Cseh horgászvizek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az én elmémben az „igazi horgász” fogalma a következő: tisztában van a halak igényeivel, figyel a felszerelésre, annak kellő cserélésére, tudja, milyen időjárás mit követel meg, ügyel és óvja a halakat, valamint tájékozott vizek terén. Fontosnak tartom emiatt hát, hogy az európai vizeket bemutassam az embereknek. Választottam a Cseh térség, mely kedvelt turisztikai központ a magyar horgászoknak. 

És hogy milyen a sporthorgászat szerkezete a Cseh földeken?


Vízterületei domináns hasznosítója a Cseh Köztársaság Szövetség, Dél- Morvaországban pedig a Morvaországi Horgász Szövetség. Ezek a szervezetek főleg annak a céloknak az érdekében határozzák meg tevékenységüket, hogy a helyi szervezetekbe tömörülő tagjaik igényeit kielégítsék. A Cseh Köztársaság horgászszövetségei nyitottak más országból származó horgászokra is. Ezek a területek jól telepített vizek, amelyek gazdag horgászélményeket nyújtanak. Ennek köszönhetően szeretnek visszatérni a horgászok egy újabb túra erejéig.


Ahhoz, hogy itt horgászhasson valaki, bizony rendelkeznie kell elengedhetetlenül fontos iratokkal: horgászengedéllyel és horgászjeggyel. Az engedély beszerzése általában nem nagyon nehéz feladat. Ezeket meg lehet vásárolni az egyes helyi szervezeteknél és a regionális központokban.


Csehországot évente több millióan látogatják meg. Vannak köztük sport- és szabadidős horgászok is. Külföldi állampolgárok számára a jegy beszerzése okozhat problémát. Amennyiben ilyen irattal nem rendelkeznénk, valamelyik helyi szervezetnél vizsgát kell tenni alapvető ismeretekből, így juthatunk hozzá az igazoláshoz, mellyel miénk lehet az első horgászjegy.


A horgászengedéllyel a horgász megkapja az adott horgászterületek leírását is, amelyekre az engedély vonatkozik. 

Legalapvetőbb horgászelőírások


A horgászathoz tilos robbanóanyagok, mérgező vagy kábító hatású, szúrószerszám, csapdák, bot nélküli felszerelés, szigonyok használata, továbbá tilos olyan fogási technikát alkalmazni, mint lövés, ütés- jég alatt, illetve kézzel, a hurokkal és elektromos árammal való halfogás. A horgász köteles magánál tartani: horogkiszedőt, mérőeszközt és szákot. Haltároló eszközök birtoklása is ajánlott. Az adott horgászterületen pedig megtalálható az aktuális horgászrend, mely mindenről elegendő tájékoztatást ad.


Kívánom, hogy az ide látogatók örömüket lelik az itteni horgászásban is, s felejthetetlen élményekkel lesznek gazdagabbak.


Koncz Eszter