Ezüstkárász

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A kínai aranyhal törzsalakja, nálunk nem őshonos. Nem váltotta be a betelepítéshez fűzött reményeket. Az ötvenes évek elején Bulgáriából telepítették a hazai vizeinkbe, azzal a szándékkal, hogy könnyen tarható és gyorsan növő halfajjal színesítsék halállományunkat. 

A telepítés váltakozó sikerrel járt, de végül kisebb állományban jelen vannak, főleg a Kőrös-menti holtágakban, halastavakban. Érdekesség, hogy az ezüstkárászok minden egyede ikrás, ezt furcsa szaporodásmódja teszi lehetővé: az ikrás egyedek más hal fajokkal ívnak össze, de az idegen halfajoktól származó sperma nem hatol be az ikrába, csak azok fejlődését serkenti. A kikelő utódok nem hibrid fajok lesznek, hanem, mint tiszta fajú ezüstkárászok, ikrás egyedekként válnak ivaréretté.


Színe egész testfelületén ezüstösen csillogó, zömökebb testformájú, mint a kárász.
Úszói határozottabban kialakultak, kisebb súlyúak.
Teste nyújtott, oldalról lapított, háta kevésbé magas, mint a kárászé.
Hátúszója szintén 17-25 úszósugárból áll, azonban bognártüskéje merev, szélesebb és fogazottabb, olykor a tüske hegye hajlított.


Testhossz


Nem túl nagyra növő faj, átlagos mérete 15-25 centiméter közötti, ekkor 15-50 dekagramm között mozog a testtömege.

Az országos rekord: 3,55 kilogramm, amit 1992-ben fogtak ki! 

Szaporodás


Gyors földrajzi elterjedésének oka a spontán gynogenezis, mint különleges ivartalan szaporodási forma.

Az ívásra érett ikrások (nőstények) más halfajokkal, például ponttyal, bodorkával ívnak össze, és kakukk módjára csempészik ikráikat azok ikrái közé. A lerakott ikrákat más pontyfélék hím ivarsejtjei serkentik barázdálódásra, anélkül hogy ezek kromoszómái részt vennének a folyamatban. A kikelő utódok így nem hibridek, hanem tiszta ezüstkárászok. Ivaréretten mind nőstények lesznek, genetikai szempontból tökéletes másolatai az anyjuknak.

Ez a szaporodási mód rendkívül előnyös egy terjeszkedő fajnak, mert nem kell mindkét nemű egyednek bekerülnie egy meghódítandó területre, elég egyetlen nőstény példány is. Viszont egy idő után a túlnépesedett állomány kezdi felélni lehetőségeit; ellenségei, parazitái és kórokozói is elszaporodnak, az egyedszám rohamosan csökken, és a fajt a kipusztulás fenyegeti, hacsak nem tud átváltani az ivaros szaporodásra. Ilyenkor az ezüstkárász képes nemet váltani. Érdekes tény, hogy a gynogenezis jelensége csak az európai ezüstkárászokra jellemző, az ázsiai forma között mindig vannak, igaz kis számban hímek is.


Táplálkozás


Vegyes táplálkozású hal, főként apróbb gerinctelen állatokat fogyaszt, de növényi anyagokat, szerves törmeléket is eszik. A ponty egyik legnagyobb táplálék konkurense.


Így ismerheted még hazánkban:

Ezüst kárász, kövi kárász, géb, gibbélió kárász, ezüst kínai kárász.