számunkra, s ha a magam nevében beszélek, én mindig valami víz alatti csodabogár szerettem volna lenni. Azt nem tudom, valóban ilyen mesés-e a víz alatt, de a vízipók már önmagában egy érdekes élőlény.


A búvárpók vagy vízipók a pókszabásúak osztályának a pókok rendjéhez, ezen belül a főpókok alrendjéhez és a búvárpókok családhoz tartozó Argyroneta nem egyetlen faja. 

  • A vízipók fejtora sötétbarna, potroha szürke színű.
  • A nőstény fejtorának hasi oldalát és egész potrohát ezüstösen csillogó levegőréteg borítja, a hím potrohának hátán ez a réteg hiányzik.
  • A hím 10-15 milliméteres testhosszúságával lényegesen nagyobb termetű, mint a nőstény, amely csak 8-9 milliméter.


Előfordulása


A vízipók elterjedési területe Európa, Angliától Szibériáig. A vizek szennyeződése következtében száma egyre fogy. 

Táplálkozása és életmódja


A vízipók az egyetlen pókfaj, amely egész életében víz alatt él. Az állat növényekkel sűrűn benőtt, különböző méretű állóvizek lakója. Leggyakrabban lápos tavakban, vizesárkokban, alkalomadtán halastavakban található. A vízipók levegővel töltött tágas harangot létesít a víz alatt. Finom, kettős szőrzete lehetővé teszi, hogy a víz felszínéről levegőbuborékokat vigyen a víz alá. Vízszintes hálószövedéket készít a vízinövények között, és vezetőfonalat is sző a víz felszínéig. A pókok csupán folyékony halmazállapotú táplálékot vesznek fel.


Szaporodása


A petékből kikelő fiatal pókok két év alatt érik el végleges testhosszúságukat, ekkor válnak ivaréretté.


Koncz Eszter