Az éltető fény

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mi lenne velünk a Nap nélkül? Bizonyára nagyon fáznánk, és a sötétséget sem bírnánk sokáig. Ám, nem csak nekünk hiányozna. A Föld élőlényei, vizei is nagyon szomjaznának a Nap sugaraira…



A Nap a legfontosabb energiaforrása a Föld élőlényeinek. A sugárzás földön kívüli forrásának három formája van:

  1. ibolyántúli – más néven UV-sugárzás
  2. látható – azaz, a fénysugár
  3. vörösen inneni – infrasugár, vagyis az infravörös sugár

A horgászvizekre érkező fény egy része azonnal visszaverődik, míg a maradék behatol a vízbe. Utóbbi egy része szétszóródik, másik része pedig hőenergiává alakul.


A vízben élő állatoknak, növényeknek is szükségük van a fényre. Ám, a fény nem egységes. 80%-a, a napsugarakból ered, a fennmaradó rész pedig az égbolt szétszórt fénye. Ez időjárásfüggő, ugyanis ha be van borulva az égbolt, akkor máris változik az arány. Ha a víz sima, akkor a visszavert fény is kevesebb. Erőss hullámzásnál a fényviszonyok is mindig gyengébbek, mert a fény elnyelődik.


Ha ránézünk a horgászvizekre, akkor a vízterület saját színét látjuk. Általában szép látványt nyújt a majdnem áttetsző víz, melynek lelátunk majdnem az aljáig, ám tudnunk kell, hogy ez a horgászvizeknél nem sok jót jelent. A nagyon tiszta vizet a szaknyelv üresnek mondja, hiszen tápanyagban kevés. A termékeny víz átlátszósága 20-30 centiméter lehet maximum, hiszen táplálékban gazdag.


A fény és annak érzékelése nagyon fontos a halaknál.  Kiegészíti az ízlelést és a szaglást. Ám a halak nem látnak túl jól. Legtöbbjük rövidlátó, ám látóterük nagy. A tápanyag gazdag vízben amúgy sem látnának el sokáig, így az sem befolyásolja őket, hogy nem látnak el messzire.


 

Karikás Brigitta